S-a întâmplat la 16 noiembrie…

0
102

S-a întâmplat în 16 noiembrie…

– „Ziua Transporturilor Militare”; la 16.XI.1880, odată cu înfiinţarea celui de-al doilea batalion de geniu (printr-un Înalt Decret al regelui Carol I) s-a constituit şi câte o companie de căi ferate, primele subunităţi de acest fel din Armata română.
– „Ziua internaţională pentru toleranţă”, sărbătorită la solicitarea Adunării Generale a ONU (din 12.XII.1996); marchează data la care a fost semnată Declaraţia principiilor toleranţei (16 noiembrie), la încheierea Conferinţei generale a UNESCO de la Paris din 25.X-16.XI.1995.
– 42 î.Hr.: S-a născut Tiberius, al doilea împarat roman, fiul adoptiv al lui Cezar August (d. 37 d.Hr.)Tiberius Caesar Augustus, născut Tiberius Claudius Nero (16 noiembrie 42 î.Hr. – 16 martie 37), a fost al doilea împărat roman şi a domnit de la moartea lui Augustus în anul 14 până la moartea sa în 37.
– 1272: A murit Regele Henric al III-lea al Angliei (n. 1207) De numele său este legată reconstrucţia în forma actuală a Catedralei Westminster din Londra.
– 1364: A murit Nicolae Alexandru, domnitor al Ţării Româneşti (1352 – 1364).
-1717: S-a născut Jean le Rond D’Alembert, filosof iluminist francez şi matematician (unele dintre teoremele sale şi-au găsit aplicaţii imediate în astronomie şi fizică); coeditor, împreună cu Denis Diderot, al „Enciclopediei franceze”.Jean le Rond d’Alembert (n. Paris, d. 29 octombrie 1783, Paris) a fost un matematician, fizician şi filozof francez. Rezultatele sale din domeniul matematicii, în particular cele legate de rezolvarea ecuaţiilor diferenţiale şi de derivatele parţiale, au găsit aplicaţii imediate în fizică şi astronomie. Mai multe noţiuni din matematică şi fizică au primit numele său: metoda lui d’Alembert pentru rezolvarea ecuaţiei undelor şi formula lui d’Alembert care exprimă soluţia acestei ecuaţii, principiul lui d’Alembert privitor la forţele şi acceleraţiile unui sistem de particule, teorema lui d’Alembert legată de numărul rădăcinilor unuipolinom în mulţimea numerelor complexe, criteriul lui d’Alembert de convergenţă a unor serii etc.D’Alembert a fost, alături de Denis Diderot, iniţiator şi editor al Enciclopediei (Encyclopédie, ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers).
– 1745: A murit Johann Lukas von Hildebrandt, arhitect, sculptor şi decorator austriac (capodopera sa, Palatul Belvedere din Viena) (n. 1668) .Johann Lukas von Hildebrandt s-a născut în Genoa, Italia. Hildebrandt a studiat sub îndrumarea profesorului C. Fontana în Roma. Ulterior, a continuat să studieze inginerie militară şi civilă cu Prinţul Eugene de Savoy, devenind elevul său favorit. În 1696, Hildebrandt s-a stabilit în capitala Austriei unde a lucrat pentru familii nobile precun Dauns, Harrachs, Schönborns, şi Starhembergs, şi chiar pentru Prinţul Eugene însuşi. În 1700, Hildebrandt devine inginer la curtea Hofburg, în 1711, şef al departamentului de construcţii şi în 1723, arhitectul curţii Hofburg. La curte, Hildebrandt, nu a putu rivaliza cu cei doi Fischer von Erlachs (Johann Bernhard – tatăl şi Joseph Emanuel – fiul). A lucrat, mai mult, pentru clasa aristrocraţilor, remarcându-se prin proiecte bogate în elemente decorative, fapt care i-a crescut popularitatea în rândul clasei mijlocii. Hildebrandt a reunit elementele franceze cu cele italiene şi a conturat dezvoltarea stilului baroc în Germania şi Austria. A fost implicat şi în dezvoltarea proiectelor iniţiate de alţi arhitecţi: Würzburg, Göttweig Abbey, Pommersfelden, Palais Schwarzenberg. În perioada 1713-1716, a fost angajat al familiei Kinskz de Austria, pentru care a construit Palatul Kinskz din Viena. Din 1723 a fost inspector general a palatelor imperiale. Hildebrandt a construit şi numeroase palate în Viena, cum ar fi Belvedere, Daun-Kinsky; clădirile religioase sunt la fel de importante.
