S-a întâmplat în 16 august…

0
71

S-a întâmplat în 16 august…
– Sfinţii Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi – Constantin, Ştefan, Radu şi Matei – şi sfetnicul Ianache (ucişi la Constantinopol, la 15/26 august 1714);
– 1557: A fost botezat pictorul italian Agostino Carracci (m. 1602).

– 1645:S-a născut Jean de La Bruyere, scriitor francez, unul dintre cei mai importanti moralisti ai literaturii universaleJean de La Bruyère (n. 16 august 1645, Paris; d. 10 mai 1696, Versailles) a fost un moralist francez, unul dintre cei mai valoroşi moralişti ai literaturii universale.La Bruyère a rămas cunoscut pentru unica sa scriere „Caracterele” sau „Moravurile veacului” (Les Caractères ou Les mœurs de ce siècle), apărută în anul 1688. Această lucrare este o culegere de scurte piese literare, ce ilustrează spiritul secolului al XVII-lea.În unele caractere îi denunţă pe impertinenţi, grosolani, palavragii, orgolioşi, linguşitori. El nu inventează personaje sau tipuri, ci le creează din ceea ce observă în jurul său: „Îi dau îndărăt publicului ceea ce mi-a dat cu împrumut…”.Opera Caracterele se impune prin viziunea filozofică asupra moravurilor timpului, surprinderea nuanţată a psihologiilor, deosebita concizie stilistică. La Bruyère se dovedeşte un adevărat maestru al portretului şi creator de tipologii, dotat cu un excpeţional talent al observaţiei concrete.
– 1705: A murit Jakob Bernoulli, matematician elveţian. Jakob Bernoulli s-a născut la data de 27 decembrie 1654 în oraşul Basel. La 21 de ani şi-a luat doctoratul în teologie, dar din 1682 s-a hotărât să se dedice complet matematicii.În 1687 a fost numit profesor la Universitatea din Basel deţinând această poziţie până la moarte. La Universitatea din Basel, el a început cu fratele lui mai tînăr, fiindu-i şi elev, Johann Bernoulli să se ocupe şi să aplice calculul infinitezimal a lui Gottfried Leibniz.Jakob Bernoulli a contribuit în mod semnificativ la: dezvoltarea teoriei probabilităţii, calculul variaţiilor, la cercetarea şirului infinit., este fondatorul teoriei ecuaţiilor diferenţiale.S-a preocupat cu problemele izoperimetrice şi cu cercetarea unor curbe particulare (brahistohrona, leniscata, spirala logaritmică ş.a.). Lui îi aparţine noţiunea de integrală.În urma cercetărilor sale asupra şirurilor a ajuns la celebra inegalitate care îi poartă numele (Inegalitatea lui Bernoulli).
– 1743: S-a născut Antoine Laurent de Lavoisier (m.1794), chimist francez.Unul dintre creatorii chimiei moderne Membru al Academiei de Ştiinţe din Paris. A elaborat teoria arderii.A formulat prima nomenclatură raţională a compuşilor chimici.A enunţat legea conservării masei.În Tratat elementar de chimie a sintetizat toate realizările din domeniul chimiei până la acea vreme.
– 1807: Străzile Londrei îincep să fie iluminate cu gaz
– 1816, 16/28: S-a născut, la Rodna, jud. Bistriţa-Năsăud, botanistul Florian Porcius; unul dintre creatorii terminologiei botanice româneşti; în 1848 a făcut parte din delegaţia care a susţinut, la Viena, drepturile naţionale ale românilor transilvăneni, fapt ce i-a atras arestarea; membru titular al Academiei Române din 1882 (m. 1906).Unul dintre cei mai de seamă creatori ai terminologiei botanice româneşti.A descris o serie de specii noi, iar altele îi poartă numele.A colaborat la elaborarea volumului Flora Dobrogei.
