S-a întâmplat în 15 martie 44 î.Hr.

0
182

S-a întâmplat în 15 martie 44 î.Hr. Împăratul roman Iulius Cezar este asasinat de Marcus Brutus, Decimus Brutus şi alţi câţiva senatori romani. Gaius Iulius Cezar (n. 13 iulie, ca. 100 î.Hr. ) a fost un lider politic şi militar roman şi una dintre cele mai influente şi mai controversate personalităţi din istorie.

 Rolul său a fost esenţial în instaurarea dictaturii la Roma, lichidarea democraţiei Republicii şi instaurarea Imperiului Roman. A provocat războaie de cucerire fără acceptul senatului roman. Cucerirea Galiei, plănuită de Cezar, a inclus sub dominaţia romană teritorii până la Oceanul Atlantic.

 În anul 55 î.Hr. Cezar a lansat prima invazie romană în Marea Britanie. Cezar a ieşit învingător într-un război civil, devenind dictator al lumii romane, şi a iniţiat o vastă acţiune de reformare a societăţii romane şi a guvernării acesteia. El s-a proclamat dictator pe viaţă şi a centralizat puternic guvernarea statului slăbit din cauza războiului civil pornit tot de Cezar.

 Prietenul lui Cezar, Marcus Brutus, complotează pentru a-l asasina, în speranţa de a salva republica. Locul de întrunire a Senatului roman era, conform tradiţiei, în Curia Hostilia, a cărui reparaţie fusese recent terminată după incendiile ce o distruseseră în anii precedenţi, dar Senatul a abandonat-o pentru o casă nouă, aflată în construcţie. Astfel că Cezar a convocat Senatul în Theatrum Pompeium (construit de către Pompei), la Idele lui Marte, pe 15 martie 44 î.Hr., pentru a da socoteala la invinuirea ce I se adusese, privind subminarea democratiei si instaurarea unei dictaturi personale.

 Cu puţine zile în urmă, un prezicător îi spusese lui Cezar: „Fereşte-te de Idele lui Marte“. În timpul întrunirii Senatului, Cezar a fost atacat şi înjunghiat de moarte de către un grup de senatori, care se intitulau Liberatorii (Liberatores); aceştia şi-au justificat acţiunea spunând că au comis tiranicid, nu crimă, apărând Republica de ambiţiile monarhale pretinse de Cezar.

 Printre asasinii care s-au închis în Templul lui Jupiter se aflau Gaius Trebonius, Decimus Junius Brutus, Marcus Junius Brutus şi Gaius Cassius Longinus; Cezar le graţiase majoritatea crimelor şi chiar îi avansase în carieră. Marcus Brutus era un văr îndepărtat al lui Cezar şi fusese numit ca unul dintre moştenitorii săi testamentari.

 Cezar a primit 23 de lovituri (conform altora chiar 35), care variau între superficiale şi mortale. Ultimele sale cuvinte au fost relatate în diferite feluri, precum: „Chiar şi tu, fiul meu?“ – din Suetonius, Tu quoque, Brute, fili mi! (lat., „Şi tu, Brutus, fiul meu!“ – o traducere latină modernă a unui citat grecesc din Suetonius.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Julius-Caesar-Roman-ruler

http://www.scritub.com/istorie/Gaius-Iulius-Caesar2342012716.php

https://www.ro.biography.name/conducatori/89-italia/263-gaius-iulius-caesar-100-44-i-hr

http://www.istorie-pe-scurt.ro/iulius-cezar-parintele-imperiului-roman/

https://www.ancient.eu/Julius_Caesar/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.