– 1766: S-a născut Rodolphe Kreutzer, violonist şi compozitor francez (m. 1831).
– 1816: S-a născut poetul paşoptist transilvănean Andrei Mureşanu, autor al poeziei „Un răsunet”, cunoscută sub titlul „Deşteaptă-te române”, şi devenită cântec pe o melodie presupusă a fi a lui Anton Pann (1850) (m. 1863). După descoperiri recente ale unui muzeograf braşovean, muzica ar aparţine lui George Ucenescu. După decembrie 1989, „Deşteaptă-te române” a devenit Imnul Naţional al României. Andrei Mureşanu (scris şi Mureşianu; n. Bistriţa – d. 12 octombrie 1863, Braşov) a fost un poet şi revoluţionar român din Transilvania. Născut într-o familie de ţărani, a studiat filozofia şi teologia la Blaj, lucrând apoi ca profesor la Braşov, începând cu 1838. A început să publice poezie în revista Foaia pentru minte, inimă şi literatură. A fost printre conducătorii Revoluţiei din 1848, participând în delegaţia Braşovului la Adunarea de la Blaj din mai 1848. Poemul său Un răsunet, scris la Braşov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele) şi denumit ulterior Deşteaptă-te, române!, a devenit imn revoluţionar – fiind numit de Nicolae Bălcescu Marseilleza românilor. După revoluţia din 1848, Mureşanu a muncit ca traducător la Sibiu şi a publicat în revista Telegraful Român, operele sale având tentă patriotică şi de protest social. În 1862, poeziile sale au fost adunate într-un volum. Având sănatatea precară, a murit în 1863 la Braşov.
– 1835: S-a născut Eugenio Beltrami, matematician şi fizician italian, unoscut pentru studiile din domeniul geometriei non-euclidiene, electricităţii şi magnetismului. (d. 1899).
– 1849: Un tribunal rus l-a condamnat pe Fiodor Dostoievski la moarte pentru activităţi anti-guvernamentale; execuţia lui a fost anulată în ultimul moment, pedeapsa fiind comutată în exil în Siberia.
– 1855: Exploratorul britanic David Livingstone e primul european care ajunge la cascada Victoria (Mosi-oa-Tunya). Cascada Victoria se găseşte pe cursul fluviului african Zambezi, la graniţa dintre Zimbabwe şi Zambia, între oraşele Victoria Falls şi Livingstone, fiind declarată în 1989 de UNESCO monument al naturii. Este cea mai înaltǎ cascadǎ din lume.Primul european care ajunge la cascadă, la 16 noiembrie 1855, a fost scoţianul David Livingstone, misionar şi cercetător al Africii, numind-o „Victoria” în cinstea reginei Victoria a Angliei. După convingerea sa fluviul Zambezi era „calea Domnului” pentru creştinarea necredincioşilor din Africa de Sud.