– 1816: S-a născut, la Pfaffenschlag-Austria, Ludovic Russ-senior (m.1888), medic român, austriac de origine.În 1842 s-a stabilit la Iaşi unde, timp de aproape o jumătate de veac, a desfăşurat o bogată activitate didactică şi ştiinţifică. A pus bazele Clinicii Chirurgicale din Iaşi, a fost profesor la Facultatea de Medicină, contribuind la crearea şi dezvoltarea şcolii ieşene de chirurgie. Practician recunoscut, a efectuat peste o mie de operaţii importante. A contribuit la înfiinţarea Spitalului Caritatea din Iaşi (1880) şi a Spitalului Sf. Treime din Tătăraşi. Protomedic al Moldovei, a participat ca voluntar (la 61 de ani) la Războiul de Independenţă din 1877.
– 1821: S-a născut Arthur Cayley, matematician, creator al calculului matriceal.Arthur Cayley (n. Londra – d. 26 ianuarie 1895, Cambridge) a fost un matematician britanic.A fost unul din fondatorii şcolii britanice moderne de matematică pură.
– 1823:S-a născut, în Cernanca, Cernăuţi, Alecu Hurmuzaki (m.1871), publicist şi om politic român.Membru fondator al Societăţii Academice Române (1866).A fost redactor (1848-1849) şi redactor responsabil (1850) al ziarului „Bucovina”.A susţinut în Dieta Bucovinei şi Camera Deputaţilor a Consiliului Imperial din Viena drepturile românilor, cu precădere limba şi literatura naţională.El a fost ultimul mareşal al Bucovinei.A fost înmormântat în curtea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Dulceşti (judeţul Neamţ).
– 1832: S-a născut Wilhelm Wundt (d. 31.08.1920). S-a născut la Neckarau, un orăşel de lângă Mannheim, ca fiu al unui pastor luteran.Era un copil precoce care prefera să studieze retras, în linişte.În perioada 1851 – 1856, studiază la Universităţile din Tübingen, Heidelberg şi Berlin.Printre celebrii săi profesori îi putem menţiona pe Johannes Peter Müller şi Emil du Bois-Reymond.În 1857 îşi dă doctoratul la Heidelberg. În perioada 1858 – 1863 este asistentul ilustrului Hermann von Helmholtz căruia, 8 ani mai târziu, îi devine succesor.În perioada 1863- 1871 ţine prelegeri de fiziologie, psihologie şi mai ales de „psihologie fiziologică”, un domeniu pe care l-a promovat. În 1874 devine profesor de „filozofie inductivă” la Zürich, iar în perioada 1875 – 1917 este profesor de filozofie şi psihologie experimentală la Leipzig. Ca şi alţi psihologi din perioada de început a acestei ştiinţe, Wundt a fost influenţat în mare măsură de pregătirea sa fiziologică. Cartea lui Beitrage zur Theorie der Sinneswahrnelmung („Contribuţii la o teorie a percepţiei senzoriale”), publicată în 1862, este considerată lucrarea de căpătâi a psihologiei experimentale. În 1863 apare Vorlesungen uber die Menschen und Thierseele („Lecturi pe tema psihologiei umane şi animale”). Apoi, Wundt a publicat în 1865 prima ediţie a Manualului de psihologie umană. Iar una din cele mai preţioase şi reuşite contribuţii a fost seria de prelegeri ţinute în 1873 şi 1874, care aveau să stea la baza lucrării Grundzuge der physiologischen psychologie („Principiile fiziologiei psihice”). Această carte, conform unei recenzii contemporane, reprezenta „o tratare ştiinţifică specializată a relaţiilor dintre corp şi conştiinţă”. Wundt a întrunit calităţile de psiholog social, antropolog cultural, filozof şi sociolog, prin sublinierea contextului social, prin analiza culturală, ca şi prin studiul limbajului. El a scris în 1886 o carte pe tema eticii, Ethik, iar în 1889 System der Philosophie.
– 1841:S-a născut, în Bucureşti, Alexandru Lahovari (m.1897), jurist şi om politic român.Orator de mare talent. Alături de P.P. Carp, a fost unul dintre cei mai importanţi lideri ai conservatorilor.A fost ministru de justiţie (1870; 1873-1876) şi al Afacerilor Străine (1885-1895), promovând o politică externă de neutralitate, în conformitate cu interesele naţionale.
