S-a întâmplat în 15 noiembrie 1932

0
217

S-a întâmplat în 15 noiembrie 1932: A murit Peneş Curcanul, erou al Războiului de Independență din 1877, imortalizat de Vasile Alecsandri în poezia „Peneş Curcanul” (n.1854). Peneş Curcanul, pe numele său real Constantin Ţurcanu (n. în Vaslui) este numele unui erou al Războiului de Independenţă din 1877, fost sergent în Regimentul 13 Dorobanţi.

      Constantin Ţurcanu s-a  născut la 1 martie 1854 la Vaslui, fiind singurul copil al lui Gheorghe Ţurcanu şi Mariei. Pe când avea 7 ani, părinţii l-au dus la Huşi la nişte rude mai înstărite, pentru a-l înscrie la şcoală, fiind printre puţinii copii din mahala în care locuia care ştia să scrie şi să citească. La 15 mai 1875 a intrat ca „dorobanţ” în rândurile Regimentului 13 Dorobanţi, iar la inceputul Razboiului de Independenţă avea gradul de caporal, iar în august 1877 a ajuns sergent. Considerat un stindard al luptei pentru independenţă, Constantin Ţurcanu a fost veteranul a patru campanii  purtate de armata română: Războiul de Independenţă 1877 – 1878, al doilea război balcanic, 1913, Primul Război Mondial 1916 – 1918 şi campania din Ungaria, 1919.
       După căderea redutei de la Plevna, răniţii din Regimentul 13, printre care şi Constantin Ţurcanu, au fost aduşi peste Dunăre, într-un spital de campanie improvizat la Turnu Măgurele. Aici se spunea că avea să-l înâlnească pe poetul Vasile Alecsandri, care era nu doar o  mare personalitate literară, ci şi om politic care a trăit şi a participat la toate marile evenimente în urma cărora a luat fiinţă România modernă. Întâlnirea cu sergentul de la Vaslui, avea să-l fixeze în memoria colectivă a românilor drept „Peneş Curcanul”, denumirea îşi avea originea la la penele pe care dorobanţii le purtau la căciuli.
        Deşi întâlnirea dintre Constantin Ţurcanu şi poetul Vasile Alecsandru a avut loc după bătălia de la Plevna, la Arhivele Naţionale se găsesc un set de cărţi poştale scrise chiar de eroul de la Vaslui, în care sunt consemnate scurte naraţiuni ce duc la o contradicţie între datele cunoscute de istoria literară şi afirmaţiile autorului lor. În cărţile poştale, Constantin Ţurcanu relatează că s-a întâlnit cu poetul Vasile Alecsandri pe Calea Victoriei, la Bucureşti.Dar, poate că acest lucru nu are prea multă relevanţă…
       Constantin Ţurcanu s-a stins din viaţă pe 15 noiembrie 1932. Îşi doarme somnul de veci la Mausoleul Peneş Curcanul din Cimitirul Eternitatea Vaslui. Se spune că la momentul înmormântării poetului Vasile Alecsandri, în 1890, atunci când sicriul trebuia ridicat, s-a auzit comanda: „Cei nouă din Vaslui şi cu sergentul zece… Ridicaţi!”, omagiul curcanilor lui Peneş.
     În memoria eroilor vasluieni care au luptat în Războiul de Independenţă (1877- 1878) şi Primul Război Mondial (1916- 1918), a fost construit în anul 1934 Mausoleul Peneş Curcanul, situat în Vaslui, în cimitir, realizat din marmură, piatră şi bronz. Este opera sculptorului I. Scutari şi a meşterilor italieni Luise Severiano şi Victor Bibuitto. În partea centrală se află crucea memorială a eroului Peneş Curcanul.

Surse:

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Pene%C5%9F_Curcanul

http://www.istorie-pe-scurt.ro/omul-din-spatele-lui-penes-curcanul/

https://adevarul.ro/locale/vaslui/cine-fost-penes-curcanul-sergentul-erou-vaslui-l-a-inspirat-poetul-vasile-alecsandri-scrie-opera-celebra-1_5af18e72df52022f75b90b4b/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here