– 1880, 16/28: S-a născut poetul rus Aleksandr Blok (m. 1921).Alexandr Blok s-a născut la St. Petersburg, într-o familie aristocrată de origini germane şi ruse. La Universitatea din St. Petersburg, Blok a studiat dreptul fără succes, însă în 1906 şi-a luat licenţa în filologie. Poetul rus a fost şi dramaturg şi eseist, dar şi conducător al simboliştilor ruşi de la început de secol.Mulţi critici consideră că Blok este cel mai important poet după Puşkin.Primul lui volum Stihi o prekrasnoi dame (Versuri despre preafrumoasa doamnă) a fost publicat în 1904. Atât misticismul, cât şi pasiunea idealistă sunt prezente în respectivul ciclu de poezie de dragoste. După 1905, viziunile exaltate ale lui Blok au început să facă loc ironiei şi pesimismului. Poetul îşi pierde viziunea eterică şi adoptă teme precum disperarea, degradarea şi atracţia răului. Necunoscuta (1906) este cel mai cunoscut poem din această perioadă. Mai târziu, Blok îşi regăseşte speranţa în idealizarea Rusiei, îmbrăţişând Revoluţia de la 1917 în poemul epic Cei doisprezece (1918). Acesta celebrează pasiunea, violenţa şi eliberarea declanşate de revoluţie, care ulterior îl dezamăgeşte pe Blok.Ca estet, Blok nu s-a simţit în largul lui când nu s-a putut adresa publicului său favorit, elita. Pe lângă poezii şi piese de teatru, Blok a mai scris şi eseuri, şi recenzii dramatice. Majoritatea eseurilor sale au fost compuse într-un stil foarte liric, impresionist, cu raţionamente emotive.
– 1881: La Bucureşti a fost înfiinţată Facultatea de Teologie ortodoxă.
– 1885: George Eastman, fondator al companiei Kodak, a inventat în SUA pelicula de nitroceluloză pentru a imprima imagini.
– 1889: S-a născut George Simon Kaufman, dramaturg (Premiul Pulitzer pe anii 1931 şi 1936), regizor şi critic teatral american (m. 1961). Pe lângă comedii şi satire politice, a scris numeroase muzicaluri, în speical pentru „The Marx Brothers”. Piesa You Can’t Take It With You (1937) şi Of Thee I Sing (1932) au fost distinse cu Premiul Pulitzer. A mai câştigat şi premiul Tony pentru muzicalul: Guys and Dolls.
– 1894: S-a născut Nutzi Acontz, pictoriţă româncă de etnie armeană.
– 1895: S-a născut Paul Hindemith, violonist, compozitor, pedagog şi teoretician german, naturalizat american, promotor al modernismului în muzica simfonică (m. 1963). Născut la Hanau, în Germania, Hindemith a învăţat să cânte la vioară încă din fragedă copilărie. A intrat la Conservatorul din Frankfurt am Main unde a studiat vioara şi compoziţia. A fost concert-maestrul Orchestrei din Frankfurt, Frankfurter Museumsorchester, din 1915 până în 1923 şi a cântat în cvartetul lui Rebner String Quartet din anul 1914 vioara a 2-a, iar apoi viola. În 1921 a fondat Cvartetul Amar, numit astfel după unul din membrii săi, violonistul Licco Amar. Iniţiativa întemeierii acestei formaţii de cameră a luat-o cu ocazia festivalului Donaueschingen din 1921. În 1922, câteva din piesele sale au fost auzite la festivalul Societăţii Internaţionale pentru Muzică Contemporană la Salzburg, ceea ce l-a adus pentru prima dată în atenţia unui public internaţional. În anul următor a început să lucreze ca organizator al Festivalului Donaueschingen, unde a programat lucrări ai unor compozitori avangardişti, printre care Anton Webern şi Arnold Schoenberg. Din anul 1927 a predat la Berliner Hochschule für Musik în Berlin. În perioada anilor 1930 a facut o vizită la Cairo şi mai multe vizite la Ankara unde, la invitaţia lui Atatürk, a avut misiunea de a reorganiza educaţia muzicală în Turcia şi a început înfiinţarea Turkish State Opera and Ballet. Către sfârşitul anilor 1930, a făcut mai multe turnee în America în calitate de solist la violă şi viola d’amore.
– 1897: S-a născut regizorul de teatru şi film Ion Şahighian, unul dintre pionierii cinematografului românesc (m. 1965).
– 1900: A avut loc, la Philadelphia (SUA), primul concert al orchestrei „Philadelphia Symphonic Orchestra”; iniţiatorul şi primul ei dirijor a fost (până la moartea sa, în 1907) Fritz Scheel.
