S-a întâmplat în 15 iulie 1799

0
92

S-a întâmplat în 15 iulie 1799: Piatra din Rosetta este descoperită în oraşul egiptean Rosetta, de căpitanul francez Pierre-François Bouchard. Piatra din Rosetta este o stelă egipteană, datând din anul 195 î.Hr., din timpul regelui Ptolemeu V. Considerată una dintre cele mai valoroase descoperiri arheologice, Piatra de la Rosetta se află, alături de alte mari descoperiri, în custodia renumitului British Museum și face parte din patrimoniu cultural mondial.

   Descoperită în anul 1799, în delta Nilului, lângă orașul Rosetta (un mic port pe coasta mediterană a Egiptului) în timpul expedițiilor franceze întreprinse de către împăratul Napoleon Bonaparte, piatra este o stelă egipteană ce datează din timpul regelui Ptolomeu al V-lea Epiphanes (205-180 î.en.) și este gravată cu trei texte identice în trei scrieri diferite: hieroglifică, demotică și greacă. Textul gravat se pare că ar cuprinde decizia unei adunări a preoților dar și decretul dat de Ptolemeu al V-lea, în anul 196 î.Hr, pentru reglementarea unor taxe și instrucțiuni cu privire la ridicarea de statui în temple. La final este menționat faptul că hotărârea a fost consemnată în cele trei scrieri.
       Piatra de culoare neagră este confecționată din granodiorit șlefuit (rocă granulară cu structură intermediară între granit și diorit) și are formă rectangulară cu dimensiunile de 114 cm înălțime, 72 cm lățime și 27 cm grosime și cu o greutate ce cântărește aproximativ 760 kg. În partea superioară, unde este gravată inscripția hieroglifică lipsește o bucată de piatră, distrusă probabil în timpul săpăturilor. Primul text gravat pe piatră, redat de sus în jos, este scris cu hieroglife și cuprinde 14 linii, cel de-al doilea text este scris în demotică și are 32 de linii, iar ultimul text este scris în greacă și cuprinde 53 de linii.Textul cuprinde, în total 486 cuvinte grecești și 1419 hieroglife. Scrierea folosită nu este întâmplătoare deoarece cele trei tipuri de scriere erau folosite în acea perioadă în Egipt: scrierea hieroglifică era folosită de preoți, cea demotică (greaca „vulgară”) era utilizată în scrierea curentă iar alfabetul grecesc era folosit îndeosebi în administrație.
        Piața a fost descoperită în campania din anul 1798, prin care Napoleon urmărea diminuarea influenței britanice din Marea Mediterană și, în care, conform dorinței sale, a fost însoțit de 175 de oameni de știință ce aveau ca obiectiv aducerea în Franța a cunoștințelor despre istoria Orientului Mijlociu. Stela a fost descoperită în ziua de 15 iulie ( unele surse spun că 19 iulie), în timpul săpăturilor pentru extinderea unui fort. Piatra găsită de un muncitor, în fundația vechii cetăți arabe, a fost arătată căpitanului francez Pierre-François Bouchard care, entuziasmat de ideea că cele trei texte ar putea fi identice, fapt care ar fi dus la descifrarea hieroglifelor, a dus stela la Institutul Național din Cairo pentru a fi studiată. Unul dintre generalii lui Napoleon, un bun cunoscător de limbă greacă a tradus textul scris în greacă. La ordinul lui Napoleon s-au făcut copii ale inscripțiilor care au fost trimise la diverse universități din Europa, cu scopul de a se studia cele trei texte inscripționate.
          În 1801, după retragerea armatei franceze în urma înfrângerii, piatra a fost reținută de către trupele engleze, ca mai apoi, în februarie 1802 să fie trimisă la Londra, unde a fost expusă pentru scurt timp la Societatea de Anticariat. Mai târziu, în același an, regele George al III-lea, printr-un decret, a dispus că stela să intre în custodia British Museum unde a și fost expusă. Este considerată ca fiind cea mai importantă descoperire arheologică, deoarece a dus la descifrarea hieroglifelor, prin metoda comparativă, cu ajutorul textului scris în limba greacă. Primele încercări pentru descifrare au fost făcute pe scrierea demotică deoarece acesta prezenta asemănări cu scrierea arabică și părea a fi alfabetică. Silvester de Sacy a descoperit corespondența între numele proprii din scrierea greacă și cea demotică. De-a lungul timpului mulți așa-ziși savanți au pretins că au reușit să descifreze misteriosul text pe de piatră.
        Un aport în descifrarea textelor și l-a adus și fizicianul englez Thomas Young, care a menționat faptul că scrierea hieroglifică trebuie citită de la dreapta spre stânga, deoarece toate hieroglifele ce întruchipau păsări și animale sunt gravate cu fața spre sânga. Pe baza descoperirilor arheologului german Georg Zoega (care a constatat că în scrierea hieroglifică, grupul de hieroglife ce compun un nume propriu este încadrat într-un dreptunghi cu captele rotunjite), Young a reușit să identifice în text numele faraonului Ptolemeu V.
        Dar cel care a reușit să descifreze misterul hieroglifelor a fost Jean François Champollion, care a comparat cele 1419 hieroglife cu cele 486 de cuvinte grecești și a concluzionat că hieroglifele reprezintă elemente fonetice sau literele unui sistem alfabetic (adică nu sunt nici simboluri, nici litere, nici pictograme, ci o combinație între toate acestea). În anul 1822 Champollion a prezentat Academiei descoperirile sale, în domeniu, însoțite de un citat descifrat din textul gravat pe stelă: „Ptolemeu, cel ce trăiește veșnic, cel ce este iubit de Ptah, Epifanul, Eucharistos, fiul regelui Ptolemeu și al reginei Arsinoe, a făcut multe lucruri bune pentru temple și locuitorii lor și tuturor ce se aflau sub stăpânirea lor, prin aceea că este un zeu și fiu de zeu și al unei zeițe, asemeni lui Horus, fiul lui Isis și Osiris, care l-a ocrotit și pe tatăl său.”
         În prezent șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, Zahi Hawass, a cerut Birish Museum să înapoieze vestitul artefact, deoarece face parte din faimoasa și minunata istorie a Egiptului Antic, însă cererea a fost întâmpinată cu un refuz categoric din partea oficialilor britanici care susțin că piatra face parte din patrimoniul mondial.
        Dar Piatra de la Rosetta nu este singurul artefact egiptean care este expus într-un alt muzeu decât unul egiptean. În anul 2009, Hawass a cerut muzeului Luvru înapoierea unor fragmente de fresce care fuseseră furate dintr-un mormânt din Valea Regilor prin anii ’80. Spre deosebire de British Museum, muzeul Luvru a înapoiat, în octombrie 2009, Egiptului fragmentele respective.

Surse:

Richard B. Parkinson: The Rosetta Stone. British Museum Press, London 2005

John Ray: The Rosetta Stone and the rebirth of ancient Egypt. Profile Books, London 2007

Robert Solé: La pierre de Rosette. Édition du Seuil, Paris 1999

https://www.britishmuseum.org/research/collection_online/collection_object_details.aspx?objectId=117631&partId=1

http://www.cunoastelumea.ro/piatra-rosetta-si-ligvistul-jean-francois-champollion-cel-care-a-descifrat-cuvintele-zeilor/

http://www.ancientegypt.co.uk/writing/rosetta.html

https://diamantrevista.wordpress.com/2015/07/05/piatra-de-la-rosetta/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here