– 1845: S-a născut, la Hollerich, Luxemburg, fizicianul francez Gabriel Lippmann; a realizat prima fotografie color a spectrului solar; Premiul Nobel pentru fizică pe 1908; membru de onoare străin al Academiei Române (1909) (m. 1921, la bordul transatlanticului France).A efectuat cercetări în electrocapilaritate (1873), termodinamică şi optică. A descoperit (1891) un procedeu de fotografiere în culori, obţinând prima fotografie colorată a spectrului solar.Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1908, pentru metoda sa de reproducere fotografică a culorilor pe baza fenomenului de interferenţă
– 1858: Regina Victoria transmite primul mesaj oficial peste Oceanul Atlantic, prin cablu submarin, presedintelui american James Buchanan.
– 1869: S-a născut compozitorul Petre Elinescu (m. 1947)
– 1876: A avut loc premiera operei Siegfried, de Richard Wagner, la Teatrul din Bayreuth.
– 1888:A murit John S. Pemberton, chimist american, inventatorul băuturii Coca–Cola
– 1888: S-a născut Thomas Edward Lawrence (d. 19 mai 1935), ofiţer britanic, celebru mai ales pentru rolul jucat în revolta arabilor din 1916-1918.Este mai cunoscut ca T. E. Lawrence. Personalitatea sa plină de vitalitate, alături de scrierile sale şi de o largă varietate de activităţi şi asocieri, au făcut din el obiect de fascinaţie în întreaga lume, unde a fost cunoscut ca Lawrence al Arabiei (Lawrence of Arabia)
– 1891: S-a născut, la Bucureşti, Scarlat Lambrino (m.1964), istoric şi epigrafist român. Stabilit la Lisabona (1947).Membru corespondent al Academiei Române (1934).A condus Muzeul Naţional de Antichităţi (1935-1944) şi Şcoala Română de la Roma (1941-1947).A publicat studii în domeniul epigrafiei şi al antichităţii greco-romane (Arta greacă şi romană în România, 1938; Bibliographie de l’antiquite classique, 1951).
– 1893:A încetat din viaţă Jean Martin Charcot (n.1825), medic francez. Membru al Academiei de Ştiinţe din Paris.Unul dintre fondatorii neuropatologiei moderne. A organizat la „Salpetrière” (Paris) o mare clinică neurologică.A scris numeroase lucrări privitoare la anatomia patologică şi la clinica bolilor nervoase. Jean-Martin Charcot (n. 29 noiembrie 1825) a fost un neurolog francez şi profesor de anatomie patologică. Întreaga sa operă a produs un profund impact în disciplinele neurologiei şi psihologiei, pe atunci în plină „adolescenţă”. Deşi Charcot era un om de ştiinţă al secolului XIX, influenţa sa a dominat întreg secolul 20
– 1899: A murit Robert Wilhelm Bunsen, chimist german (n. 1811).Robert Wilhelm Bunsen a fost primul care a explicat în mod ştiinţific în anul 1846 formarea geizerelor. Tot el a descoperit lampa Bunsen, precum şi un fotometru numit Bunsen. Pe lângă alte merite ale lui se poate aminti faptul că după ce a ajuns profesor universitar în anul 1852 în Heidelberg a obţinut în laborator cu ajutorul acidului azotic şi electrolizei elemente pure (crom, magneziu, aluminiu, mangan, bariu, calciu şi litiu). In acelaşi an reuşeşte împreună cu Sir Henry Roscoe obţinerea gazului HCl (hidrogen clorurat care dizolvat în apă dă naştere acidului clorhidric). În anul 1859 împreună cu Kirchhoff va pune bazele analizei spectrale, ale elementelor chimice care sunt supuse la o supraîncălzire.Pentru acest lucru a pus la punct o lampă cu gaz care-i poartă numele. Cu ajutorul analizei spectrale, Bunsen descoperă între anii 1860-1861, împreună cu Kirchhoff, metalele alcaline cesiu şi rubidiu în apa minerală de la Bad Dürkheim.