– 1903: S-a născut părintele profesor Dumitru Stăniloaie, considerat unul dintre cei mai importanţi teologi ortodocşi şi gânditori creştini din lume; contribuţii fundamentale în domeniul dogmaticii; membru titular al Academiei Române din 1991 (m. 1993).
– 1907: Voiajul inaugural al pachebotului RMS Mauretania.
– 1909, 16/30: A murit istoricul şi teologul greco-catolic român, Augustin Bunea, continuator al ideilor reprezentanţilor Şcolii Ardelene; a desfăşurat o intensă activitate pentru emanciparea naţională a românilor transilvăneni; în procesul memorandiştilor s-a numărat printre apărătorii acuzaţilor; membru al Academiei Române (n. 1857).Primii ani de şcoală îi face la Şcoala Confesională din satul natal, apoi la Şcoala Grănicerească din satul vecin, Ohaba, încheind studiile primare în anul 1870. Studiile gimnaziale le face la Gimnaziul Românesc din Braşov (1870 – 1877), unde l-a avut coleg, între alţii, pe Andrei Bârseanu, care i-a devenit bun prieten şi colaborator în tot cursul vieţii, iar apoi, începând din primăvara anului 1877, la Gimnaziul din Blaj. În toamna aceluisşi an (1877), este trimis de către Mitropolitul blăjean Ioan Vancea, la Colegiul Urban Pontifical „De Propaganda fide” din Roma (1877 – 1882), unde a obţinut doctoratul în teologie şi în filosofie (1882). Încă înainte de terminarea studiilor superioare, este hirotonit preot la Roma, în 1881, în biserica grecească, „Sf. Atanasie”, de către arhiepiscopul grec Ştefan Stefanopoli. A fost angajat în serviciul Cancelariei mitropolitane din Blaj (1882-1886), profesor la Academia Teologică de acolo (1886-1888), ocupând catedra de teologie dogmatică; a fost secretar mitropolitan (1888-1895), canonic mitropolitan (din 1895), având şi alte demnităţi în cadrul Mitropoliei Blajului. Augustin Bunea a publicat un mare număr de lucrări privitoare la istoria Transilvaniei şi mai cu seamă de istorie bisericească, pe baza unor izvoare inedite până atunci. A fost prieten apropiat cu savantul istoric Nicolae Iorga şi cu Andrei Bârseanu, fostul său coleg de la Braşov, cunoscut mai ales prin culegerea de folclor din Ardeal, făcută împreună cu cehul Jan Urban Jarník.
– 1916, 16 / 29.XI – 20.XI / 3.XII: Bătălia de la Neajlov şi Argeş („Bătălia pentru Bucureşti”), cea mai mare operaţiune militară de pe frontul românesc în acel an; ultima încercare a Armatei române, comandate de generalul Prezan, de a apăra Bucureştii; copleşită numeric şi tehnic, Armata română este nevoită să se retragă, lăsând Capitala în mâna armatelor inamice.
-1918: În contextul destrămării Imperiului Habsburgic este proclamată Republica Ungară (după proclamarea independenţei, la 29.X.1918, şi abdicarea regelui Carol al IV-lea, la 13.XI.1918).
– 1919: A murit Maria Cuţarida-Crătunescu, prima femeie medic din România (1884); militantă feministă, a înfiinţat, în 1897, Societatea Maternă, iar doi ani mai târziu, în 1899, a organizat prima creşă de fabrică (n. 1857).
