S-a întâmplat în 17 aprilie 2007

0
100
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 17 aprilie 2007: A murit cântăreţul de muzică uşoară Gil Dobrică. Gil Dobrică (n. 14 februarie 1946, com. Dăbuleni; d. Craiova). A fost un solist vocal de muzică pop-rock, soul şi rhythm and blues din România. A avut în repertoriu melodii proprii şi preluări după piese celebre semnate Ray Charles (al cărui fan declarat a fost) şi alţi artişti de gen.

A debutat în 1963, la Casa de cultură a Sindicatelor din Craiova. Activează în diferite trupe: 13 Carate, iar din 1967 cu formaţia Dacii. În anii 1970, Gil, la îndemnul unor prieteni de la Conservator, a lăsat Craiova pentru Capitală. A locuit în gazdă, banii nu-i ajungeau niciodată, Gil Dobrică a avut foarte puţine apariţii televizate. Primul pas important pentru Dobrică în Bucureşti a fost când s-a angajat la barul Atlantic, la Athéné Palace, la Continental. Fiecare bar avea balet, orchestră, se cânta în engleză, pe viu, fără instrumente electronice.

Tot in 1970 colaborează cu grupul Sfinx, iar doi ani mai târziu cu Roşu şi Negru. Apare în spectacole de muzică şi poezie, la Teatrul Municipal „Lucia Sturza-Bulandra” (alături de Florian Pittiş, Ion Caramitru ş.a.). În 1979 i se oferă o apariţie cinematografică în filmul „Nea Mărin miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, şi debutează discografic cu „Hai acasă” pe disc EP de 45 de turaţii.

Piesa este un cover dupa John Denver – „Take Me Home, Country Roads” (1971). Adaptări după Ray Charles, Percy Sledge, The Top Box (The Letter – Scrisoarea) sau celebrele sale cover-uri: „Rugă pentru parinţi” şi „Ordinea de zi”, sunt mari succese în perioada respectivă.

În anii 1980, casa de discuri Electrecord îi editeaza solistului un single şi trei LP-uri, o parte dintre acestea fiind recent reeditate pe CD. În 1996 a avut ocazia de a-l întâlni pe idolul său, Ray Charles, la Cerbul de Aur. „Cea mai frumoasă zi din viața mea”, după cum avea să mărturisească Gil.

În ultimii ani de viață a colaborat cu trupa Nightlosers, cântând în deschiderea acesteia, în clubul Fire din București. A avut o scurtă apariție în clipul trupei, Dragostea-i ca și o râie. Se stinge din viață la vârsta de 61 de ani, după o grea suferință. Încă din toamna anului 2006, cunoscutul cântareț suferea de gută cronică, de ciroză, dar și de pneumonie.

Surse:

Daniela Caraman Fotea; Cristian Nicolau – „Rock Pop Folk…remix”,Ed. Humanitas, București 2003
http://miscareaderezistenta.ro/muzica/sa-ne-amintim-de-ei-cum-a-murit-in-chinuri-marele-gil-dobrica-44395.html
https://www.click.ro/vedete/romanesti/gil-dobrica-ar-fi-implinit-varsta-de-73-de-ani-l-doborat-guta-la-61-de-ani
http://www.formula-as.ro/1998/339/galeria-vedetelor-21/galeria-vedetelor-246

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here