S-a întâmplat în 15 februarie 1990

0
39

S-a întâmplat în 15 februarie 1990 . A fost înfiinţată Uniunea Teatrelor din România – UNITER, avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru. UNITER (Uniunea teatrală din România) este o organizaţie profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit. A fost constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului din România. S-a înfiinţat în februarie 1990 şi organizează o serie de programe având ca scop stimularea creativităţii în teatrul românesc. Alt scop este promovarea schimburilor teatrale între România şi alte ţări.

La data de 20 septembrie 2010, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a fost reales preşedinte al UNITER.

Uniunea acordă premii teatrale pentru fiecare an calendaristic încheiat. Prima ediţie s-a desfăşurat pentru stagiunea teatrală 1991-1992. Un juriu de selecţie propune câte trei nominalizări pentru fiecare secţiune. În seara Galei, un alt juriu desemnează câştigătorii prin vot secret. În afara acestor premii, Senatul UNITER acordă şi alte distincţii: premiul de excelenţă, premii pentru întreaga activitate şi premii speciale. Trofeul este realizat de artistul plastic Ion Bitzan.  Premiile se acordă pentru: Cel mai bun spectacol; Cel mai bun regizor; și pentru Cel mai bun scenograf.  Se acordă, de asemenea, pentru Cel mai bun actor, Cea mai bună actriţă, Critică teatrală, Teatru radiofonic.

Teatru TV;Debut.

Surse:

https://www.uniter.ro/

Un cerc al consacrarii

https://www.facebook.com/UNITERoficial/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here