– 1922: S-a născut scriitorul portughez José Saramago; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1998; singurul scriitor lusitan laureat al acestui premiu. José Saramago (n.Azinhaga, Portugalia – d. 18 iunie 2010, Lanzarote, Insulele Canare, Spania) a fost un scriitor portughez. În 1924, părinţii îl duc la Lisabona, unde urmează şcoală tehnică şi lucrează doi ani ca mecanic.. În 1947 apare primul volum de proză. Până în 1966 nu publică nimic, ajungâd la concluzia că … nu are nimic ce merită să fie spus. Ulterior, publică poezii şi critici. În anul 1969 intră în Partidul Comunist Portughez, pe atunci interzis. Din 1975, lucrează numai ca scriitor. După divergenţe privind romanul său Evanghelia după Hristos, se mută definitiv pe insula Lanzarote. Saramago a murit în casa sa de la Lanzarote, în Insulele Canare în ziua de 18 iunie 2010.Saramago reuşeşte să construiască pe teme deseori suprarealiste (de exemplu desprindera peninsulei iberice de continentul european), romane cu o acţiune şi cu protagonişti foarte din realitate. Romanul Ensaio sobre a cegueira(„Eseu asupra Orbirii sau Oraşul Orbilor”) conţine în detaliu aspectele pshihologice şi sociologice ale comportamentului uman, într-o anumită situaţie.O parte din romanele lui descriu diferite epoci istorice ale Portugaliei, însă nu sunt în primul rând romane istorice, ci caracterizări, uneori ironice, alteori triste, de destine umane.
– 1933: S-a născut Petre Codreanu, muzicolog şi critic musical.
– 1935: S-a născut Ion Truică, grafician, scenograf, ilustrator de carte, regizor de filme de animaţie.
– 1938: S-a născut Aurelian Ionescu, scenograf, pictor de costume.
-1941: S-a născut ziaristul Neculai Constantin Munteanu.A lucrat la Televiziunea Română. În 1977 a părăsit România, stabilindu-se în Occident. Din 1980 a lucrat la postul de radio Europa Liberă, până în 1994, când revine în ţară, fiind una dintre cele mai ascultate voci ale rubricii Actualitatea românească.În România a urmat cursurile Academiei de Studii Economice, Facultatea de Finanţe Credite, pe care le-a abandonat în anul al patru-lea. Debutează în  „Contemporanul”, apoi la Televiziunea Română la revista „Cinema”, la care va deveni redactor. În luna aprilie 1977, a încercat să trimită mai multe documente în Occident prin Ambasada Statelor Unite la Bucureşti. Persoana căreia îi predă plicul se dovedeşte ulterior a fi de fapt un informator al Securităţii care transmite imediat plicul autorităţilor. O zi mai tîrziu, conducerea Ministerului de Interne ordonă efectuarea unei percheziţii la domiciliul lui Neculai Constantin Munteanu şi trecerea la anchetarea sa. În urma percheziţiei, care are loc la 10 aprilie 1977, sunt găsite còpii ale aceloraşi documente aflate şi în plicul destinat ambasadorului Statelor Unite: – o scrisoare de solidarizare cu Paul Goma, adresată acestuia; – o scrisoare adresată lui Nicolae Ceauşescu, preşedintele Republicii Socialiste România, în care era aspru criticată situaţia economică şi politică sub regimul comunist şi nerespectarea drepturilor omului în România în lumina acordului de la Helsinki; – o scrisoare adresată preşedintelui Statelor Unite, Jimmy Carter, în care era denunţată nerespectarea drepturilor omului în România. Toate cele 3 documente erau datate din 30 martie 1977.Aceleaşi materiale mai fuseseră expediate şi ziarelor Washington Post şi Neuer Züricher Zeitung. După efectuarea percheziţiei, Neculai Constantin Munteanu este dus în ziua de 10 aprilie 1977 la sediul IMB-Securitate, unde se începe, la ora 16.00, anchetarea sa care durează până a doua zi, 11 aprilie, ora 14.30. În timpul anchetei, N.C. Munteanu se menţine pe o poziţie foarte fermă, recunoaşte că toate materialele îi aparţin şi îşi motivează gestul evocând situaţia politică din ţară, penuriile şi restricţiile de tot felul de care suferă în plan personal, nerespectarea prevederilor constituţionale de care se face vinovat regimul comunist, acuzând deschis politica dusă pe plan intern şi extern de statul şi Partidul Comunist român. Ancheta va dura luni de zile, în primăvara şi vara anului 1977. In cele din urmă, Munteanu acceptă „târgul” pe care îl oferă Securitatea, de a opri difuzarea scrisorii la Europa Liberă, în schimbul obţinerii paşaportului. Neculai Constantin Munteanu primeşte paşaportul în data de 2 septembrie şi părăseşte ţara în 16 septembrie 1977. După mai multe colaborări temporare la postul Radio Europa Liberă, începând din 1977, este definitiv angajat în 1980 şi îşi desfăşoară activitatea la microfonul acestui post până la 1 octombrie 1994. Revenit în ţară, după o îndelungată absenţă, preia activitatea postului Radio Total, la îndemnul lui Cornel Nistorescu, ca Director de Programe. În noiembrie 1995, este ales cu o majoritate de 819 din 1500 de voturi în Consiliul de Administraţie al TVR. Autor al unor memorii despre perioada sa românească: Ultimii şapte ani de-acasă. Un ziarist în dosarele Securităţii.
