S-a întâmplat în 17 iulie 1867

0
43

S-a întâmplat în 17 iulie 1867: S-a născut Ludovic Mrazec, geolog, mineralog şi petrograf; a întocmit primul curs de mineralogie şi petrografie din România; a fost fondator şi director (1906-1928) al Institutului Geologic al României; membru titular al Academiei Române din 1905, vicepreşedinte (1913-1916) şi preşedinte al acestui for (1932-1935). Ludovic Mrazek (n. Craiova; d. 9 iunie 1944, Bucureşti) a fost un om de ştiinţă român, specialist în geologie şi în exploatarea petrolului, membru al Academiei Române.

        Ludovic Mrazek s-a născut la data în Craiova într-o familie de etnie cehă-austriacă. Tatăl său, Ludovic Severin Francisc Mrazek, originar din localitatea Ober Cerekwe, azi Horní Cerekev din sudul Boemiei (Cehia), era farmacist, absolvent al Universității din Viena și se stabilise în România în anul 1861. Pasionat încă din copilărie de științele naturale, Ludovic Mrazek junior avea să-și consacre cea mai pare parte a vieții studiului geologiei. Dar, pe urmele tatălui său, a făcut la început studii de farmacie.
        Ludovic Mrazek a făcut școala primară și liceul la Colegiul Național Carol I din Craiova. La sfatul tatălui său se înscrie la Facultatea de Farmacie din București unde îl va avea ca profesor pe Victor Babeș. În anul 1889 își ia licența în farmacie și interesul îi va fi atras de domeniul cercetărilor în aer liber și se va specializa în mineralogie. În acest sens, pleacă la Geneva unde îl întâlnește pe profesorul L. Duparc care-l inițiază în metodele teoretice și practice în studiul pământului.Ludovic Mrazek îmbină în mod creator mineralogia cu științele fizico-chimice, tectonica și petrografia. În anul 1891 își ia licența și în 1892 titlul de doctor cu teza „La protogine du Mont-Blanc et les roches éruptives qui l’accompagnent”.
          Academicianul Ludovic Mrazek este personalitatea care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării extraordinare înregistrate de geologia românească la începutul sec. al XX-lea. El este primul specialist român care a susţinut originea organică a petrolului. De numele său este legată şi înfiinţarea „Institutului Geologic al României”. La 1 decembrie 1894, este numit profesor de Cristalografie, Mineralogie şi Petrografie la Universitatea din Bucureşti, deţinând în perioada 1894-1937 funcţia de şef al Catedrei de Mineralogie.
          A predat cursul de „Cristalografie, Mineralogie şi Petrografie” la Facultăţile de Ştiinţe şi Ştiinţe Naturale (Universitatea din Bucureşti), la Facultatea de Farmacie şi la Facultatea de Chimie Industrială (Institutul Politehnic).Direcţiile de cercetare pe care le-a abordat prof. Mrazek s-au înscris într-un spectru foarte larg: Mineralogie, Petrologie metamorfică, Petrologie magmatică, Cartografie şi Geologie structurală, Geologia petrolului, Petrografie sedimentară, Zăcăminte de minereuri. Institutul Geologic al României reprezintă una dintre cele mai vechi instituţii centrale create de statul român modern având drept sarcină elaborarea hărţilor geologice unitare la nivel naţional, la diverse scări, în vederea unei cunoaşteri adecvate a caracteristicilor solului şi subsolului naţional.
        În prezent, el funcţionează ca Institut Naţional de Cercetare-Dezvoltare în domeniul Geologiei, Geofizicii, Geochimiei şi Teledetecţiei, în coordonarea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiintifică. Din februarie 2006, IGR este membru al EuroGeoSurveys (Asociaţia Serviciilor Geologice Naţionale din Comunitatea Europeană), organism subordonat Comisiei Europene, care înglobează toate institutele geologice ale Comunităţii Europene.
        A fost primul geolog român care susţine originea organică a petrolului, demonstrând această teorie. La Expoziția Internațională de la Paris (1900) a prezentat prima hartă a formațiunilor de sare din România, iar la Congresul Mondial al Petrolului (1907) a lansat teoria cutelor diapire și a explicat apariția petrolului din materia organică.Ludovic Mrazec a identificat zonelor bogate în hidrocarburi, contribuind la dezvoltarea României, care ulterior avea să devină un mare producător de petrol, dar şi de carburanţi.
         Sub conducerea sa, în anul 1920 a fost elaborată prima hartă geologică a României. În anul 1927, Mazrec deţine pentru o perioadă scurtă, funcția de ministru al Comerțului și Industriilor, iar în aprilie 1930, este ales ca primul Președinte al Societății Geologice a României. De asemenea, Ludovic Mrazek a fost președinte al Academiei Române, timp de trei ani.Încetează din viaţă în anul 1944, lăsând în urma sa, peste 100 de lucrări ştiinţifice. O personalitate complexă, un om de ştiinţă care a condus mai multe instituţii în mod simultan, fiind pasionat de studiul geologic din mai multe regiuni ale ţării.

Surse:

http://galeriaportretelor.ro/item/ludovic-mrazec/

https://academiaromana.wordpress.com/2018/03/08/ludovic-mrazec-ilustru-savant-roman/

https://tineriibucuresteni.ro/100-Personalitati/ludovic-mrazec/

http://www.agir.ro/univers-ingineresc/numar-17-2009/despre-ludovic-mrazec_2597.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here