S-a întâmplat în 16 ianuarie 1919

0
39

S-a întâmplat în 16 ianuarie 1919: Intră în vigoare un amendament la Constituția SUA care interzice fabricarea și consumul băuturilor alcoolice (Legea prohibiției), în vigoare până la 5 decembrie 1933.La 28 octombrie 1919 Congresul american a votat, fără a ţine seama de veto-ul preşedintelui Woodrow Wilson, în favoarea unei legi cunoscută sub numele de „Legea Volstead” şi care împreună cu cel de-al XVIII-lea amendament la Constituţia SUA au instaurat perioada cunoscută în istoria SUA drept „perioada Prohibiţiei”. Astfel, se interzicea cetăţenilor americani fabricarea, vânzarea, transportul şi furnizarea de băuturi cu conţinut de alcool mai mare de 0,5%.

    Campanii în favoarea prohibiţiei începuseră pe teritoriul SUA încă de la începutul secolului al XIX-lea. În 1846, statul Maine a adoptat prima lege a prohibiţiei consumului de alcool, apoi şi alte state din componenţa SUA i-au urmat exemplul. La finele secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, un rol însemnat în campania pro-prohibiţie l-a avut Liga „Anti-Saloon”.Prevederile referitoare la amendarea Constituţiei SUA sunt cuprinse în Articolul V. Cele două Camere ale Congresului trebuie să voteze un amendament cu două treimi, după care acest amendament trebuie ratificat de către cel puţin trei pătrimi din Legislativele statelor. Amendamentul XVIII a fost adoptat de Congres la 18 decembrie 1917 şi ratificat la 16 ianuarie 1919. La Secţiunea 1 a acestui amendament se arată că: „La un an după ratificarea acestui articol, fabricarea, vânzarea sau transportul băuturilor alcoolice destinate consumului, importul acestora sau exportul acestora din Statele Unite şi din orice teritoriu aflat sub jurisdicţia acestora sunt interzise”.
     Ratificarea Amendamentului XVIII a fost asigurată rapid. Astfel, până la 16 ianuarie 1919 amendamentul a fost aprobat de 36 de state, fiind asigurat astfel necesarul de trei pătrimi dintre state. Amendamentul XVIII a intrat în vigoare la 16 ianuarie 1920 şi avea să rămână în vigoare până la 5 decembrie 1933.    Prohibiţia băuturilor alcoolice a generat diverse reacţii pe teritoriul SUA, iar bilanţul acesteia a fost tragic. În zonele urbane, contrabanda cu băuturi alcoolice a dat naştere unui comerţ clandestin de proporţii uriaşe şi a determinat dezvoltarea crimei organizate şi apariţia gangsterilor. La început contrabandiştii reuşeau să aducă alcoolul din Bahamas sau din Cuba, apoi, după ce paza de coastă a fost întărită, au început să fabrice ei înşişi băuturi. Renumitul gangster american Al Capone (1899-1947), devenit cap al crimei organizate în Chicago, controla inclusiv contrabanda cu băuturi alcoolice.
      Oraşele americane se aflau sub stăpânirea a circa 500 de bande de contrabandişti şi criminali. Rivalităţile dintre bande au dus adesea la ciocniri sângeroase, aşa cum a fost „masacrul de ziua Sf. Valentin” de la Chicago (14 februarie 1929), când membrii bandei lui Al Capone, deghizaţi în poliţişti, au lichidat banda lui George (Bugs) Moran. Pentru reprimarea contrabandei cu alcool a fost creat un dispozitiv poliţienesc pe măsură. Pe toată durata perioadei prohibiţiei (1920-1933) ziarele au relatat pe larg luptele dintre contrabandişti şi poliţişti.Potrivit Amendamentului XXI la Constituţia SUA, adoptat de Congres la 20 februarie 1933 şi ratificat la 5 decembrie 1933, Amendamentul al XVIII-lea a fost abrogat.
Surse:
„Istoria lumii în date”, Editura Enciclopedică Română, Bucureşti, 1972
„Istoria universală. Epoca contemporană (1918-1939)”, vol. I, Editura Didactică şi Pedagogică, 1975
„Constituţia Statelor Unite ale Americii” , tradusă, comentată şi adnotată de Cătălin Avramescu, Editura Humanitas, Bucureşti, 2010

https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Prohibition_on_alcohol_(United_States)

https://www.history.com/topics/roaring-twenties/prohibition

https://www.agerpres.ro/documentare/2019/10/28/un-secol-de-istorie-votarea-legii-volstead-care-a-dus-la-instaurarea-in-sua-a-perioadei-prohibitiei-1920-1933–392572

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here