– 1942: A murit (în Elveţia, într-un lagăr de refugiaţi austrieci) tenorul de origine română Joseph Schmidt (n. 1904, în Bucovina).
– 1943: S-a născut compozitorul şi dirijorul Alexandru Vilmanyi.
– 1945: A fost semnat, la Londra, actul de constituire a UNESCO – Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, instituţie specializată a ONU, cu sediul la Paris (a intrat în vigoare la 4.XI.1946; România este membră a UNESCO din 27.VII.1956).UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, conform denumirii originale din engleză, United Nations Education, Science and Culture Organization) a fost fondată la 16 noiembrie 1945. Îşi are sediul în Paris, Franţa, dar are şi 73 de suboficii active în diverse ţări ale lumii.Constituţia adoptată în Conferinţa de la Londra din noiembrie 1945 şi aplicată începând cu 4 noiembrie 1946, a fost adoptată de cele 20 de state fondatoare (Regatul Unit, Noua Zeelandă, Arabia Saudită, Africa de Sud, Australia, India, Mexic, Franţa, Republica Dominicană, Turcia, Egipt, Norvegia, Canada, China, Danemarca, Statele Unite ale Americii,Cehoslovacia, Brazilia, Liban şi Grecia). UNESCO are 191 de state membre (octombrie 2003) şi 6 state asociate. România este membră UNESCO din 27 iulie1956.Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin colaborarea între naţiuni în educaţie, ştiinţă, cultură, şi comunicaţii pentru a se reuşi stabilirea unui respect faţă de justiţie universal, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, după Carta Naţiunilor Unite.Una dintre misiunile UNESCO este cea de a menţine o listă de locuri din patrimoniul mondial. Aceste locuri sunt importante din punct de vedere natural sau istoric, a căror conservare şi salvare sunt importante pentru comunitatea mondială.
– 1948: S-a născut Ion Cristoiu, publicist şi scriitor.
– 1957, 16-19: Consfătuirea reprezentanţilor partidelor comuniste şi muncitoreşti din 64 de ţări ale lumii, desfăşurată la Moscova, consacră rolul de hegemon al PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice) în mişcarea comunistă şi muncitorească internaţională, fapt acceptat, inţial, şi de Partidul Muncitoresc Român.
– 1960: A murit actorul american de film Clark Gable (n. 1901), supranumit „The King”, laureat al Premiului Oscar în anul 1934. A rămas în istoria cinematografului mondial prin interpretarea rolului Rhett Butler din celebrul film „Pe aripile vântului” (n. 01.02.1901)  A jucat cu mari artiste ale epocii ca: Joan Crawford, Myrna Loy, Jean Harlov, Lana Turner, Norma Sharer şi cu renumita Vivien Leigh. Este premiat cu Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul din producţia New York – Miami. Este nominalizat pentru rolul Fletcher Christian din filmul Mutiny on the Bounty în 1935 Cel mai răsunător rol al său, Rhett Butler, a fost în filmul ,,Gone with the Wind” (Pe aripile vântului), alături de actriţa Vivien Leigh, în anul 1939.
– 1965: Lansarea sondei spaţiale sovietice Venera 3.
– 1967: Stabilirea de relaţii diplomatice la rang de ambasadă între România şi Columbia.
– 1970: A murit tenorul Mihail Ştirbei (n. 1909).
