S-a întâmplat în 16 februarie 1949

0
105

S-a întâmplat în 16 februarie 1949 . S-a născut, la Paris, Maria Elena Bjornson, considerată printre cei mai buni scenografi ai ultimelor decenii din teatrul mondial. Ea a fost pe jumătate româncă, mama ei fiind Mia Prodan din Cluj, cu studii la Sorbona. Tatăl ei a fost un om de afaceri norvegian, Bjørn Bjørnson. Bunicul lui era dramaturgul câştigător al Premiului Nobel pentru literatură, Bjørnstjerne Bjørnson. A făcut scenografia pentru musicalul Fantoma de la Operă, în regia lui Andrew Lloyd Weber. Pentru această scenografie a obţinut, în 1988, două premii Tony, pentru costume şi decoruri.

A urmat cursurile la Glen Byam Shaw School, apoi la Central School of Art Design. Aici l-a avut profesor pe scenograful Ralph Koltai.

Şi-a început cariera în 1970, la „Citizens Theatre“ din Glasgow, a mai lucrat pentru „Scottish Opera”. A lucrat şi pentru Wexford Festival, iar recunoaşterea ei a venit odată cu spectacolul „The Tempest”. Acesta a fost pus în scenă la „Royal Shakespeare Company”, în 1983. Succesul l-a cunoscut cu punerea în scenă a spectacolului „Fantoma de la Operă”, cel mai grandios musical al lumii. Pentru acesta a primit premiul Tony și premiul Drama Awards, pentru elementele senzaționale folosite în spectacol. Acestea erau: candelabrul care cade, scările care se schimbă și gondola subterană, toate reprezentând și astăzi repere în lumea scenografiei.

Alte producții semnate de Maria Elena Viviane Eva Bjørnson: Aspects of Love, Follies, The Cherry Orchard, Measure for Measure.

Alte producții sunt The Blue Angel, Camille, Hamlet, The Tempest, A Midsummer Night’s Dream, The Way of the World. Mai sunt și Plenty, Phèdre, Britannicus, The Lulu Plays, Creditors, Cat on a Hot Tin Roof, The Lonely Road. De asemenea, este The Cherry Orchard.

A lucrat pentru teatre precum: The Royal Opera House, La Scala, Bastille Opera, Teatro Verdi Maggio Musicale Florence. A lucrat și pentru Teatro Carlo Felice, Batignano, Glyndebourne, Geneva, English National Opera, Netherlands Opera, Opera North, Welsh National Opera. Și pentru Scottish Opera. Maria a primit Medalia de aur la Quadreniala de scenografie din Praga, în 1975, şi Premiul Franco Abbiato, în 1999. Creaţia ei pentru „Fantoma de la operă” a devenit reper în domeniu şi a restabilit standardele din scenografie. După succesul spectacolului „Fantoma de la operă”, află că tatăl ei a murit, lăsându-i moștenire averea.

Aceasta consta în două fabrici, una de perne și saltele și alta de flori de mătase, o fermă de vulpi. De asemenea, moștenește mai multe case de vacanță pe coasta Norvegiei.

Deși a cunoscut și sărăcia și bogăția, o mare parte din banii moșteniți, dar și din cei câștigați de ea. I-a donat unor asociații caritabile din România, susținând în carieră studenții la design. Apoi a înființat Asociația scenariștilor și autorilor români și a susținut proiecte de terapie prin vorbire în Sri Lanka. Maria a fost director de cursuri (design de teatru) la Școala Centrală de Artă și Design. A murit la Londra, la 13 decembrie 2002. Avea doar 53 de ani. Înainte de deces, Maria pregătea producţiile „Il Trovatore”, pentru Opera din Paris, „Les Troyens”, pentru Opera Metropolitană. A pregătit şi „The Little Prince”, pentru Houston Grand Opera, toate trei avându-l ca regizor pe Francesca Zambello.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Maria-Bjornson

https://mariabjornson.com/about_maria.html

http://www.tribuna.ro/stiri/tribuna-femeilor/si-teatrul-mondial-sarbatoreste-azi-prin-maria-elena-bjornson-104088.html

https://www.thetimes.co.uk/article/maria-bjornson-3dgnlc927xs

https://identitatea.ro/maria-elena-viviane-eva-bjornson-prima-scenografa-celebrului-musical-fantoma-opera/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here