S-a întâmplat în 17 august…

0
55

S-a întâmplat în 17 august…
– 1601: S-a născut matematicianul francez Pierre de Fermat; împreună cu René Descartes, a fost unul dintre primii care a aplicat algebra în geometrie; precursor al calculului probabilităţilor, împreună cu Blaise Pascal (m. 1665).

– 1686: S-a născut compozitorul italian Nicola Porpora (m. 1768).
– 1834: S-a născut Christian Edouard Ludwing Wilhelm, arheolog şi numismat francez de origine germană; între 1871 şi 1875 a publicat cele cinci volume ale lucrării „Trajane, d’apres le surmoulage éxecuté à Rome en 1861-1862, reproduit en photographie par Gustave Arosa”, „o istorie plastică sugestivă a războaielor daco-romane, a naşterii poporului român”; membru de onoare străin al Societăţii Academice Române din 1871 (m. 1925)
– 1850: A murit José de San Martin, general şi om politic argentinian, unul dintre conducătorii luptei pentru independenţa coloniilor spaniole din America Latină (n. 1778).
– 1855: S-a născut pictorul canadian Percy Franklin Woodcock.Percy Franklin Woodcock este un pictor născut la Ontario, la 17 august 1855. A studiat în Franţa, apoi s-a întors la Ontario înainte de a se stabili la Montréal în 1911.A fost influenţat de Şcoala de la Barbizon.A decedat la 11 februarie 1936.
– 1872, 17/29: S-a născut Traian Vuia, inginer şi inventator; pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale, constructorul primului avion din lume (brevetat, în Franţa, la 17.VIII.1903) care, la 18 martie 1906, s-a desprins de la sol datorită exclusiv forţei motorului său; a folosit pentru prima oară în lume un tren de aterizare cu pneuri la roţi; în timpul celui de-al doilea război mondial a participat la mişcarea de Rezistenţă, fiind preşedintele Frontului Naţional Român din Franţa; membru de onoare al Academiei Române din 1946 (m. 1950).
– 1879: S-a născut (la Varşovia) Samuel Goldwyn, producător american de film de origine poloneză; pionier al industriei filmului; fondator al firmei ce-i poartă numele (1918) şi co-proprietar la Metro Goldwyn Mayer (1924) (m. 1974)
– 1886: A murit chimistul rus Alexandr M. Butlerov; fondatorul teoriei structurii chimice, care stă la baza chimiei organice moderne (n. 1828)
– 1889: S-a născut medicul veterinar Nicolae Teodoreanu; în 1936 a înfiinţat Societatea de Genetică din România; a avut o importantă contribuţie la crearea, la Palas Constanţa, a unei adevărate baze de cercetări ştiinţifice, reuşind să realizeze, împreună cu colaboratorii săi, rasa de ovine „Merinos de Palas”; membru corespondent al Academiei Române din 1952 (m. 1977)
– 1892: S-a născut Mae West, actriţă, scenaristă americană (d. 1980).
– 1894: S-a născut chimistul Radu Cernătescu; lucrări în domeniile chimiei fizice, anorganice, analitice şi biochimiei; fondator al Institutului de chimie macromoleculară Petru Poni din Iaşi; membru al Academiei Române din 1948 (m. 1958)
– 1896: În Londra, Bridget Driscoll este prima victimă care a decedat ca urmare a unui accident de circulaţie, în care a fost implicat un automobil.
