S-a întâmplat în 16 martie 1924

0
265

S-a întâmplat în 16 martie 1924 . S-a născut actorul Horia Şerbănescu. Horia Şerbănescu (n. Bucureşti – d. 19 septembrie 2010, Bucureşti) a fost un actor de comedie român. Popular actor de comedie şi de revistă, pe scenă şi la televiziune. În film, sporadice roluri secundare.

Horia Şerbănescu a debutat pe scenă la vârsta de 5 ani, în 1929, înrolul regelui Mihai din spectacolul „Miss Revista”. Atunci a fost descoperit pe scena de la Cărăbuş de regizorul Paul Gusti, care l-aadus la Teatrul Naţional în rolul Statu Palmă Barbă Cot din „Rodia de Aur”, spectacolul fiind primul de acest gen transmis la Radiodifuziunea Română. Astfel, Horia Şerbănescu a devenit cel mai vechi colaborator al Radioului Public.

 Horia Şerbănescu a jucat pe scena Teatrului din Sărindar, condus de Tudor Muşatescu, şi pe scena de la Teatrul nostru, condus de Dina Cocea, ulterior transferându-se la Teatrul Victoria. Acunoscut primul mare succes la Grădina Volta Buzeşti, cu rolul din spectacolul „Profesorul de franceză”, de Tudor Muşatescu.

 A format cupluri artistice cu Emil Popescu, dar şi cu Radu Zaharescu, alături de care a cunoscut succesul în teatrul de revistă, la „Cărăbuşul” lui Constantin Tănase. Tot alături de Radu Zaharescu a format unul dintre cuplurile artistice cele mai cerute în momentele difuzate de Televiziunea Română.

 A jucat în filme de televiziune precum „Directorul nostru”(1955), „Telegrame” (1959), „Politică şi delicatese” (1963) sau „Mofturi 1900” (1964). În teatru a deţinut roluri în spectacole precum „Pe aripile Revistei”, „Trei Căluşari”, „Vitamina M… Muzica!”, „Horia şi Radu îşi asumă riscul”, „Cu muzica e… de glumit!”, „Carnaval la Tănase”, „Nepotul domnului prefect”.

 Alături de Radu Zaharescu, actorul a scris istoria Teatrului de Revistă, identificîndu-se practic, cu existența acestuia, din momentul în care a fost lansat de Constantin Tănase, la „Cărăbuș”. De-a lungul anilor acesta a fost cuplul cel mai solicitat de Televiziunea Română. Horia Șerbănescu a avut doi copii: Mugur și Ilinca.

 Horia Şerbănescu a murit la vârsta de 86 de ani. Actorul s-a stins din viaţă la Spitalul Municipal din Capitală la 19 septembrie 2010

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/horia-serbanescu-59155/

https://cultural.bzi.ro/horia-serbanescu-70-de-ani-pe-scena-a-murit-trist-parasit-de-copii-66782

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.