– 1900: A apărut primul clasor din lume, în SUA
-1903:S-a născut scriitorul Pan M. Vizirescu; a fost şi subdirectorul „Radiojurnalului” la Radiodifuziunea Română, până la 23 august 1944 (m. 2000)
– 1904: S-a născut biochimistul american Wendell M. Stanley; cercetări în domeniul structurii virusurilor; Premiul Nobel pentru chimie pe 1946, împreună cu conaţionalii săi James Sumner şi John Northrop (m. 1971)
– 1906: Cutremur catastrofal la Valparaiso, Chile. Magnitudinea de 8,6 pe scara Richter, 20.000 de victime
– 1913: S-a născut Menahem Begin, om politic israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1978), împreună cu Anwar el-Sadat (d. 1992) Menachem Begin (d. 9 martie 1992) a fost prim ministru al Israelului în perioada 20 iunie1977 – 10 octombrie 1983, laureat al Premiului Nobel pentru Pace 1978
– 1916: S-a stins din viaţă Umberto Boccioni (n.1882), pictor şi sculptor italian.Teoretician al futurismului (pictura Elasticitate, sculptura Sinteza dinamismului uman). În creaţia sa a fost influenţat de cubism.
– 1920: S-a născut Virgil Ierunca, eseist, critic literar şi poet; stabilit din 1947 la Paris; între anii 1952 şi 1975 a lucrat la Radiodifuziunea Franceză, ca redactor al unor emisiuni politice şi culturale în limba română; din 1975 a fost colaborator al postului de radio Europa Liberă; a publicat primul studiu despre „Fenomenul Piteşti” (1990); soţul Monicăi Lovinescu (m. 2006)
-1920: S-a născut, la Bucureşti, Gellu Solomonescu (m.1984), compozitor român, cunoscut, mai ales, prin creaţiile sale de muzică uşoară. A compus, de asemenea, muzică de teatru şi estradă. A fost pianist şi dirijor la Teatrul muzical „C. Tănase” din Capitală.
– 1920: S-a născut Charles Bukowski, scriitor american.Henry Charles Bukowski (d. 9 martie 1994), a fost un poet, romancier germano-american. Este adesea cunoscut sub pseudonime ca: Hank, Buk, Henry Chinasky, acesta din urmă fiind un alter-ego în numeroase romane autobiografice.Scrierile lui Bukowski au fost puternic influenţate de atmosfera casei lui din oraşul Los Angeles şi sunt marcate de empatie pentru viaţa obişnuită a săracilor americani albi, actul scrisului, alcool, relaţiile cu femei. Un autor prolific, Bukowski a scris mii de poezii, sute de nuvele şi şase romane.
– 1921:S-a născut, la Galaţi, Ovid S. Crohmălniceanu (m.2000), critic literar şi prozator român.Stabilit în Germania.A studiat mai ales literatura română interbelică, tipărind 3 volume de Literatura română între cele două războaie mondiale (1967-1975).Comentator al fenomenului literar contemporan (Al doilea suflu, 1989). A scris povestiri fantastice (Istorii insolite, 1980, 1986).Ovid S. Crohmălniceanu (n. Moise Cohn, Galaţi – d. 27 aprilie 2000, Berlin) a fost un critic şi istoric literar român de origine evreiască. A urmat şcoala primară şi liceul la Galaţi, unde şi-a început şi studiile la Institutul Politehnic din Galaţi, întrerupte în 1940. Le-a continuat între anii 1944-1947 la Politehnica din Bucureşti, unde a devenit licenţiat în construcţii. Din 1966 a devenit profesor la Facultatea de Litere din Bucureşti.A murit în anul 2000 la Berlin, unde emigrase în 1992.
– 1925: Premiera filmului „Goana după aur”, al 72-lea film al lui Charlie Chaplin.
-1925:Şi-a luat zborul din bazinul portului Constanţa primul hidroavion românesc, realizat de inginerul Radu Stoika (1900-1971) în acelaşi an. Viteza maximă a acestui aparat a fost de 160 km/oră.
