S-a întâmplat în 16 septembrie 1437

0
80

S-a întâmplat în 16 septembrie 1437: Nobilii maghiari, fruntaşii secui şi saşi încheie, la Căpâlna, o înţelegere (cunoscută în istorie sub numele de „Unio Trium Nationum”), potrivit căreia privilegiaţii din Transilvania se obligau să se ajute reciproc împotriva ţăranilor răsculaţi sau a turcilor; reînnoită de mai multe ori, înţelegerea a fiinţat până în 1848, ca un instrument de asuprire socială, naţională şi religioasă a populaţiei româneşti.

        Fraterna Unio (Uniunea Frăţească), cunoscută sub numele de Unio Trium Nationum. deşi părtile semnatare au fost patru, a fost un pact de alianţă mutuală militară şi politică încheiat pe parcursul Răscoalei de la Bobâlna în data de 16 septembrie 1437 între marea nobilime maghiară din Transilvania, clerul catolic, orăşenii saşi şi tăranii liberi secui. Înţelegerea a fost semnată la Căpâlna, aflată pe atunci în Comitatul Dăbâca.Uniunea a fost încheiată ca o consecinţă la Răscoala de la Bobâlna.
      După ce au precizat care va fi modul de aprovizionare a armatei în timp de război, cei care au iniţiat pactul au hotărât ca atunci când una dintre părţi va fi atacată şi va cere ajutor ceilalţi să fie datori să-i dea ajutor. Deşi înţelegerea este cunoscută în istorie sub numele de Unio Trium Nationum, această sintagmă nu apare ca atare în textul pactului, ci ca Fraterna Unio.Uniunea a stabilit eliminarea completă a iobagilor, cei mai mulţi aparţinând etniei majoritare române, din viata politică si socială din Transilvania, deşi iobagii formau vasta majoritate a populaţiei transilvane.
      Poziţia românilor transilvăneni, marea majoritate dintre ei iobagi, era mult mai dificilă, deoarece Unio Trium Nationum excludea în mod tacit grupul etnic român (Universitas Valachorum) din Uniune şi de la orice formă de participare politică sau socială. Românii erau consideraţi în Transilvania, conform cu prevederile înscrise în actul Unio Trium Nationum (Fraterna Unio) o naţiune „tolerată”, acest statut fiind mentinut până la desfiinţarea iobăgiei şi a sistemului politic medieval în timpul împăratului Iosif al II-lea înainte de 1800.La 2 februarie 1438 s-a întrunit la Turda Adunarea Generală a nobilimii maghiare din Transilvania, care a aprobat documentul „Unio Trium Nationum” (Fraterna Unio).
Surse:
Jinga, Victor, Probleme fundamentale ale Transilvaniei, Braşov 1945
Sachelarie, Ovid; Stoicescu, Nicolae (coord.), Instituţii feudale din ţările române. Dicţionar, Editura Academiei Republicii Socialiste România, Bucureşti, 1988

https://identitatea.ro/579-de-ani-de-la-unio-trium-nationum/

http://dspace.bcucluj.ro/bitstream/123456789/48130/1/Pop%2BIoan%2BAurel-Constiinta%2Bpublica%2Boficiala-2009.pdf

https://tiparituriromanesti.wordpress.com/2014/05/10/lorand-lepes-vicevoievodul-transilvaniei-recunoaste-unio-trium-nationum-turda-6-februarie-1438/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here