S-a întâmplat în 16 septembrie 1957

0
38

S-a întâmplat în 16 septembrie 1957: S-a născut, la  Câmpulung Moldovenesc, Anca Parghel, interpretă şi profesoară de muzică de jazz. După ce a terminat Liceul de Muzică din Iaşi, şi-a continuat studiile la Conservatorul de Muzică, tot din Iaşi, unde şi-a dat licenţa cu lucrarea Charlie Parker, un geniu al improvizaţiei.

    Până în 1989, a predat canto, pian şi improvizaţie la Liceul de Muzică din Suceava, în Bucureşti, la Conservatorul de Muzică, în Belgia, la Bruges şi Namur (La Marlagne) în Belgia, la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), în Germania, (la Silsoe şi Cleolaine Workshops) în Marea Britanie şi la Chişinău.
       A cântat în cadrul marilor festivaluri de jazz începînd cu 1984 (Bucureşti, Braşov, Sibiu, Costineşti, Iaşi, Nürnberg, Leipzig, Varşovia, Leverkusen, Viena, Liège, Tübingen, München, Linz, Zagreb, Varna, Lomza şi Bratislava), dar şi în cluburile de jazz din România, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria şi Elveţia.De-a lungul carierei a cântat alături de muzicieni români cunoscuţi, între care Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar şi cu celebrităţi din jazzul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band, Klaus Ignatzek etc.
       Stabilită în Bruxelles, Belgia, Anca Parghel şi-a continuat activitatea la catedră, ca profesor de jazz vocal la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles şi la Conservatorul Lemmens, dar şi ca muziciană şi vocalistă pe scenele de jazz din Belgia, Germania şi Olanda în formule de trio, cvartet sau cvintet, a căror componenţă cuprinde pe Ciprian Parghel, la bass, Tudor Parghel, baterie, şi Puiu Pascu, la pian.
        Cu ocazia festivalului Jazz Supernight, Mamaia, din iulie 2002, a susţinut un recital alături de saxofonistul american Rick Condit, de bateristul italian Fabio Grande şi de mai vechii săi colaboratori, pianistul Ion Baciu Jr. şi basistul Pedro Negrescu. A apărut de asemenea pe scena Festivalului de Jazz Bucureşti 2002, alături de Big Band-ul Radiodifuziunii Romane.
      În 2008 artista a primit numeroase premii, din care o parte pentru albumul „Zamorena” şi single-ul „Brasil” lansat în colaborare cu Fly Project şi Tom Boxer. Din premiile primite merită amintite: „Artistul anului 2008″ şi „Cel mai bun cântec pop-dance” la Premiile Radio România Actualităţi, „Premiul pentru întreaga activitate” la Romanian Music Awards, „Trofeul aniversar” şi „Best Hit” la Romanian Top Hits, precum şi alte premii în cadrul „Galei sectorului 6″, „Eroii din Ring” a ziarului Ring, emisiunilor „Duminica în familie”, „Agentul VIP”, „Confidenţial”, ş.a.
       De asemenea, Anca Parghel a fost desemnată „Cetăţean de onoare al oraşului Câmpulung Moldovenesc”, localitatea de origine a artistei. În decembrie 2008, studio-ul de productie FlyRecords împreună cu Roton au lansat albumul de colinde al artistei intitulat „Colind pentru România”. În 2009, asociaţii FlyRecords, Tudor Ionescu, Tudor Parghel şi Dan Deneş au participat sub patronajul label-ului Roton la filmarea clipului pentru single-ul „Andale” al artistei, înregistrat în toamna 2008, acesta urmând a fi acompaniat şi de lansarea ultimului album pop-dance al artistei.
        În februarie 2009, Jurnalul Naţional şi Fundaţia Anca Parghel au reeditat albumul „Midnight Prayer” al artistei şi l-au lansat in cadrul ediţiei de colecţie a cotidianului dedicată Ancăi Parghel.Cu ocazia zilei de naştere a artistei în septembrie 2009, Hard Rock Cafe Bucureşti şi Tudor Parghel au organizat in debutul seriei de concerte Blue Monday un concert in memoriam. La acest eveniment au interpretat fii artistei, Tudor şi Ciprian Parghel, Puiu Pascu şi Alin Constanţiu, având ca şi invitate speciale pe Paula Seling, Ozana Barabancea si Luiza Zan.
       La 28 iunie 2008, Anca Parghel a fost internată în spital în urma unor dureri de cap şi de stomac, fiind ulterior diagnosticată cu un un cancer ovarian, , care se pare că este ereditar.La 5 decembrie 2008 a decedat la Spitalul Judeţean din Timişoara. Anca Parghel este înmormântată pe aleea Artiştilor din cimitirul Bellu din Bucureşti.

Surse:

George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012

https://www.viva.ro/vedete-si-evenimente/viva-biografii/anca-parghel-o-viata-in-ritm-de-jazz-644429

https://jurnalul.antena3.ro/stiri/observator/adio-anca-parghel-acolo-sus-merg-cei-speciali-140360.html

https://www.protv.ro/divertisment/zece-ani-fara-anca-parghel-in-ultimele-luni-de-viata-artista-se-gandea-cum-sa-ajute-alte-femei-bolnave.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here