-1972: UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) a adoptat „Convenţia internaţională pentru protejarea patrimoniului mondial, cultural şi natural” (acceptată de România prin Decretul 187/30.III.1990).
– 1973: Ultimul sejur la bordul statiei spaţiale americane Skylab. Lansarea misiunii Skylab 4 (a treia misiune cu echipaj uman) la Cap Canaveral catre statia spatiala.Skylab a fost prima staţie spaţială americană, construită de NASA şi lansată la 14 mai 1973 de la Centrul Spaţial John F. Kennedy din Florida, SUA. A revenit pe Terra la 11 iulie 1979, aproape de Perth, Australia. În acest răstimp a parcurs o distanţă totală de aproximativ 1.400.000.000 km.
– 1977: S-a născut patinatoarea ucraineană Oksana Baiul, campioană mondială şi olimpică (1994) la patinaj artistic, actriţă de film; stabilită în SUA.
– 1977: Spielberg prezintă filmul „Întâlnire de gradul trei”.
– 1979: A început să circule primul tren de metrou din România, când s-a dat în folosinţă, pentru testări, primul tronson al Magistralei 1 între staţiile „Timpuri Noi” şi „Semănătoarea”. Lungimea liniei era de 8,63 kilomteri şi avea 6 staţii, întinzându-se de-a lungul râului Dâmboviţa. La numai doi ani de la darea în folosinţă a primului tronson, a fost inaugurat şi al doilea de 10 kilometri lungime şi cu 6 staţii între „Timpuri Noi” şi „Republica”.
– 1984: A murit scriitorul Laurenţiu Fulga (pseudonimul lui Laurenţiu Ionescu) (n. 1916).Urmează Liceul Militar din Chişinău, apoi Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, absolvită în 1941.Participă la al doilea război mondial, pe frontul de Răsărit. Rănit la Odessa, este luat prizonier, apoi ia parte la războiul antifascist.După război lucrează ca redactor la mai multe reviste de cultură ale armatei (1945-1961). Din 1968 până la sfârşitul vieţii a fost vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor.Debutează în revista „Bilete de papagal” (1937). Romanele şi povestirile lui Fulga sunt caracterizate printr-o remarcabilă continuitate a ideilor şi preocupărilor: de la volumul de debut, Straniul paradis (1942), ale cărui povestiri se desfăşoară la graniţa dintre vis, halucinaţie şi realitate, conturând situaţii stranii şi destine de excepţie, şi până la ultimul roman, E noapte şi e frig, seniori (1983), poem în proză al toamnei şi senectuţii. Ciclul Eroica, din care au apărut două volume, Oameni fără glorie (1956) şi Steaua Bunei Speranţe (1963), conceput atât ca flux de idei, cât şi ca întindere în linia propagandistică a romanelor de război sovietice din anii ’50, are în centru întâmplări şi situaţii legate de încercuirea armatei române la Cotul Donului, urmată de experienţa prizonieratului într-un lagăr rusesc. Tenta propagandistică, conformă normelor realismului socialist, persistă şi în Concertul pentru două viori (1964).
– 1993: A murit soprana cehă Lucia Popp (n. 1939).
-1997: A murit Georges Marchais, om politic comunist francez, secretar general al P.C.F. între anii 1972 şi 1994 (n. 1920).
– 1999: A murit Daniel Nathans, microbiolog american de origine rusă; Premiul Nobel pentru Medicină pe 1978, împreună cu Hamilton O. Smith (tot din SUA) şi cu elveţianul Werner Arber, pentru cercetările în domeniul ADN-ului (n. 1928)
– 2000: A murit criticul literar Laurenţiu Ulici, fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (1995-2000). Unele surse dau ca dată a morţii 17 noiembrie 2000.A fost licenţiat al Facultăţii de Filologie (1966) şi al Facultăţii de Filosofie (1970), Universitatea din Bucureşti. A a fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania în perioada (1995-2000) (n. 06.05.1943).
