S-a întâmplat în 15 mai 1941

0
479

S-a întâmplat în 15 mai 1941: S-a născut actorul Vistrian Roman. Vistrian Roman (n. Nicolae, la Dej – d. 3 iulie 1994, Cluj-Napoca) a fost un actor român. A jucat pe scenele teatrelor „Alexandru Davila” din Pitești, „Teatrul Mic” din București și Teatrul Național din Cluj. A jucat în multe piese TV, filme și spectacole.

       A jucat pe scenele teatrelor „Alexandru Davila” din Piteşti, „Teatrul Mic” din Bucureşti şi „Teatrul Naţional” din Cluj. A jucat în multe piese TV, filme şi spectacole. După Revoluţia din Decembrie 1989, în urma unui conflict cu noul director al Teatrului, Alexa Visarion, s-a mutat la Cluj-Napoca, având două locuri de muncă: ca actor la Teatrul Naţional local şi  profesor la Universitatea Babes-Boylai.

       „Pistruiatul”, „Neînvinsă-i dragostea”, „Miezul fierbinte al pâinii”, „Pădurea nebună”, „Trandafirul galben”, „Al treilea salt mortal”, „Reţeaua „S” „Acţiunea Autobuzul”, „Pentru patrie”, „Anotimpul mireselor”, „Vârstele omului”, „Peripeţiile unui om de afaceri” (TV)…

        Celebrul tată din serialul „Pistruiatul”, Vistrian Roman provine dintr-o familie numeroasă cu mulţi fii şi fiice unde tatăl său era preot ortodox. Potrivit actriţei Melania Ursu, „una dintre calităţile deosebite ale lui Vistrian Roman era dicţia şi vocea perfecte care îi confereau posibilitatea de a recita într-un mod original, greu de egalat. Actorul a realizat astfel înregistrări memorabile la radio şi televiziune, a urcat pe scenă alături de monştri sacri ai teatrului românesc şi a jucat în nenumărate filme. A fost foarte apreciat. Vistrian a jucat roluri însemnate la Cluj-Napoca, pentru că avea o statură impresionantă şi un glas deosebit. Avea un glas timbrat, cu o căldură cu totul şi cu totul deosebită, cu o dicţie ireproşabilă. A fost stimat şi iubit. Vistrian era disciplinat, bine crescut, calm, plin de umor, un coleg deosebit. Avea o fire nobilă, nefiind trufaş, chiar dacă avea o mândrie firească pentru că ştia că este un actor de frunte şi un intelectual deosebit.”

      Toate aceste calităţi i-au adus actorului notorietate în lumea iubitorilor de teatru şi film, dar şi o oarecare invidie din partea unor colegi. Nu a fost niciodată căsătorit, dar a avut doi copii pe Alexandru şi Diana. De asemenea, el a jucat în multe piese TV, filme şi spectacole. A murit la Cluj-Napoca, în 3 iulie 1994, în urma unui accident cerebral, după o lună de terapie intensivă.

       „Visez mereu la împlinire, dar, în acelaşi timp, îmi dau seama că această aspiraţie se finalizează destul de rar în viaţa şi cariera unui actor, carieră în care, inevitabil, este conectat la o mulţime de determinări. Am, cum are orice actor, un soi de bovarism, vreau mai mult de la mine, aştept mai mult de la ceilalţi. Fac parte dintre cei care consideră actorul un re-creator de viaţă pe un scenariu dat, conform unei viziuni care, de cele mai multe ori, nu-i aparţine, el integrându-se unei concepţii regizorale.” — Vistrian Roman.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/vistrian-roman-14724/

http://aarc.ro/personalitate/view/vistrian-roman

http://www.graiulsalajului.ro/actorul-vistrian-roman-celebrat-sambata-la-ileanda-a-31979

http://www.cinemarx.ro/persoane/Vistrian-Roman-213996.html?biografie

https://www.mediafax.ro/cultura-media/semnificatii-istorice-pentru-ziua-de-3-iulie-4613623

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.