– 1899: S-a născut Leon Negruzzi, poet, prozator şi traducător (a tradus proză românească în limba franceză); stabilit în Franţa din 1925; după al doilea război mondial a desfăşurat o susţinută activitate de informare despre tragedia României sub ocupaţie sovietică, el fiind cel care a prezentat Adunării Generale a ONU, la 5.II.1952, un „Memorandum al refugiaţilor români adresat Organizaţiei Naţiunilor Unite”, semnat de mai mulţi scriitori, între care Aron Cotruş, Mircea Eliade, Eugen Lozovan ş.a. (m. 1987, la Paris)
– 1900: A murit folcloristul G. Dem. Teodorescu; contribuţii la introducerea criteriilor ştiinţifice de culegere şi interpretare a folclorului; autorul unei importante colecţii de folclor, „Poezii populare române” (1885) (n. 1849)
– 1901: A murit compozitorul francez Edmond Audran (n. 1840)
– 1904:Au fost înfiinţate „Băile Mamaia” de către Ion Bănescu, primarul Constanţei din perioada respectivă
– 1905:S-a născut Ada Falcon, „Împărăteasa tangoului”, „Mica bijuterie argentiniană”, cum era alintată cântareaţa la debut; a cunoscut consacrarea în 1923, când a devenit cea de-a treia cântareaţă de tango din Argentina, alături de Azucena Maizani şi Rosita Quiroga (m. 2002)
– 1911: S-a născut americanca Elinor Smith Sullivan, una dintre cele mai interesante figuri feminine din istoria aviaţiei; desemnată femeia-pilot a anului 1930 (m. 2010)
– 1916, 17/30: Turcia declară război României (în prima conflagraţie mondială). La 14/27.VIII.1916 România declarase război Austro-Ungariei
– 1925: A murit scriitorul Ioan Slavici; membru corespondent al Academiei Române din 1882 (n. 1848)
-1930: S-a născut Marcel Chirnoagă, grafician, sculptor şi scenograf, considerat unul dintre cei mai importanţi artişti plastici români contemporani (m. 2008 Marcel Chirnoagă (n. Buşteni, judeţul Prahova – d. 23 aprilie 2008) a fost un artist plastic român complet, absolvent al Facultăţii de matematică şi fizică din Bucureşti, 1952, urmând simultan şi studii liberale de artă, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1953.Artistul Marcel Chirnoagă a realizat, de-a lungul vieţii sale, peste 3.000 de lucrări, excelând în desene, gravuri, picturi şi sculpturi, fiind în acelaşi timp şi autorul celei mai importante opere româneşti de la sfârşitul secolului al 20-lea, ciclul de gravuri „Apocalipsa”.
– 1932: S-a născut Sir V. S. Naipaul (Vidiadhar Surajprasad Naipaul), romancier englez născut în Trinidad Tobago, unul dintre cele mai cunoscute nume ale literaturii caraibiene; Premiul Nobel pentru Literatură pe 2001
– 1940: S-a născut fizicianul Cornel Haţegan; cercetări fundamentale în diferite domenii ale fizicii atomice şi nucleare; membru corespondent al Academiei Române din 1992
– 1942: Forţele aeriene ale Statelor Unite ale Americii, USAF, zboară în primul raid aerian în timpul celui de-al doilea război mondial în Europa.
– 1943: S-a născut actorul american Robert De Niro.Robert Mario De Niro Jr. este un actor american, dublu câştigător al premiului Oscar.Este, de asemenea, regizor şi producător. Este considerat ca unul dintre cei mai mari si mai influenţi actori din toate timpurile.De Niro este recunoscut pentru portretizări de personaje angrenate in conflicte puternice, personaje complexe, inadaptate dar şi pentru colaborarea sa de durată cu regizorul Martin Scorsese. Este cel mai cunoscut pentru rolul tânărului Vito Corleone în Naşul: Partea II; taximetristul Travis Bickle în Taxi Driver; boxerul Jake LaMotta în Raging Bull; gangsterul Jimmy Conway în Băieţi buni; directorul de cazinou Sam „Ace” Rothstein în Casino; Al Capone în Incoruptibilii; fostul puşcăriaş dornic de răzbunare Max Cady în Promontoriul groazei; Noodles în A fost odată în America; Michael Vronsky în Vânătorul de cerbi şi mai recent ca Neil McCauley în Heat în regia lui Michael Mann.
