S-a întâmplat în 15 iunie 1985

0
526

S-a întâmplat în 15 iunie 1985: A avut loc, la Ploieşti, ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra, interzis de către autorităţile comuniste; înfiinţat la 17 septembrie 1973 şi condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Păunescu, cenaclul a reprezentat un moment special în anii întunecaţi ai comunismului; Vasile Şeicaru, Alexandru Andrieş, George Nicolescu, Mircea Rusu sunt doar câţiva dintre artiştii români care şi-au început cariera pe scena Cenaclului Flacăra.

       Fenomenul numit Cenaclul Flacăra s-a stins într-o noapte furtunoasă la Ploieşti, pe 15 iunie 1985.Concertul susţinut de Adrian Păunescu pe stadionul Petrolului s-a încheiat cu 6 morţi şi 100 de răniţi. Episodul sângeros, trecut sub tăcere de autorităţile comuniste, a dus la interzicerea Cenaclului.Ultima reprezentaţie, cea care a dus la închiderea Cenaclului de către autorităţile comuniste, s-a desfăşurat la Ploieşti, pe stadionul echipei Petrolul, în ceea ce se anunţa o frumoasă seară de vară, pe 15 iunie.
       Era spectacolul cu numărul 1.615 al Cenaclului condus de Adrian Păunescu, concerte care ajunseseră la acel moment la nivelul actualelor turnee ale artiştilor străini.Sălile de spectacol şi stadioanele din ţară erau neîncăpătoare şi se vorbea deja despre un fenomen, „Woodstock-ul românesc“. Pe 15 iunie 1985, peste 10.000 de oameni, majoritatea adolescenţi şi tineri, s-au strâns pe stadionul din Ploieşti, aşteptând cu nerăbdare începerea spectacolului. Spectacolele Cenaclului începeau după ora 20.00 şi ţineau, de fiecare dată, peste opt ore. Diverse formaţii au cântat, de-a lungul timpului, în aceste spectacole, dar şi artişti renumiţi, precum Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Valeriu Sterian, Florian Pittiş, Anda Călugăreanu, Tatiana Stepa, Vasile Şeicaru, Ştefan Hruşcă. Concertele aveau şi un ritual.Adrian Păunescu nu intra de la început. Aştepta să se strângă toată lumea, dar mai ales cei care primiseră invitaţii, printre care şi cei din conducerea locală a Partidului Comunist.
         La spectacolul de la Ploieşti, scena, cu o copertină kaki, a fost aranjată în faţa tribunei I. Concertul a început pe la ora 21.00 şi dura de câteva ore.Păunescu intrase pe scenă, iar publicul era agitat şi fremăta. Târziu în noapte, s-a iscat o furtună, combinată cu o ploaie torenţială, trăznete şi fulgere. În această atmosferă, Păunescu recită celebra poezie «Doina» lui Eminescu: «De la Nistru pân’ la Tisa/ Tot românu’ plânsu-mi-s-a». Fulgerele brăzdau cerul din ce în ce mai aprig, dar mulţimea era îndemnată să ignore natura.
      Unii spun că Păunescu a cerut mulţimii să rămână în tribune, alţii spun că le-a cerut să plece şi oamenii au refuzat, dar nu s-a stabilit exact. Ce se ştie sigur însă este că furtuna a fost din ce în ce mai puternică, curentul electric a cedat, iar stadionul a rămas în beznă. Oamenii au dat năvală să plece de pe stadion, dar porţile mari era închise.În plus, se deschideau spre interior. În îmbulzeala generală, aceştia au dărâmat porţile, care s-au prăbuşit peste ei. Cert este că cinci sau şase tineri au murit zdrobiţi, iar aproape 100 au fost răniţi în busculadă.Ambulanţele au circulat toată noaptea în Ploieşti, iar la Spitalul Judeţean, medicii nu mai făceau faţă răniţilor.
      Episodul a fost muşamalizat de autorităţile comuniste, dar a reprezentat principalul motiv pentru care Cenaclul Flacăra a fost interzis după 15 iunie 1985 de la Ploieşti.Ancheta de după tragedie n-a reuşit să găsească nici un vinovat în carne şi oase. Nimeni din conducerea de partid central şi locală nu a dat vreo explicaţie.

Surse:

https://www.banatulazi.ro/cenaclul-flacara-sau-cum-a-murit-inca-o-legenda-a-comunismului-video/

https://www.observatorulph.ro/viata-prahovei/54221-30-de-ani-de-la-tragedia-de-pe-ilie-oana-la-cenaclu-flacara-marturia-sefului-judiciarului-militiei-ploiesti

https://valoriromanesti.com/cenaclul-flacara/

https://adevarul.ro/locale/ploiesti/sfarsitul-dramatic-cenaclului-flacara-30-ani-ultimul-concert-oamenii-fost-striviti-gratiile-otel-fost-morti-sute-victime-1_557d78d3cfbe376e35461c9c/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.