S-a întâmplat în 16 iunie 1890

0
183

S-a întâmplat în 16 iunie 1890: S-a născut Stan Laurel (Arthur Stanley Jefferson), actor de film american de origine britanică, membru al celebrului cuplu de comici „Stan şi Bran”. Arthur Stanley Jefferson (n. Ulverston, Cumbria Anglia – m. 23 februarie 1965), cunoscut mai ales sub numele Stan Laurel, a devenit celebru în cuplul de comici Stan şi Bran.

        Tatăl său a fost actor şi acest lucru l-a motivat pe Arthur să devină actor la rândul lui. Nu a făcut prea multă şcoală, iar acest lucru l-a făcut pe Arthur să se alăture trupei lui Fred Karno, unde acesta s-a întâlnit cu viitorul star, Charles Chaplin. În 1912 au făcut un turneu în Statele Unite, unde Chaplin a rămas, dar Stan s-a întors înapoi în Anglia. În 1916, Stan a revenit în Statele Unite. În 1917, Stan a făcut primul său film, „Nuts in May”, iar la premiera filmului în public s-a aflat însuşi Charles Chaplin şi producătorul Carl Laemmle.

         Amândoi au fost impresionaţi de acest film.Succesul acestui film l-a încurajat pe Stan să facă şi alte scurt-metraje comice, împreună cu Gilbert M. Broncho Billy Anderson, Larry Semon şi Hal Roach.Stan şi-a schimbat numele de familie în Laurel.Laurel a mai apărut într-un film, numit „Lucky dog”, împreună cu un actor care avea numele de scenă Babe Hardy. Între cei doi a apărut o prietenie, care nu a fost, însă, foarte puternică. Stan a declarat mai târziu că nu se mai văzuse cu Babe Hardy de 2-3 ani.

         Abia în 1925 Laurel şi Hardy s-au întâlnit din nou, la studiourile lui Hal Roach. La acea vreme, Laurel regiza filme, iar Hardy era în distribuţia lor de aproape doi ani.Dintre aceste filme putem menţiona „Yes, Yes, Nanette” (1925), „Wandering Papas” (1926), scrise şi regizate de Stan Laurel, iar Babe Hardy era în distribuţie sub numele său adevărat, Oliver Hardy. În 1926 au început să joace împreună, însă nu ca o echipă. Unul din regizorii de la studiourile Hal Roach, Leo McCarey a format un parteneriat cu cei doi comici geniali. Laurel şi Hardy au fost cât se poate de amuzanţi în filmul „Putting Pants on Phillip” (1927), film care i-a transformat pe cei doi în adevărate staruri.

         Au continuat să facă filme încă 20 de ani. Laurel şi Hardy sunt cunoscuţi ca formând una din cele mai longevive echipe de comici din toate timpurile. Ei au încetat să mai facă filme în 1950, dar Stan şi Oliver au făcut un tur al Angliei şi au apărut în multe spectacole timp de câţiva ani. În 1960 i s-a înmânat un premiu Oscar special, pentru creativitatea sa în materie de comedie. Cinci ani mai târziu, Laurel a murit.

       Stan Laurel, scenaristul şi regizorul scenelor cu cei doi, a fost dintotdeauna forţa creativă a cuplului. Când Oliver era întrebat despre ceva, îndrepta degetul către Stan, spunând: „Întrebaţi-l pe Stan. El ştie”. Laurel lucra noaptea la scenarii şi la editarea lor.  Laurel a fost una dintre puţinele celebrităţi care şi-au lăsat numărul de telefon în cartea publică de telefoane. Ultimii ani ai vieţii i-a petrecut primind vizitatori, răspunzând scrisorilor fanilor şi vorbind la telefon.

        Cu câteva minute înainte să moară, la 23 februarie 1965, i-a spus asistentei care avea grijă de el că nu i-ar displăcea să schieze în momentul acela.  Sora medicală i-a spus că nu ştie că este schior. „Nu sunt.Dar aş prefera să schiez în loc să stau aici să băgaţi ace în mine”. A murit la 75 de ani. Pe epitaful acestuia scria: „If any of you cry at my funeral, I’ll never speak to you again!” „Dacă plânge vreunul din voi la înmormântarea mea, nu mai vorbesc cu voi niciodată!”

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/stan-laurel-2663/

https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1062125-stan-laurel-actorul-care-marcat-copilaria.htm

https://www.britannica.com/biography/Stan-Laurel

https://www.stanlaurelandoliverhardy.com/stan.htm

https://radioromaniacultural.ro/documentar-125-de-ani-de-la-nasterea-actorului-si-regizorului-oliver-hardy/

https://www.ro.biography.name/actori/197-anglia-uk/613-stan-laurel-1890-1965

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.