– 1945: Reprezentantul politic al SUA la Bucureşti, Roy Melbourne, remite o nota diplomatică Regelui Mihai, în care arată ca guvernul său consideră în continuare guvernul Petru Groza ca „nereprezentativ” şi că nu poate relua raporturile diplomatice cu România. O notă cu conţinut asemănător va fi primită, din partea Marii Britanii, la 19.08.1945. În aceste condiţii, la 21 august, Regele Mihai cere guvernului Petru Groza să demisioneze, iar în faţa refuzului acestuia, sunt întrerupte relaţiile oficiale cu guvernul, până la 6.01.1946 – „greva regală”
– 1951: S-a născut Mihai Chiuaru, pictor român
– 1953: S-a născut Herta Müller, scriitoare şi traducătoare germană originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.Herta Müller (n. Niţchidorf, Regiunea Timişoara) este o scriitoare germană de limbă germană şi română, originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.Herta Müller a făcut studii de germanistică şi de limbă şi literatură română la Universitatea din Timişoara, în perioada 1973–1976.
– 1954: A murit medicul neurolog Nicolae Ionescu-Siseşti, unul dintre colaboratorii cei mai apropiaţi ai profesorului Gheorghe Marinescu şi continuator al acestuia în activitatea didactică şi ştiinţifică; membru corespondent al Academiei Române din 1939 (n. 1888)
– 1955: A murit Fernand Léger, pictor şi decorator francez, unul dintre promotorii cubismului. Fernand Léger (născut, Jules Fernand Henri Léger) (n. 4 februarie 1881, Argentan, Normandia – d.Gif-sur-Yvette) a fost un pictor, grafician şi artist decorator francez. A fost printre primii pictori francezi care au expus public lucrări de orientare cubistă, deşi el însuşi nu este considerat ca aparţinând mişcării cubiste propriu zise.Primele sale opere – cu evidentă inspiraţie impresionistă, în maniera lui Paul Cézanne – datează din anul 1903, pentru a-şi dezvolta cu timpul propriul stil, dinamic şi plin de optimism. Fascinat de civilizaţia industrială, dar şi de problematica socială, Leger face dovada timpului în care trăieşte într-un stil inovator, plin de expresivitate. Îi place formatul mare şi execută tablouri de mari dimensiuni şi decoraţii murale.Aspiră cu consecvenţă la integrarea artelor plastice în viaţa de zi cu zi, pe stradă, în oraş, în biserică. Nu a fost un pictor tipic de atelier, ceea ce l-a atras a fost aventura artistică, pentru ca în cele din urmă să atingă independenţa absolută şi reciprocă între forme, culori şi spaţiu.
– 1957:A fost inaugurat, la Bucureşti, Monumentul Eroilor Patriei, realizat de un colectiv de sculptori: Marius Butunoiu, Zoe Baicoianu, T.N. Ionescu si I. Dămăceanu. Monumentul Eroilor Patriei din Bucureşti a fost inaugurat în faţa clădirii Academiei Militare, în prezent Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.Monumentul este opera comună a unui grup de sculptori români, de la Studioul de Arte Plastice al Armatei, format din colonelul Marius Butunoiu(coordonator), Zoe Băicoianu, Ion Dămăceanu, Theodor N. Ionescu şi Vasile Barabas. Pe un soclu de formă paralelipipedică, înalt de 6 m, realizat din beton armat, placat cu marmură de Moneasa, se află un grup statuar turnat în bronz, cu înălţimea de 9 m, format din trei ostaşi din arme diferite: infanterie, marină, aviaţie.Infanteristul ţine o ramură de stejar, în mâna dreaptă ridicată, ca simbol al victoriei. Acesta este înconjurat de un aviator în ţinută de zbor şi un marinar în ţinută militară.Grupul statuar a fost turnat în bronz în cadrul Uzinelor „23 August” (foste N. Malaxa) de colectivul coordonat de specialistul Vasile V. Răşcanu. Pe soclu este săpată inscripţia: „Slavă ostaşilor români moştenitori ai tradiţiilor eroice străbune, luptători neînfricaţi împotriva fascismului, pentru libertatea şi independenţa patriei”.De o parte şi de cealaltă a monumentului sa află două altoreliefuri mari, realizate din piatră albă, cu o suprafaţă de 154 m², care redau principalele momente din lupta ostaşilor români în cel de-al Doilea Război Mondial. Monumentul este înscris ca monument istoric, cu codul LMI: B-III-m-A-19982.
