S-a întâmplat în 17 aprilie 1970

0
64
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 17 aprilie 1970: Nava spaţială Apollo 13, care a suportat un eşec, s-a întors pe Terra în siguranţă. Apollo 13 a fost a treia misiune umană a NASA dezvoltată cu intenţia de a coborî pe Lună. Pe parcursul misiunii, însă, probleme tehnice au forţat echipajul să renunţe la aselenizare. Echipajul era format din comandantul misiunii James A. Lovell, pilotul modulului de comandă John L. „Jack” Swigert, şi pilotul modulului lunar Fred W. Haise.

         Lansarea a avut loc la 11 aprilie 1970 la ora 13:13 CST. Două zile mai târziu, în timp ce misiunea era în drum spre Lună, o defecţiune a sistemului electric al unuia dintre rezervoarele de oxigen ale modulului de serviciu a produs o explozie ce a cauzat defectarea ambelor rezervoare de oxigen şi o pierdere de energie electrică.

           Modulul de comandă a rămas în funcţiune pe baza bateriilor sale şi a rezervorului său de oxigen, dar acestea erau utilizabile doar în ultimele ore ale misiunii. Echipajul a oprit modulul de comandă şi a utilizat modulul lunar ca „barcă de salvare” în timpul drumului de întoarcere spre Pământ.

           O transmisiune radio a lui Lovell, Houston, we’ve had a problem (Houston, am avut o problemă), a rămas în cultura populară, citată greșit ca „Houston, we have a problem” (Houston, avem o problemă).

          În ciuda dificultăţilor cauzate de energia limitată, pierderea de căldură din cabină, şi lipsa de apă potabilă, echipajul a ajuns în siguranţă înapoi pe Pământ, iar misiunea a fost considerată un „eşec reuşit”.

          După ce a fost abandonat şi modulul lunar Aquarius, modulul de comandă Odyssey a aterizat în siguranţă în Pacific, la data de 17 aprilie. Echipajul era într-o stare bună, mai puţin Haise, care suferea de o infecţie a tractului urinar din cauza lipsei de apă. După ce misiunea s-a terminat cu bine, s-au făcut şi speculaţii legate de motivul pentru care misiunea a avut probleme. Una dintre explicaţii a fost cifra 13: Apollo 13, lansat la 13:13, ora din Houston, a început să aibă probleme la două zile după lansare, pe 13 aprilie. Însă Lovell şi-a început conferinţa de presă de după misiune foarte simplu: „Nu sunt o persoană superstiţioasă …”.

         Insigna echipajului Apollo 13 reprezenta trei cai zburători, simbolizând „carul” Apollo tras prin spaţiu. Dat fiind istoricul lui Lovell ca militar în Marina SUA, logoul a inclus motto-urile „Ex luna, scientia” („Din Lună, ştiinţă”), împrumutat de la motto-ul Academiei Navale Americane, „Ex scientia, tridens”, (Din ştiinţă, putere maritimă). Numărul misiunii era trecut în cifre latine, Apollo XIII. Logo-ul a fost lucrat de artistul Lumen Winter, pe baza unei picturi realizată de el pentru Hotelul St. Regis din New York.

           Pictura a fost ulterior achiziţionată de actorul Tom Hanks, care a jucat rolul lui Lovell în filmul Apollo 13, şi este acum pe peretele unui restaurant din Chicago ce aparţine fiului lui Lovell.

Surse:

https://www.space.com/17250-apollo-13-facts.html

https://www.space.com/29078-how-apollo-13-moon-accident-worked-infographic.html

https://airandspace.si.edu/explore-and-learn/topics/apollo/apollo-program/landing-missions/apollo13.cfm

https://www.history.com/topics/space-exploration/apollo-13

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here