S-a întâmplat în 16 septembrie 1852

0
20

S-a întâmplat în 16 septembrie 1852: S-a născut Friedrich Teutsch, episcop, istoric sas din Transilvania (preocupat de istoria saşilor sub toate aspectele: social, economic, politic, religios, cultural); membru de onoare al Academiei Române din 1919 (m. 1933).

    A studiat la Sighişoara şi la Sibiu iar apoi la Heidelberg, Leipzig şi Berlin, unde se specializează în teologie şi în istorie. Doctoratul îl obţine la Heidelberg.Revine la Sibiu, unde a predat la Colegiul Brukenthal, devenind director al colegiului profesorilor din Sibiu. În 1896 devine preot la Şura Mare. În 1899 revine la Sibiu, fiind numit vicar episcopal, pentru ca în 1899 să fie numit preot paroh al Sibiului.În 1906 a fost ales episcop al Transilvaniei funcţie ce se va transforma în episcop al României în 1927.

     Funcţia a deţinut-o până la moartea sa. El a fost cel care a reorganizat întreaga episcopie ce îşi triplase teritoriul. In 1919, după Unirea Transilvaniei cu România, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Din 1927 a fost senator de drept al României, fiind episcopul României. A fost de asemenea membru al Fundaţiei Gustav Adolf”, astfel el a reuşit susţinerea bisericii din Transilvania de către bisericile germane.

      A avut o activitate importantă, scriind nenumărate lucrări de istorie a saşilor, importante fiind biografia lui Brukenthal, precum şi lucrăriile ce analizau istoria naţiunii germane din România. A scris peste 1300 de lucrări. A fost co-fondatorul Societăţii Istorice de Cercetare. Moare în 1933 la Sibiu. Astăzi unul dintre institutele de cercetare din Sibiu, îi poartă numele.

Surse:

https://www.sibiul.ro/personalitati-sibiene/friedrich-teutsch.html

http://www.teutsch.ro/ro/istoria/

https://www.revistateologica.ro/wp-content/uploads/2018/03/Ulrich-A.-Wien-Biseric%C4%83-%C8%99i-politic%C4%83-%C3%AEn-concep%C8%9Bia-episcopilor-Viktor-Glondys-%C8%99i-Wilhelm-Staedel.pdf

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here