– 1958: S-a născut Belinda Carlisle, cântăreaţă şi compozitoare americană
– 1960: S-a născut Sean Penn, actor, regizor şi producător de film american
– 1964: A murit Mihail Ralea, sociolog, psiholog, eseist şi om politic (ministru al muncii/1938-1940 şi al artelor/1945-1946; ambasador al României în SUA/1946-1948); în critica literară a impus cozeria şi eseul literar; membru al Academiei Române din 1948 (n. 1896)
– 1969: A murit Otto Stern, fizician germano-american, laureat al Premiului Nobel în 1943 (n. 1888).
– 1975: A murit compozitorul şi dirijorul Mircea Popa (n. 1915)
– 1977: Spărgatorul de gheaţă sovietic Arktica atinge Polul Nord la suprafaţă.
– 1978: Prima traversare reusita a Oceanului Atlantic in balon .Balonul american umplut cu heliu „Double Eagle II”, pilotat de Ben Abruzzo, Maxie Anderson si Larry Newman, termina cursa de traversare a Atlanticului aterizand in localitatea Miserey, regiunea Haute-Normandie, Franta.Traversarea a durat 137 de ore şi 6 minute.
– 1982: Inventarea discului compcact CD. Discul compact (numit şi prin termenul englezesc compact disc, scris şi compact-disc, sau prin abrevierea CD) este un disc optic folosit pentru a stoca informaţii de natură foarte diversă în format digital, creat iniţial pentru înregistrări audio. Discul se numeşte optic după procedeul de înregistrare (scriere) şi redare (citire), bazat pe utilizarea unui fascicul de lumină laser focalizat.Spre deosebire de discurile de patefon şi discurile dure, CD-urile sunt înregistrate pe o singură faţă.Preocupările în acest domeniu s-au consemnat îndeosebi după anul 1980, în urma unei înţelegeri între renumitele companii Philips şi Sony. Până la această dată fiecare dintre aceste două companii realizase, după propriile concepţii şi tehnologii, diferite variante de CD-uri, însă abia în anul 1982, ca urmare a înţelegerii stabilite, ele au definitivat standardul actualelor CD-uri.
– 1983: A murit poetul american Ira Gershwin; a colaborat cu fratele său mai mic, compozitorul George Gershwin (1898-1937), la realizarea a peste 20 de muzicaluri (n. 1896)
– 1987: A murit (s-a sinucis, în închisoarea Spandau din RFG) Rudolf Hess, om politic naţional-socialist german, colaborator apropiat al lui Hitler.A fost adjunctul lui Adolf Hitler, iar în 1939 a fost desemnat drept cel de-al doilea succesor (dupa Goering) al Führerului (n. 26.04.1894). A rămas în istorie şi pentru celebrul său zbor în Scoţia (din 10.V.1941), în încercarea de a demara negocierile dintre Germania şi Marea Britanie; condamnat de Tribunalul de la Nürenberg, în 1946, la închisoare pe viaţă (n. 1894) –
– 2004: A avut loc prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul” (17-22, Sf. Gheorghe)
– 2004: A murit pictorul canadian Louis-Paul Perron
– 2010: A murit Francesco Cossiga, politician creştin-democrat italian, premier al Italiei între 4.VIII.1979 şi 18.X.1980, apoi al optulea preşedinte al Italiei, în funcţie în perioada 3.VII.1985 – 28.IV.1992 (n. 1928)
– 2010: A murit Ludvik Kundera, poet, dramaturg şi traducător ceh; exponent al avangardismului literar care s-a făcut remarcat în special prin poeziile sale suprarealiste (n. 1920)
– 2011: A murit Petre Mihăescu, compozitor (autor a numeroase şlagăre), solist şi dirijor (la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”) (n. 1928).

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here