Opera
Recurs, 1971 (eseuri)
Prima verba, 1974 (critică)
Nouă poeţi, 1974
Biblioteca Babel, 1978 (eseuri)
Prima verba II, 1978
Confort Procust, 1983 (cronici literare)
Prima verba III, 1992
Literatura română contemporană – 1995, volumul I – Poezia; (operă rămasă neîncheiată)
Dubla impostură, 1996 (essais politiques)
Prima verba IV, 2004
– 2001: A murit Tommy Flanagan, pianist american de jazz; a cântat în compania unor personalităţi ale genului, precum John Coltrane, Miles Davis, Ella Fitzgerald (n. 1930).
– 2001: Este lansat primul film din seria Harry Potter: „Harry Potter şi piatra filozofală”.
– 2001: Celebrul alpinist Constantin Lăcătuşu a pornit, alături de americanul Michael Hodges, într–o expediţie în Antarctica vizând escaladarea vârfului Mount Vinson (5 140m); expediţa, încheiată cu succes la 10.12.2001, făcea parte din proiectul numit „Top 7” ce avea ca scop escaladarea celor mai înalte vârfuri de pe cele şapte continente.
– 2004, 16/17: A murit Grigore (Constantin) Bostan, folclorist şi scriitor român din Ucraina; s-a preocupat de studierea comparată a folclorului românesc, de cercetarea moştenirii literare româneşti din Bucovina şi a literaturii contemporane din această zonă; membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1991) (n. 1940).După absolvirea secţiei de filologie română a Universităţii din Cernăuţi, devine profesor de literatură română şi universală, şef al Catedrei de filologie română şi clasică la Universitatea din Cernăuţi.A luat doctoratul în filologie la Kiev (1971) şi pe cel în folcloristică la Moscova (1987).Este membru al Uniunilor Scriitorilor din România, Republica Moldova şi Ucraina, membru de onoare al Academiei Române (1991) şi membru al Academiei Şcolii Superioare din Ucraina (1993).Este preşedinte-fondator (1989-1990) şi apoi copreşedinte al Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi. A debutat, în anul 1961, cu poezia Drumeţii în săptămânalul în „Cultura Moldovei” din Chişinău. Volumele Cântece de drum (1982), Revenire (1990), Vitrina manechinelor (1992), Cetatea de Sus (1994) şi Dincolo de vârstă(1996), conţin o poezie expresionistă, cu atitudini postmoderniste. Ca etnolog care a înfiinţat pe lângă Universitatea din Cernăuţi o arhivă de folclor şi a organizat cercetări sistematice în satele româneşti din nordul Bucovinei şi din Transcarpatia, Bostan a adus o contribuţie substanţială la cunoaşterea spiritualităţii unei importante ramuri a romanităţii.
– 2004: Emite, pentru prima oară, Radio3Net, ulterior Radio Pittiş, (post al Societăţii Române de Radiodifuziune, continuator la postului Radio România Tineret), primul radio din România ce emite numai pe internet (şi unul din primele din lume).
– 2004: Nou record de viteză. Avionul supersonic experimental X-43A a atins viteza de 11.000 km/h.
– 2005: A fost realizat primul transplant hepatic din România, de către o echipă de medici de la Clinica Fundeni din Bucureşti, condusă de dr. Irinel Popescu.
– 2006: A murit Milton Friedman, economist, comentator politic şi eseist american; contribuţii teoretice la istoria şi teoria monetaristă şi în demonstrarea complexităţii politicii de stabilitate economică; Premiul Nobel pentru Economie pe 1976. Milton Friedman (n. 31 iulie 1912 – d. San Francisco) a fost un evreu-american, profesor de economie la Universitatea Chicago.În 1976 a primit Premiul Nobel pentru Economie. El este considerat reprezentantul principal al şcolii din Chicago, al economiei de dreapta, de piaţă liberă. A fost elevul lui Frank Knight. Fiul său este David D. Friedman.Milton Friedman a adus nenumărate contribuţii la dezvoltarea microeconomiei şi a macroeconomiei precum şi la dezvoltarea teoriile cu privire la economia de piaţă şi la minimalizarea rolului statului în coordonarea economiei.

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.