S-a întâmplat în 17 iunie 1818

0
46

S-a întâmplat în 17 iunie 1818: S-a născut compozitorul şi dirijorul Charles Gounod, principalul reprezentant al operei lirice franceze. Charles Gounod (n. Paris – d. 18 octombrie 1893) a fost un compozitor francez, devenit celebru datorită operei sale Faust.

        Primele sale cunoștințe muzicale le-a primit de la mama sa, o pianistă înzestrată, urmând apoi cursurile Conservatorului din Paris avându-i ca profesori pe Frometal Halevy si Pierre Zimmerman. În anul 1839 este distins cu „Premiul Romei” și petrece 3 ani de studii în străinătate, în special la Roma, unde studiază muzica veche religioasă a lui Palestrina.

       Întors la Paris, este pe punctul de a deveni preot dar, în contact cu muzica lui Robert Schumann și Hector Berlioz își descoperă adevărata vocație și se îndreaptă către creația de operă. Primele lucrări dramaturgice sunt operele „Sapho“ (1851), „Călugărița însângerată” (1854) și „Medic fără voie” (operă comică – 1858), care (toate trei) nu au avut succes.

        În schimb, următoarea operă, „Faust”, l-a consacrat și l-a situat în rândul compozitorilor celebri. Dintre creațiile ulterioare, numai „Romeo si Julieta” (1867) a rămas în repertoriul permanent universal. În anul 1854 termină de scris Missa Solemnă cunoscută și sub numele de Missa Sfintei Cecilia.

       Charles Gounod a mai compus numeroase lucrări vocale, instrumentale și simfonice, precum și compoziții religioase, fiind și un scriitor talentat (studiu de muzicologie asupra operei „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart și cartea autobiografică „Memoriile unui artist”). Dintre lucrările sale vocale se remarcă geniala compoziție „Ave Maria”, o melodie suavă, suprapusă primului Preludiu din „Clavecinul bine temperat” de Johann Sebastian Bach.

Surse:

https://www.allmusic.com/artist/charles-gounod-mn0000153981/biography

http://www.radio-arhive.ro/articol/charles-gounod-i-diferite-ipostaze-creatoare/2026461/3001/1

https://www.britannica.com/biography/Charles-Gounod

https://www.charles-gounod.com/vi/bio/index.htm

https://www.europeana.eu/portal/ro/explore/people/147233-charles-gounod.html

http://www.interlude.hk/front/charles-gounod-1818-1893-mozart-musical-ambition-turns-despair/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here