S-a întâmplat în 15 februarie 1965

0
107

S-a întâmplat în 15 februarie 1965: A murit Nat King Cole, pianist, interpret de jazz şi cantautor american. Celebrul muzician de jazz Nat King Cole s-a născut la 17 martie 1919, la Montgomery, în statul Alabama. A învățat să cânte la pian când era foarte tânăr, mama sa fiind singura lui profesoară. Primul spectacol l-a avut la vârsta de 4 ani. Cânta cu regularitate alături de tatăl său în biserică încă de la 11 ani. Și-a format prima trupă de jazz când era la liceu și a evoluat și alături de cei doi frați ai săi. Ușor-ușor, a început să devină unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți înregistrând chiar recorduri de vânzări de peste 50 de milioane de dolari. A fost singurul cântăreț care a reușit să obțină cele mai multe vânzări pentru Casa de Discuri „Capitol Records”.

     A realizat multe lucruri în folosul comunității afro-americanilor, refuzând să cânte în locuri unde aceștia nu aveau acces, obligându-i practic pe cei care frecventau acele locuri să se adapteze regulilor sale dacă vroiau ca el să concerteze acolo.Când a început să câștige mulți bani și-a cumpărat o casă în apropiere de Los Angeles. A început să devină tot mai cunoscut și a fost invitat să cânte de către președintele american de la acea vreme, J.F. Kennedy.A fost primul afro-american care a avut propriul show radio și, mai târziu, propriul show TV.Din 1946, timp de patru ani, a realizat o serie emisiuni la radio în fiecare săptămână, timp de o jumătate de oră, sâmbăta după-amiaza. În octombrie 1956, Nat a început să aibă propriul show la TV.A apărut și în câteva filme, precum „St.Louis Blues”, peliculă în care a jucat rolul compozitorului de jazz W. Handy. A apărut, de asemenea, și în filmul autobiografic „The Nat King Cole Story”, însă a evoluat și în diverse alte producții cinematografice doar pentru a interpreta un cântec.
       A murit de cancer, pe 15 februarie 1965, la spitalul Saint John din Santa Monica, California. Ultimul hit al carierei sale a fost „Tose Lazy-Hazy-Crazy-Days of Summer” (1963).Nat a fost și a rămas un artist apreciat la nivel mondial de toate generaţiile. Ca un fapt inedit, el a fost unul dintre puţinii artişti care au stăpânit foarte bine arta rubato – termen muzical care se referă la capacitatea de a ridica vocea în ritm rapid şi apoi de a o coborî foarte încet. În topul inimilor celor care nu au uitat de Nat, a rămas pentru totdeauna „salvatorul sufletelor romantice”. Iar din punct de vedere comercial, el continuă să fie unul dintre cei mai bine vânduţi artişti din întreaga lume. Dintre piesele care l-au făcut celebru: „Winter is Coming”, „Love”, „Mona Lisa”, „When I Fall In Love”, „Too Young”, „Sweet Lorraine”, „Nature Boy”, „Love Letters”, „For All We Know”, „The Very Thought of You”, „Unforgettable”, „Ramblin’Rose”.

Surse:

https://www.biography.com/people/nat-king-cole-9253026

https://www.britannica.com/biography/Nat-King-Cole

https://www.cinemagia.ro/actori/nat-king-cole-77336/

https://www.allmusic.com/artist/nat-king-cole-mn0000317093/biography

https://evz.ro/suntem-saraci-saraci-da-suntem-saraci-saraci-lasa-mama-ca-numele-meu-va-stra.html?v=347635&page=2

https://www1.agerpres.ro/flux-documentare/2015/02/15/documentar-nat-king-cole-o-viata-dedicata-muzicii-11-03-50

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.