– 1929: S-a născut graficianul Dan Radu
– 1931: S-a născut Ileana Berlogea, istoric literar şi teatrolog (m. 2002)
– 1931:A murit, la Sinaia, jud. Prahova, Sabba S. Ştefănescu, geolog şi paleontolog; membru corespondent al Academiei Române (1893).A fost profesor la Universitatea din Bucureşti (1904-1929). În activitatea ştiinţifică s-a preocupat de trei mari probleme: studii geologice în vederea alcătuirii hărţii geologice a României (1882-1886); studii asupra terenurilor terţiare din ţara noastră; cercetarea resturilor de proboscidieni din pliocen şi pleistoren.
– 1934: S-a născut actorul şi regizorul francez de film Pierre Richard.
– 1935: S-a născut scriitorul vietnamez Duyèn Anh, exilat în Franţa din 1983 (m. 1997)
– 1936: S-au încheiat Jocurile Olimpice de la Berlin, transformate de guvernul german în propagandă politică profascistă
– 1940, 16-24: Au avut loc tratative româno-ungare la Turnu Severin; delegaţia maghiară cerea alipirea la Ungaria horthystă a mai mult de jumătate din suprafaţa Transilvaniei, în timp ce delegaţia română susţinea doar principiul schimbului de populaţii; tratativele au eşuat. Eşecul acestora, previzibil, a dus la Dictatul de la Viena din 30 august 1940.
– 1942: S-a născut compozitorul de muzică uşoară Florin Bogardo (m. 2009).
-1942: S-a născut Gabriela Melinescu, poetă, prozatoare, traducătoare şi jurnalistă; stabilită din 1975 în Suedia
– 1945: S-a născut cantăreaţa franceză de muzică pop Sheila
-1947: Apare Legea privind reforma monetară, iniţiată cu scopul stăvilirii inflaţiei (nivelul preţurilor cu amănuntul a crescut de peste 8.000 de ori faţă de anul 1938, iar costul vieţii de peste 5.000 de ori) şi a dezorganizării sistemului monetar al ţării; reforma monetară a fost, totodată, un mare pas spre etatizarea întreprinderilor private de către noul regim comunist instalat la Bucureşti
– 1949: A murit (într-un accident de maşină) prozatoarea americană Margaret Mitchell, autoarea romanului care a stat la baza celebrului film „Pe aripile vântului”.Margaret Mitchell, numele la naştere Margaret Munnerlyn Mitchell, (n. 8 noiembrie 1900, Atlanta, Georgia — d. Atlanta) a fost o scriitoare şi jurnalistă americană.Pentru romanul Gone with the Wind (Pe aripile vântului) care apăruse în 1936, a primit Premiul Pulitzer în anul 1937. Filmul cu acelaşi nume, din anul 1939, cu Vivien Leigh şi Clark Gable în rolurile principale, este unul din filmele de mare succes al tuturor timpurilor.
– 1951: A încetat din viaţă, la Paris, Louis Jouvet (n.1887), actor francez de teatru şi de cinema şi regizor de teatru. A interpretat numeroase roluri în teatru (Şcoala femeilor; Neguţătorul din Veneţia) şi în filme (Topaz; Volpone).Ca regizor a pus în scenă piesele lui Molière, Giraudoux şi alţii.
– 1954: S-a născut James Cameron, regizor de film, scenarist, actor şi producător american de origine canadiană .James Francis Cameron este un regizor, producător şi montor, scenarist şi inventator canadian. Printre creaţiile sale cinematografice se numără filme precum Terminatorul (1984), Aliens (1986), The Abyss (1989), Terminatorul 2: Ziua Judecăţii (1991), True Lies (1994), Titanic (1997) şi Avatar (2009).După regizarea filmului Titanic, Cameron şi-a dedicat o parte din carieră producerii filmelor documentare, dar şi dezvoltării sistemului digital tridimensional Fusion Camera System. Descris de un biograf ca jumătate om de ştiinţă şi jumătate artist, Cameron a contribuit de asemenea şi în ceea ce priveşte tehnologia filmării subacvatice şi a vehiculelor subacvatice telecomandate. James Cameron s-a remarcat şi prin scrierea, regizarea, coeditarea şi coproducerea a două dintre filmele cu cele mai mari încasări din istorie, Avatar şi Titanic. Per total, eforturile sale regizorale au adus încasări de aproximativ 1,69 miliarde de dolari americani înAmerica de Nord şi 4,85 miliarde pe întreg mapamondul.
– 1955: S-a născut baritonul Alexandru Agache
– 1956:S-a stins din viaţă, la Bucureşti, pictorul român Theodor Pallady (n.1871).A pictat îndeosebi peisaje (Peisaj la Bucium; Pod pe Sena), naturi moarte (Natură statică cu pălărie; Natură statică cu ceas), flori, nuduri, scene de interior şi foarte multe autoportrete. El s-a înfăţişat în numeroase autoportrete care dezvăluie o latură specifică a acestei arte complexe. Peisajele sale – mai ales cele din Moldova natală – au o mare căldură care se degajă din vegetaţia bogată, din zidurile albe ale caselor, din apariţia unor siluete umane.Critica plastică îl consideră pe Theodor Pallady ca reprezentant de frunte al nudului în pictura românească.A primit Premiul Naţional pentru pictură (1926) şi titlul de Maestru Emerit al Artei.
– un aristocrat, la propriu şi la figurat, provine dintr-o familie de boieri moldoveni, mama sa având sânge cantacuzin
– şi-a început instrucţia acasă, în particular, cu un institutor francez.
– a urmat liceul şi, la solicitarea fermă a tatălui, a început studii universitare de inginerie la Bucureşti.
– continuă studiile la Dresda, unde, unul dintre profesori descoperindu-i talentul, îl îndrumă spre Paris
– pleacă la Paris în 1889, şi studiază la Şcoala de arte frumoase
– are şansa de a lucra sub îndrumarea unor pictori celebri ca Gustave Moreau şi Pierre Puvis de Chavannes
– în perioada respectivă, Parisul era inima creaţiilor, iar în jurul lui Pallady erau mulţi pictori care în timp au devenit cunoscuţi, cum ar fi Henri Matisse (de care l-a legat o lungă şi frumoasă prietenie precum şi o continuă polemică asupra principiilor picturii) şi Georges Rouault
– se întoarce în ţară în 1904, cu o experienţă franceză care îşi spune cuvântul, expoziţiile sale bucurându-se de aprecieri din partea publicului şi a criticilor, fără însă a deveni „popular”
– se desprinde din cotidian prin apelul la clasic, la compoziţiile durabile, pe care le considera perene, încercând sa realizeze o operă care transcende imediatul
– un pictor complex, în stilul căruia se regăsesc mai multe influenţe (Şcoala germană, Art Nouveau, accente de fovism) dar şi o pregnantă notă autohtonă
– „Nu sunt modern, sunt din toate timpurile” spunea chiar el, în timp ce Victor Eftimiu îl numeşte „Cel mai intelectual dintre artiştii români ”
– o mare parte din lucrări sunt expuse periodic în muzeul ce-i poartă numele, dar regăsim lucrări la Muzeul Naţional de Artă, în colecţia Zambaccian, Centrul de Arte din Lakewood, Ohio SUA, precum şi în alte colecţii – Dona, Oprescu, Simu, Garabet Avakian ş.a.
– în 2007, Theodor Pallady a redevenit răsfăţatul colecţionarilor, aşa cum şi-a dorit toată viaţa. Este cel mai bine vândut pictor din acest an, a ajuns pe primul loc în topul general al vânzărilor pe piaţa de artă românească.
– 1956: A murit Béla Lugosi (Béla Ferenc Deszö Blaskó), actor american de origine ungară, născut în România, la Lugoj; cel care i-a dat viaţă, pe ecran, contelui Dracula (1927), rol care l-a consacrat (n. 1882).
– 1957:A încetat din viaţă Irving Langmuir (n.1881), chimist şi fizician american.Laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1932).Are contribuţii în tehnica vidului, electricitate şi la studiul sistemelor coloidale. A inventat becul electric cu atmosferă gazoasă.I se datorează teoria valenţei electrochimice. A obţinut hidrogenul atomic (1912).
– 1958: S-a născut Madonna (Louise Veronica Ciccone-Ritchie), supranumită „Regina muzicii pop”, cântăreaţă americană şi compozitoare de muzică pop, câştigătoare a mai multor premii Grammy, actriţă laureată a Globului de Aur şi autoare a mai multor cărţi
– 1960: Proclamarea independenţei Ciprului; primul preşedinte, arhiepiscopul Makarios (1913 – 1977)
– 1960: S-a născut actorul american Timothy Hutton
-1960:Americanul Joseph Kittinger, ofiter in U.S. Air Force, se paraşutează dintr-un balon aflat la 31.330 m, stabilind 2 recorduri mondiale: săritura de la cea mai mare altitudine şi cea mai mare viteză atinsă de un om fără un avion
– 1961: Doi alpinişti români, Ioana şi Sorin Ciuli, escaladează un vârf de 7.127 din Pamir.
– 1962: A fost încheiată construcţia tunelului Mont-Blanc, în lungime de 11,6 km. Lucrările au început în anul 1958.
– 1968: A fost semnat, la Praga, Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală româno–cehoslovac, valabil pe o perioadă de 20 de ani, cu doar câteva zile inaintea invaziei Cehoslovaciei de către trupele celor cinci ţări membre ale Tratatului de la Varşovia
– 1972: A murit actorul francez Pierre Brasseur
– 1973: A încetat din viaţă, la Hyannis, Massachusets, Selman Abraham Waksman (n.1888), bacteriolog american de origine ucraineană.Laureat al Premiului Nobel pentru medicină şi fiziologie (1952).În 1941 a inventat termenul „antibiotic” pentru a desemna toate substanţele care ucid bacteriile fără a afecta alte forme de viaţă. În 1943 a descoperit antibioticul streptomicină, produs de un tip de mucegai care se dezvoltă în sol.
– 1977: A murit Elvis Presley, supranumit „regele rock-ului”. A murit in urma unui infarct, la reşedinţa sa, Graceland. (n.08.01.1935) –
– 1978: Un incediu (din noaptea de 16/17 august) distruge complet Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, fiind necesare lucrări de refacere; de fapt a fost o schimbare radicală faţă de construcţia iniţială.
– 1981: A murit dirijorul de cor Ion Vanica (fost dirijor al Corului de copii al Radiodifuziunii Române) (n. 1917)
– 1987: S-a stins din viaţă, la Bucureşti, Emil Condurachi (n.1912), istoric şi arheolog român. Membru titular al Academiei Române din anul 1955. A fost profesor la Universitatea din Iaşi (1932-1940), apoi la cea din Bucureşti. Între anii 1956-1970 a fost director al Institutului de Arheologie din Capitală. A condus săpăturile arheologice de la Histria, din 1949 până în 1969, acţiune concretizată prin volumul Histria (1959). Tema cercetărilor sale a constituit-o istoria orânduirii sclavagiste pe teritoriul României, a vechilor oraşe greceşti, din Dobrogea în special.
– 1998: A murit Dorothy West, scriitoare americancă, ultima personalitate a miscării artistice negre a anilor ’20, numită „Renaşterea Harlemului”.
– 2005: Fratele Roger, fondatorul comunităţii Taizé, stareţul singurei mănăstiri ecumenice din lume, apropiat al Maicii Tereza si confident al Papei Ioan Paul al II-lea a fost asasinat de către o româncă bolnavă psihic (n. 12.05.1915)
– 2008: A murit Elena Leuşteanu – Teodorescu, fostă gimnastă, binecunoscută pentru cucerirea a trei medalii – toate de bronz – la Jocurile Olimpice de la Melbourne (1956) şi Roma (1960); de asemenea, este prima sportivă care a adus gimnasticii româneşti o medalie de la Jocurile Olimpice, medalie obţinută la Melbourne (n. 1935, la Cernăuţi, astăzi în Ucraina).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here