S-a întâmplat în 17 iunie 1910

0
194

S-a întâmplat în 17 iunie 1910: A avut loc zborul primului aeroplan românesc, proiectat, construit şi pilotat de Aurel Vlaicu (1882-1913); zborul a avut loc pe dealul Cotrocenilor din Bucureşti; aeroplanul, după circa 40 de metri parcurşi pe pământ, s-a ridicat în aer la 3-4 metri de sol, pe o lungime de 50 de metri, după care a coborât uşor. În amintirea acestui eveniment, la această dată, s-a marcat, până în anul 2004, „Ziua aripilor româneşti” (Ministerul Apărării Naţionale a stabilit, printr-un ordin din 1994, sărbătorirea „Zilei aviaţiei” la două date diferite: la 17 iunie şi la 20 iulie, ziua Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, ales de pionierii aviaţiei din ţara noastră, în 1913, ca „patron” al aviaţiei; în anul 2004 MApN a indicat data de 20 iulie ca zi unică pentru a sărbători aviaţia militară şi civilă).

  Inventator, pionier al aviaţiei române, Aurel Vlaicu s-a născut la 19 noiembrie 1882, la Binţinţi, lângă Orăştie. După terminarea studiilor liceale la Sibiu, şi-a continuat studiile în străinătate, la Ludwig Maximilians Universität din München unde a obţinut, în 1907, diploma de inginer. După ce a lucrat un an la uzinele Opel, Aurel Vlaicu s-a întors în satul natal unde a construit un planor cu care a făcut câteva zboruri. În toamna anului 1909, la îndemnul prietenului său Octavian Goga, Vlaicu s-a mutat la Bucureşti şi a început construcţia primului său aparat de zbor, Vlaicu I. Începuturile au fost pline de dificultăţi de tot felul, aşa că bucuria şi mândria lui Aurel Vlaicu pentru performanţa realizată a fost cu atât mai mare. Zborul din 17 iunie 1910 făcut cu Vlaicu I la Cotroceni a fost pe o distanţă de 50 de metri, avionul urcând la o înălţime de 3-4 metri.
         Aurel Vlaicu a realizat aeroplanul „Vlaicu I”, în anul 1910, cu sprijinul guvernului român de la acea vreme, care i-a acordat permisiunea de a-l construi la Arsenalul Armatei, unde era angajat ca inginer. Ministerul de Război se obliga, prin contract, să asigure materialele necesare şi să cumpere motorul cu condiţia ca aparatul să devină proprietatea Armatei Române. A fost ales motorul rotativ de tip „Gnome”, care dezvolta o putere de 50 CP.
         Vlaicu a încheiat construcţia aparatului la sfârşitul lunii mai 1910. Aeroplanul cântarea 300 kg cu pilot cu tot şi era propulsat de două elice, care se roteau în sens invers.Primul zbor a avut loc la 17 iunie 1910, pe terenul de la Cotroceni. „Vlaicu I” a zburat pe o distanţă de 50 m, la o înălţime de 3-4 m de sol. Au urmat alte câteva demonstraţii pe cerul Bucureştiului, Aurel Vlaicu reuşind să se ridice până la 50 m înălţime.
          La 13 august 1910, o comisie militară a asistat la două zboruri care s-au dovedit decisive pentru viitorul aparatului „Vlaicu I” şi al constructorului său. Considerându-l util pentru misiuni de supraveghere, comisia a recomandat înfiinţarea unei secţii speciale pentru construit avioane în cadrul Arsenalului Armatei, secţie pusă sub conducerea inginerului Aurel Vlaicu.
         În septembrie 1910, avionul a îndeplinit prima misiune din istoria aviaţiei militare române. Cu ocazia manevrelor ce au avut loc în Oltenia, Aurel Vlaicu a transportat un document de la Slatina la Piatra Olt, zburând la o înălţime de 500 m, în 35 de minute. La 17 octombrie 1910, Ministerul de Război a organizat un zbor demonstrativ, pentru public, la Hipodromul Băneasa.
       Anul următor inginerul român a construit al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câştigat cinci premii, un premiu I şi patru premii II, la mitingul aerian de la Aspen, în Austria. Încurajat de succesul obţinut, Aurel Vlaicu a considerat că a venit momentul de a încerca realizarea marelui său vis, traversarea în zbor a Munţilor Carpaţi. Aşa că la 13 septembrie 1913 avionul Vlaicu II, pilotat de inventatorul său, a decolat de la Bucureşti, urmând să ajungă lângă Orăştie, la serbările ASTREI. N-a mai ajuns: s-a prăbuşit la Băneşti, lângă Câmpina. Aurel Vlaicu şi-a pierdut atunci viaţa.

Surse:

Personalităţi româneşti ale ştiinţelor naturii şi tehnicii, Editura Ştiinţifică şi enciclopedică, Bucureşti, 1982

http://www.aeroportal.ro/index.php/item/35-17-iunie-1910-aurel-vlaicu-efectua-primul-zbor-din-istoria-aviatiei-militare-romane

http://epochtimes-romania.com/news/106-ani-de-la-zborul-primului-aeroplan-romanesc-construit-de-aurel-vlaicu—248648

http://www.rador.ro/2015/06/17/17-iunie-1910-primul-zbor-al-lui-aurel-vlaicu-deasupra-campului-cotroceni/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.