S-a întâmplat în 16 iulie 1723

0
68

S-a întâmplat în 16 iulie 1723: S-a născut pictorul englez Joshua Reynolds. Sir Joshua Reynolds (16 iulie 1723 – 23 februarie 1792) a fost un important şi influent pictor englez al secolului al XVIII-lea. În noiembrie 1740 tatăl său îl trimite la Londra în atelierul lui Thomas Hudson, pictor, considerat unul dintre cei mai talentaţi portretişti în viaţă. Trei ani mai târziu se întoarce la Plymouth Dock. La 26 de ani pleacă în călătorie în Italia. După scurte escale în 1750 ajunge la Roma.

        Studiază toate colecţiile, le analizează, îşi petrece timpul copiind lucrările lui Rafael. Adevăratul său idol este Michelangelo, pe care îl numeşte „divin”. Părăseşte Roma şi locuieşte scurt timp la Neapole şi Florenţa. Vizitează Parma şi Bologna de unde pleacă la Veneţia. Înainte de a se înapoia în ţară, se opreşte o lună la Paris unde se familiarizează cu pictura franceză contemporană. Recunoaşterea definitivă o dobândeşte pictând portretul în mărime naturală al prietenului său Augustus Keppel.

        La 14 decembrie 1768, Reynolds care contribuise la înfiinţarea Academiei Regale, este ales în unanimitate primul ei director. A ocupat această funcţie vreme de peste 20 de ani. Pe 21 iulie 1769 este înobilat, devine Sir Joshua Reynolds. În 1784 este numit pictorul oficial al curţii regale. În 1786, ţarina Ecaterina a II-a a Rusiei îi comandă un tablou istoric. Reynolds are libertate totală în alegerea temei şi a dimensiunilor tabloului; pictează Hercules sugrumând şerpii trimişi de Hera. Face câteva călătorii pe continent, studiază operele maeştrilor olandezi şi flamanzi contemporani sau clasici. Îşi pierde vederea şi e nevoit să renunţe la pictură.În creaţia lui Reynolds, un loc important îl ocupă portretele de copii, atât din punctul de vedere al numărului lor cât şi al valorii artistice.

         Face câteva călătorii pe continent, studiază operele maeștrilor olandezi și flamanzi contemporani sau clasici. Își pierde vederea și e nevoit să renunțe la pictură.Pe 23 februarie 1792 Sir Joshua Reynolds moare de cancer la ficat la reședința sa din Leicester Fields. este înmormântat alături de marele portretist Anton van Dyck.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Joshua-Reynolds

https://www.wikiart.org/en/joshua-reynolds

https://www.nationalgallery.org.uk/artists/sir-joshua-reynolds

https://www.royalacademy.org.uk/art-artists/name/joshua-reynolds-pra

https://ro.newmediator.org/625-sir-joshua-reynolds-rococo-era-painter.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here