S-a întâmplat în 16 septembrie 1927

0
39

S-a întâmplat în 16 septembrie 1927: S-a născut actorul de film, producătorul, regizorul şi scenaristul american Peter Falk, interpretul celebrului detectiv Columbo. Peter Michael Falk s-a născut la New York, tatăl său fiind de origine poloneză iar mama rusoaică.Peter Falk şi-a pierdut ochiul drept la vârsta de trei ani, ca urmare a extirpării unei tumori maligne, şi a purtat un ochi de sticlă toată viaţa. În ciuda acestui handicap, el a practicat sportul în adolescenţă, în special baseball-ul şi baschetul.

       A debutat pe scenă ca actor amator, într-o piesă şcolară, la vârsta de 12 ani. Deşi a obţinut o diplomă de master în administraţi publică, la Universitatea din Syracuse, în anul 1953, Peter Falk afirma în memoriile lui că nu şi-a dorit niciodată să urmeze o carieră de funcţionar public.El şi-a început cariera actoricească în trupa de teatru „Mark Twain Masquers”, iar în anul 1956 a debutat pe Broadway.
       În ciuda succesului înregistrat pe scenă, un impresar l-a sfătuit să nu se aştepte la o carieră de actor de film, din cauza ochiului de sticlă. Peter Falk a obţinut roluri minore în câteva pelicule, la sfârşitul anilor ’50, însă a câştigat recunoaşterea industriei de film americane în anul 1960, când a strălucit într-un rol secundar în filmul „Murder, Inc”.Deşi filmul nu a beneficiat de critici favorabile, Peter a primit pentru prestaţia sa o nominalizare la Oscar.
      El a repetat acestă performanţă în anul următor, când a mai primit o nominalizare la Oscar pentru rol secundar, datorită prestaţiei sale din comedia „Pocketful of Miracles” (1961).
       Falk a debutat în televiziune în anul 1957. El a apărut în mai multe filme şi seriale de televiziune şi a obţinut chiar şi un premiu Emmy, pentru rolul jucat într-un episod al serialului „The Law and Mr. Jones”, difuzat de ABC.Deşi a apărut în numeroase producţii de televiziune în anii ’60-’70,  Peter Falk a devenit celebru datorită rolului locotenentului Columbo, interpretat pentru prima dată în anul 1968, în filmul „Prescription: Murder”.
      Succesul acestui film i-a determinat pe producători să realizeze un serial de televiziune. Pentru acest rol Peter Falk a castigat 4 premii Emmy.În 2008 fiica sa adoptivă a afirmat ca actorul suferea de demenţă şi de boala Alzheimer. Starea de sănătate i s-a înrăutăţit după o intervenţie la şold in 2008. S-a stins din viaţă în noaptea de joi 23 iunie 2011 la locuinţa sa din Beverly Hills.
Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/peter-falk-955/

https://www.newyorker.com/culture/richard-brody/in-memoriam-peter-falk

https://www.imdb.com/name/nm0000393/

https://www.britannica.com/biography/Peter-Falk

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here