S-a întâmplat în 17 februarie 1881, 17 febr. / 2 martie . S-a născut actorul Ion Manolescu; membru fondator (1919) al primului Sindicat al artiştilor dramatici şi lirici din România, alături de Nicolae Leonard, Lucia Sturdza-Bulandra şi Gheorghe Storin (m. 1959) Ion Manolescu (n. Breaza – d. 27 decembrie 1959, Bucureşti) a fost un actor român de teatru şi film. A debutat în 1905. A jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti, în Compania Davila, la Teatrul de Comedie, la Teatrul Municipal din Bucureşti etc.
În 1919 a înfiinţat şi a condus primul sindicat al artiştilor din România.
A ocupat şi funcţia de inspector general al teatrelor. În 1962 i-a apărut volumul de „Amintiri”. Discipol eminent al maestrului Nottara, debutează în trupa Aristizzei Romanescu. În 1906 este angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti unde rămâne doar trei ani. În anii care urmează evoluează cu succes remarcabil în mai multe companii: Danila, Excelsior, Bulandra-Storin, Manolescu Maximilian. Revine la Naţionalul bucureştean în 1929 pe a cărui scenă joacă până la sfârşitul vieţii, excelând în roluri de mare tragism: Conrado (Moartea civilă de Giacometti), Osvald (Strigoii de Ibsen), Protasov (Cadavrul viu de L. Tolstoi), Hamlet, Matei Boiu (Suflete tari de Camil Petrescu), Gloucester (Regele Lear de Shakespeare) ş.a.
Actor renumit, profesor universitar, memorialist, publicist şi chiar primar al oraşului Breaza în perioada 1937-1040, Ion Manolescu a intrat în galeria celor mai de seamă oameni de cultură ai oraşului Breaza, administraţia locală atribuind în 1990, numele său Casei de Cultură, actualul Centru Cultural. Doi ani mai târziu, se va constitui Fundaţia Culturală „Ion Manolescu”, prin 25 de membri fondatori, coordonaţi de profesorul Mircea Dumitrescu – la acea vreme directorul Casei de Cultură – şi profesorul Petre Stroe.
Surse:
https://www.cinemagia.ro/actori/ion-manolescu-i-67022/
http://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/actor-film-romanesc~ion-manolescu~71
http://aman.ro/betawp/wp-content/uploads/personalitati/M/manolescu%20ion.pdf
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai