S-a întâmplat în 16 august 1942: S-a născut compozitorul de muzică uşoară Florin Bogardo (m. 2009). La vârsta de cinci ani, Florin începe să studieze pianul cu profesoara Cici Manta. La vârsta de 17 ani, tânărul deja compune mici lucrări în genuri culte: fantezii şi preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variaţiuni ş.a. Studiază la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia de compoziţie.
Profesorii lui sunt: Victor Iuşceanu şi Dragoş Alexandrescu(teoria muzicii şi solfegiu), Gheorghe Dumitrescu (armonie), Myriam Marbe (polifonie), Tudor Ciortea (forme muzicale), Ovidiu Varga şi Octavian Lazăr Cosma (istoria muzicii), Emilia Comişel (folclor muzical) şi Anatol Vieru (compoziţie). În această perioadă, Bogardo scrie lucrări camerale, între care şi un cvartet de coarde.Debutează ca autor de muzică uşoară în 1963, la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia”: piesa „Cum e oare?”, pe un text de Madeleine Fortunescu, este interpretată în concurs de cântăreaţa Margareta Pâslaru şi obţine premiul special al Uniunii Scriitorilor.(Compoziţia a fost înregistrată la casa de discuri Electrecord pe discul Melodii din Festivalul Mamaia 1963, număr de catalog EDC 411.)
În 1967, Bogardo îşi începe activitatea de cântăreţ, de aici înainte înregistrând multe dintre compoziţiile sale în două variante: cea proprie şi o alta, cu un solist vocal invitat (Mihaela Mihai, Aurelian Andreescu ş.a.).În 1967, se angajează ca regizor muzical la Radiodifuziunea Română.Un an mai târziu, devine membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.Muzicieni precum Mondial şi Coral au înregistrat la Radiodifuziune cu Florin Bogardo la pupitru, către sfârşitul anilor şaizeci (discul „Romanţa fără ecou” al formaţiei Mondial a fost înregistrat în secret la Radiodifuziune, într-o noapte).
Din 1972, Bogardo încredinţează aproape toate noile compoziţii soţiei lui, Stela Enache; cei doi cântă uneori în duet.Compozitorul semnează coloana sonoră a filmului Bunicul şi doi delicvenţi minori (1976), în regia Mariei Callas-Georgescu. Va mai scrie muzica a şase pelicule, toate regizate de Nicolae Corjos: „Alo, aterizează străbunica”(1981), Declaraţie de dragoste (1985), Liceenii(1986), Extemporal la dirigenţie (1987) etc.
Muzicianul a fost căsătorit cu interpreta Stela Enache.Cei doi au doi copii, un băiat şi o fată. Conform mărturisirii soţiei sale, Bogardo era un om foarte discret şi modest, căutând în permanenţă să se ferească de apariţiile în public.Era botezat în rit catolic.Florin Bogardo a suferit de probleme cardiace timp de mai mulţi ani. În august 2009 era internat la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti pentru investigaţii. În dimineaţa zilei de 14 august a suferit un atac cerebral, iar în dimineaţa următoare a murit.
În anul 2008 Radio România a scos un Album de Colecție care cuprinde 4 CD-uri, intitulat „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio – Cele mai frumoase melodii românești difuzate vreodată la radio”. Dintre cele 80 de melodii, prima s-a clasat melodia lui Florin Bogardo „Tu ești primăvara mea” pe versurile Ioanei Diaconescu și în interpretarea lui Aurelian Andreescu. Florin Bogardo s-a clasat și cu o altă melodie, „Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii”, versuri Florin Bogardo, interpretare Florin Bogardo, pe poziția 28. Albumul a fost editat de casa de discuri Roton.
Surse:
https://festivalulflorinbogardo.ro/de-vocatie-artist/
https://jurnalul.antena3.ro/editie-de-colectie/florin-bogardo/plamaditor-de-aure-de-vis-si-lumina-526641.html
https://www.amosnews.ro/arhiva/compozitorul-florin-bogardo-incetat-din-viata-16-08-2009
https://www.libertatea.ro/stiri/florin-bogardo-a-avut-o-singura-iubire-38-de-ani-alaturi-de-stela-enache-375334
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai