S-a întâmplat în 16 februarie 1836

0
153

S-a întâmplat în 16 februarie 1836 . S-a născut Bogdan Petriceicu Haşdeu, spirit enciclopedic al culturii române, filolog, folclorist, prozator, dramaturg, istoric şi publicist. A fost vicepreşedinte al Academiei Române. Bogdan Petriceicu Hașdeu (născut Tadeu Hașdeu, la Cristineşti, Hotin, actualmente în Ucraina — d. 25 august 1907, Câmpina) a fost scriitor. A fost şi filolog român din familia Hâjdău, pionier în diferite ramuri ale filologiei şi istoriei româneşti. Unele surse dau data naşterii la 26 februarie… Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric şi om politic.

Hașdeu a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române din toate timpurile.

S-a născut la Hotin, în Basarabia ocupată de Imperiul Ţarist, şi a studiat la universitatea din Harkov. După terminarea studiilor a slujit ca ofiţer în armata rusă. La 1856, când sudul Basarabiei a revenit la Moldova, a trecut în acest ţinut. Scopul era de a scăpa de împilarea şi deznaţionalizarea forţată practicată de administraţia de ocupaţie. Ruşii i-au cerut extrădarea, iar autorităţile române au refuzat. Atunci i-au anulat dreptul de moştenire asupra unor moşii ale familiei rămase în partea rusească a Basarabiei. Mai târziu însă i s-a recunoscut acest drept pe cale judiciară. La 1857 a fost numit membru al tribunalului din Cahul.

După şapte luni a demisionat. În 1858 s-a mutat la Iaşi, ca profesor de liceu şi bibliotecar al universităţii. A donat bibliotecii universitare 4.000 de volume.

În acest timp Hașdeu a pus bazele mai multor publicaţii, între altele, revista „Din Moldova” (1862-1863). Aici a publicat poezii lirice, fabule, nuvele, critice etc. Între 17 mai 1876 şi 1 aprilie 1900 a fost director al Arhivelor Statului din Bucureşti. În această calitate a contribuit la publicarea documentelor în „Arhiva istorică” şi „Cuvente den bătrâni”. Documentele erau atât din arhivele româneşti, cât mai ales din cele străine privitoare la români. În 1877 a fost ales membru al Academiei Române ca un omagiu al întregii sale opere de până atunci. Dar şi ca recunoaştere a spiritului său enciclopedist. Din 1878 a fost profesor de filologie comparată la Universitatea din Bucureşti.

A tipărit o parte din lecţiile sale pline de originalitate şi de cunoştinţe vaste asupra literaturilor străine şi limbii române. Hașdeu a cochetat şi cu politica.

Partizan al lui Kogălniceanu, a susţinut lovitura de stat din 2 mai 1864 a lui Alexandru Ioan Cuza. Ulterior, a susţinut dinastia străină, de Hohenzollern, apoi, pe aceeaşi linie a ideilor de factură paneuropeană. A devenit membru al Partidului Liberal, ajungând deputat liberal în parlamentul României. După moartea singurei sale fiice, Iulia, în 1888, a devenit mistic şi fervent practicant al spiritismului. În acest scop în care a construit Castelul Iulia Hașdeu de la Câmpina.

A murit la 25 august 1907 la Câmpina, lăsând în urmă o operă vastă şi perenă.

Dintre lucrările istorice se disting: Ioan Vodă cel Cumplit (1865, ed. a II-a, 1894), monumentala Arhivă istorică a României. Operă istorică este şi Istoria critică. Dintre lucrările filologice cele mai însemnate sunt: Cuvente den bătrâni şi Etymologicum Magnum Romaniae. A editat, de asemenea, Psaltirea lui Coresi din 1577, publicând-o în 1881. Lucrările beletristice ale lui Hașdeu, între care drama Răzvan şi Vidra, dau impresia unei originalităţi a gândirii, iar autorul divaghează deseori. Divaghează purtat de erudiţia sa profundă şi imaginaţia vastă. A scris nuvele, poezii, piese de teatru.

Surse:

Stoica, Stan (coord.) – Dicţionar biografic de istorie a României, Editura Meronia, Bucureşti, 2008.

http://www.autorii.com/scriitori/bogdan-petriceicu-hasdeu/index.php

Biografii: B.P.Hasdeu

http://www.istoria.md/articol/24/Bogdan_Petriceicu_Ha%C5%9Fdeu

http://jurnaluldedrajna.ro/bogdan-petriceicu-hasdeu-scriitor-filolog-academician-enciclopedist-jurist-lingvist-folclorist-publicist-om-politic/

http://www.rador.ro/2018/02/26/portret-bogdan-petriceicu-hasdeu-unul-dintre-cele-mai-uluitoare-genii-pe-care-le-a-zamislit-neamul-romanesc-si-marea-sa-tragedie/

https://radioromaniacultural.ro/portret-bogdan-petriceicu-hasdeu-unul-dintre-cele-mai-uluitoare-genii-pe-care-le-a-zamislit-neamul-romanesc-si-marea-sa-tragedie/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here