S-a întâmplat în 15 ianuarie 1929

0
50

S-a întâmplat în 15 ianuarie 1929: S-a născut Martin Luther King, pastor şi publicist afro-american; lider al mişcării populaţiei de culoare din SUA pentru recunoaşterea pe cale paşnică a drepturilor civile ale afro-americanilor; Premiul Nobel pentru pace pe 1964 (m. 1968, asasinat). Ziua sa de naştere este marcată în SUA ca sărbătoare naţională în cea de-a treia zi de luni din ianuarie.

       Martin Luther King jr. a venit pe lume în 1929 în familia pastorului baptist Martin Luther King sr. Acesta adoptase și numele de Luther în anul 1934, după o călătorie în Europa și în Țara Sfântă.Familia King era respectată pentru standardele morale înalte și pentru implicarea în lupta pentru egalitatea tuturor oamenilor, într-o epocă în care lumea se confrunta cu ascensiunea nazismului și a imperialismului japonez, care proclamau supremația unor rase sau etnii.
       În 1944, Martin Luther King jr. a început să frecventeze cursurile Colegiului Morehouse, care era singura școală superioară pentru americanii de culoare din sudul Statele Unite ale Americii. Inițial, tânărul a obținut o licență în sociologie, însă apoi a decis să studieze teologia la Crozer Theological Seminary.Filosofi precum Aristotel, John Locke sau Jean-Jacques Rousseau i-au influențat gândirea. Și-a finalizat studiile cu o teză de doctorat susținută în 1955. Cu un an mai devreme, Martin Luther King jr. devenise pastor baptist în Montgomery, Alabama. Deși avea doar 25 de ani, s-a remarcat drept un orator de forță și un predicator capabil să însuflețească mulțimile.
       Spiritul său de dreptate l-a împins să militeze pentru eliminarea discriminărilor la care erau supuși americanii de culoare. A devenit rapid unul dintre liderii mișcării de emancipare a persoanelor de culoare într-o regiune renumită pentru rasismul pe care îl afișau membrii elitei albe.Mișcarea lui Martin Luther King jr. a început în 1 decembrie 1955, când o tânără de culoare, Rosa Parks, a fost arestată pentru că refuzase să cedeze locul unui alb într-un autobuz. A urmat un protest care a durat 381 de zile, iar Curtea Supremă de Justiție a SUA a fost nevoită să constate neconstituționalitatea legilor discriminatorii care priveau transportul în comun.
      Martin Luther King jr. a cerut adepților săi să protesteze întotdeauna pașnic. A fost arestat și întemnițat de mai multe ori, dar măsurile represive i-au ridicat notorietatea până când a devenit un adevărat simbol al luptei pentru egalitate. A organizat adevărate turnee, care se transformau în boicotarea companiilor care îi discriminau pe americanii de culoare.În 1963, în Washington DC, el a ținut unul dintre cele mai bune discursuri din istoria americană, I Have a Dream, în care și-a exprimat încrederea într-un viitor în care să nu mai existe discriminări pe criterii precum rasa, sexul sau religia. Succesul său i-a îndârjit de adversarii săi, în special pe cei din organizația Ku-Klux-Klan, însă i-a adus și o recunoaștere mondială, care a culminat cu acordarea Premiului Nobel pentru Pace în 1964.
      Martin Luther King jr. a continuat să militeze pentru drepturile civice, economice și electorale ale americanilor de culoare. În același timp, el a devenit unul dintre contestatarii Războiului din Vietnam. Cei mai mulți americani îl admirau, însă existau mulți oameni care îl urau cu îndârjire. Unul dintre aceștia l-a asasinat în Memphis, Tennessee. Însă ideile lui Martin Luther King jr. au continuat să îi inspire pe partizanii libertății și ai egalității din întreaga lume.
         King, la fel ca JFK, a fost asasinat la 4 aprilie 1968, la o zi după ce rostise un alt celebru discurs, „I`ve Been to the Mountaintop”, care se încheiase în felul următor:„Sunt neînchipuit de fericit astă seară, Nu mi-e frică de nimic. Nu mă mai tem de niciun om. Ochii mei au văzut slava venirii Domnului.” Martin Luther King a fost cazat în camera 306 a Motelului Lorraine din Memphis. La ora 6:01 p.m., în 4 aprilie 1968, în timp ce acesta se găsea pe balconul camerei sale de la etajul al doilea al motelului, s-a auzit un foc de armă. Alarmat, Ralph Abernathy, militant din anturajul său, a pătruns în cameră și l-a găsit pe King întins pe balcon, împușcat în obrazul drept. Glontele îi spărsese maxilarul, după care a pătruns prin măduva spinării, oprindu-se în umăr. Transportat imediat la spitalul St. Joseph, medicii nu au putut decât să constate decesul acestuia la 7:05 p.m. Deși în vârstă de doar 39 de ani, la autopsie medicii au constatat că avea inima unei persoane de 60 de ani, posibil datorită stresului din ultimii 10 ani de luptă pentru drepturile civile ale populației de culoare.Presupusul său ucigaș, James Earl Ray, a fost arestat două luni mai târziu și condamnat la 99 de ani de închisoare, dar a murit în 1998.
     În data de 9 aprilie 1968, președintele Lyndon Johson a decretat zi de doliu național, iar la funeralii, Mahalia Jackson a interpretat cântecul favorit al defunctului, „Take My Hand, Precious Lord”. Puțin înainte de moartea sa, Martin Luther King afirmase că la înmormântarea sa nu dorea să îi fie pomenite titlurile sau să îi fie aduse onoruri lumești, ci doar să fie menționat că în timpul vieții lui, nu a dorit decât „să-i hrănească pe cei flămânzi și să-i îmbrace pe cei goi.”
       King a rămas o personalitate emblematică pentru ceea ce a însemnat lupta pentru egalitatea în drepturi civile și politice a afro-americanilor;a fost într-adevăr un om care și-a sacrificat de atâtea ori libertatea și a riscat de fiecare dată, știind că într-o zi cineva îl va scoate definitiv de pe scena luptei inegale cu un sistem guvernat de oameni cu o mentalitate decăzută. El a fost totodată un bun exemplu și pentru alte personalități care luptau pentru libertate în timpul Războiului Rece iar campaniile sale au arătat lumii întregi adevărata față a democrației americane care nu era nici pe aproape cum pretindeau liderii S.U.A.

Surse:

https://www.nobelprize.org/prizes/peace/1964/king/biographical/

https://www.biography.com/activist/martin-luther-king-jr

https://www.britannica.com/biography/Martin-Luther-King-Jr

https://www.nps.gov/malu/index.htm

https://www.ro.biography.name/reformatori/145-sua/389-martin-luther-king-jr-1929-1968

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/martin-luther-king-destinul-unui-vis-care-a-devenit-realitate

https://www.rfi.ro/politica-110525-pagina-de-istorie-martin-luther-king-lupta-nediscrimiare

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here