S-a întâmplat în 16 decembrie 1894

0
46

S-a întâmplat în 16 decembrie 1894: A murit arhitectul Alexandru Orăscu; promotor al clasicismului (clădirea veche a Universităţii şi hotelul „Bulevard” din Bucureşti, hotelul „Continental” din Constanţa ş.a.); primul preşedinte al Societăţii Arhitecţilor Români (1891-1894); participant la Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească; preşedinte al Ligii Culturale (1890-1892).

        Alexandru Hristea Orăscu, cunoscut mai ales ca Alexandru Orăscu (n. 30 iulie 1817, Bucureşti – d. Bucureşti) a fost un arhitect, planificator urban şi profesor universitar român. Între 1885 – 1889 Orăscu a fost rector al Universităţii Bucureşti, iar între1890 – 1892 preşedintele Ligii Culturale.În anii 1840, atunci când arhitectul catalan – român Xavier Villacrosse a fost numit arhitect şef al oraşului, funcţie pe care a îndeplinit-o între 1840 şi 1848, adjunctul său a fost arhitectul Alexandru Hristea Orăscu. Ulterior, a participat la Revoluţia de la 1848, respectiv a avut şi o carieră de politician, iar în 1876 a fost ministru al Cultelor şi Instrucţiunii publice. Între anii 1891 – 1894 a fost primul preşedinte al Societăţii Arhitecţilor Români.
        Ca arhitect, a fost un promotor al clasicismului, după planurile sale fiind ridicate Universitatea din Bucureşti (sediul vechi), Hotelul Continental din Constanţa, Biserica Domniţa Bălaşa şi Catedrala Mitropolitană din IaşiBiserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti a fost construită în anii 1881 – 1885, în stil neoromantic şi neobizantin după planurile de arhitectură întocmite de Alexandru Hristea Orăscu împreună cu Carol Benesch şi Hartman şi avizate de André Lecomte du Noüy. Are un plan în formă de cruce, la care se adaugă absida poligonală a altarului.Numele bisericii provine de la prima biserică ridicată pe acest loc, în anii 1743-1744, ctitorită fiind de Domniţa Bălaşa, cea de a şasea fiică a domnitorului Constantin Brâncoveanu şi de soţul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Această primă biserică fost demolată în 1871. Pe locul altarului, în 1883 s-a pus o piatră comemorativă. În 1750, Domniţa Bălaşa a înălţat alături de prima ctitorie, pe locul bisericii actuale, o a doua biserică, cu hramul Înălţarea Domnului, lângă care a înfiinţat o şcoală şi un azil de bătrâni.
        Clădirea bisericii, şubrezită de cutermurul 1838, a fost demolată.Biserica este declarată monument istoric şi este înscrisă în Lista monumentelor istorice din România/Bucureşti/Sector 5 cu cod LMI B-II-m-A-19682, sub denumirea de Biserica „Înălţarea Domnului” – Domniţa Bălaşa. În interiorul bisericii, între pronaos şi naos, pe partea dreaptă se găseşte mormântul domniţei Bălaşa. Prin 1884 sculptorul Ion Georgescu i-a făcut monumentul funerar, din marmură albă. Pe un postament decorat cu rozete şi colonete, este montat un mic sarcofag, la rândul lui atent uvrajat, cu şiruri de denticuli, blazoane, flori de crin şi lauri, deasupra căruia un înger stă de pază. Aşezată pe prima treaptă a soclului, abandonată meditaţiei, o femeie întruchipează durerea. Veşmântul amplu, capul lăsat pe palma stângă, profilul nobil, cu părul strâns în coc, cununa de lauri din mâna ei dreaptă, executate cu mult realism, au, dincolo de aparenţa familiară şi de mesajul uşor de descifrat, tensiunea unei trăiri ce pare că nu se va irosi şi nu se va banaliza niciodată.

Surse:

http://galeriaportretelor.ro/item/alexandru-orascu/

https://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/alexandru-orascu-arhitectul-universitatii-din-bucuresti-i-de-emanuel-badescu-10833531

https://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/alexandru-orascu-arhitectul-universitatii-din-bucuresti-ii-de-emanuel-badescu-galerie-foto-10867860

https://arhivadearhitectura.ro/arhitecti/alexandru-orascu/

https://www.bzi.ro/alexandru-orascu-autorul-planului-orascu-al-bucurestilor-767708

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here