S-a întâmplat în 16 decembrie 1775

0
25

S-a întâmplat în 16 decembrie 1775: S-a născut romanciera engleză Jane Austen. Jane Austen (n. Steventon, Hampshire, Anglia, d. 18 iulie 1817, Winchester, Hampshire,Anglia) a fost o romancieră engleză realistă din perioada romantică pre-victoriană. Datorită viziunii sale complex-realiste a vieţii interioare a femeilor şi nu numai, Austen a devenit fără îndoială cea mai notabilă scriitoare a epocii sale, cu o influenţă deosebită asupra tuturor cititorilor săi.

       S-a născut într-o familie mare şi unită alături de care şi-a trăit toată viaţa. La început educaţia şi-a primit-o de la tatăl şi de la fraţii ei, dar şi prin intermediul cititului. Educaţia sa formală a luat sfârşit când a părăsit şcoala Mânăstirii din Reading după un an şi jumatate, cu puţin înainte de a împlini unsprezece ani. Cam pe atunci a început să scrie ceea ce tatăl ei numea „Povestiri într-un stil cu totul nou”.

       Când avea optsprezece sau nouăsprezece ani a scris primul său roman, Elinor şi Marianne. Apoi s-a îndrăgostit. Jane l-a întalnit pe Tom Lefroy la Hampshire în anul 1795. La jumătatea lunii ianuarie, el a plecat la Londra pentru a studia dreptul. Jane l-a văzut din nou la Londra în august, însa nu se mai cunoaşte nimic despre relaţia lor până în toamna lui 1798 când s-au despărţit. Aceşti doi ani s-au numarat printre cei mai fructuoşi din viaţa lui Jane. După ce s-a întors de la Londra a scris Mândrie şi prejudecată, apoi a rescris Elinor şi Marianne sub titlul de Raţiune şi simţire şi, în final, Mânăstirea Northanger, pe care l-a terminat în 1799.

         Nu a mai scris vreun roman timp de peste zece ani. Apoi, în decembrie 1802 un tânăr bogat o cere de soţie pe Jane şi ea acceptă. A doua zi, işi retrage acceptul. La câteva luni mai târziu vinde Mânăstirea Northanger unui editor pentru 10 £ dar aşteapta în zadar publicarea cărţii. Tatăl ei moare în 1805. În 1809 se muta în Chawton, satul Hampshire unde îşi lansează în sfârşit, cariera de romancieră. A terminat Persuasiune cam la un an înainte de moartea sa provocată de boala Addison pe 18 iulie 1817. Suportul stabil al familiei sale a fost esenţial în dezvoltarea lui Austen într-un scriitor profesionist. Perioada în care Jane şi-a dezvoltat capacităţile artistice au început în adolescenţă şi a durat până la vârsta de treizeci şi cinci de ani.

         În această perioadă, ea a scris trei romane importante şi l-a început pe al patrulea. Din 1811 până în 1815, prin apariţia romanelor „Raţiune şi simţire”(1811), „Mândrie şi prejudecată”(1813), „Parcul Mansfield” (1814) şi „Emma”(1815), ea a obţinut success ca scriitor. A mai scris alte două romane, „Mănăstirea Northanger” (scris între anii 1798 – 1799 şi revizuit mai târziu) şi „Persuasiune”, ambele publicate după moartea sa în 1817, şi l-a început pe un al treilea (denumit eventual „Sanditon”), dar a decedat înaintea finalizării sale.

Surse:

https://www.ro.biography.name/scriitori/9-anglia-uk/458-jane-austen-1775-1817

https://www.britannica.com/biography/Jane-Austen

https://serialreaders.com/3382-biografie-jane-austen.html

https://www.scribd.com/doc/287248403/Jane-Austen

https://www.bzi.ro/jane-austen-romanciera-engleza-realista-din-perioada-romantica-pre-victoriana-769450

https://www.ziuaconstanta.ro/divertisment/stiati-ca/stiati-ca-jane-austen-cea-care-a-deschis-calea-urmatoarei-generatii-de-femei-scriitoare-576087.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here