S-a întâmplat în 15 februarie 1834, 15/27

0
64

S-a întâmplat în 15 februarie 1834, 15/27 . S-a născut Vasile Alexandrescu-Urechia, istoric, prozator şi dramaturg român. Vasile Alexandrescu-Urechia (n. Piatra Neamţ – m. 22 noiembrie 1901, Bucureşti) – istoric, scriitor, om politic, membru fondator al Academiei Române. A promovat drept profesiune de credinţă afirmarea şi apărarea latinităţii, romanităţii în centrul şi sudul Europei, a românismului în special. El a aparţinut generaţiei creatoare a României moderne, a fost ctitor de şcoală şi instituţie cultural. A fost un organizator şi participant la acţiunile românilor oriunde se aflau.

Era fiul lui Alexandru Popovici, clucer, judecător la Tribunalul din Piatra Neamţ, şi al Eufrosinei Manoliu.

Primele studii le-a urmat la Şcoala particulară din casele boierului Dumitrache Stan din Piatra Neamţ. Apoi a studiat la pensionul privat al elveţianului Ballif şi Şcoala preparandală „Trei Ierarhi” din Iaşi. În 1844, devine bursier al Academiei Mihăilene din Iaşi. Este și bursier al „Societăţii pentru ajutorarea tinerilor români la învăţătură” de la Paris (1855 – 1857). Aici îşi susţine bacalaureatul. Tot în Capitala Franţei, Urechia studiază la Facultatea de Litere (1856 – 1857). Urmează în paralel cursurile de filosofie şi literatură de la Sorbona.

După terminarea studiilor, Urechia devine profesor de literatură română, latină şi de istorie universală la Universitatea din Iaşi (1858 – 1864).

Devine și asesor la Tribunalul din Iaşi în acelaşi an. A fost apreciat ca o personalitate culturală excepţională. După Unirea Principatelor Urechia este numit de domnitorul Alexandru Ioan Cuza director la  Departamentul Cultelor şi Instrucţiunii Publice din Moldova. Apoi, devine preşedinte al Comitetului de Inspecţiune a Şcoalelor din Iaşi.

Începând cu 1864, Alexandrescu-Urechia se mută la Bucureşti şi este numit director general al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice.

Până la sfârşitul vieţii va fi profesor universitar de istorie şi de literatură română la Universitatea din Bucureşti. Din 1866 îmbrăţişează cariera politică, fiind ales deputat de Tutova, Ismail, Galaţi, iar spre finalul carierei trece senator de Covurlui. În perioada guvernului Ion C. Brătianu a îndeplinit pentru doar un an funcţia de ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice. Înainte de decesul său, Urechia va fi ales şi vicepreşedinte al Senatului. Vasile Alexandrescu-Urechia s-a remarcat cel mai bine în domeniul academic.

A fost o personalitate excepţională a culturii române. Pe 22 aprilie 1866 s-a numărat printre membrii fondatori ai Societăţii Literare Române, viitoarea Academie Române.

A fost, în repetate rânduri, vicepreşedinte al acestui for ştiinţific şi cultural. A mai fost membru corespondent al Academiei spaniole, italiene şi a Institutului etnografic din Paris.

La Paris a fondat ziarul unionist „Opiniunea”, organ al românilor din străinătate. În 1858 a editat ziarul unionist „Zimbrul şi vulturul”. Ca istoric a avut o orientare eclectică. A editat numeroase culegeri de documente şi hrisoave interne şi externe. A scris o „Istorie a românilor” în 14 volume (1891 – 1902), o „Istorie a şcoalelor” în 4 volume (1892 – 1901). A abordat majoritatea genurilor şi speciilor literare. Urechia donat liceului din Galaţi biblioteca şi colecţia sa de documente şi antichităţi.

În bună măsură autodidact în domeniul ştiinţific, Alexandrescu Urechia rămâne un continuator al spiritului constructiv al paşoptiştilor.

A fost victimă uşoară a criticismului junimist. Dreptatea sa în unele chestiuni de fond nu apare clar decât din perspectiva istoriei literare şi culturale ulterioare. Se remarcă profuziunea de comunicări şi memorii, apărute în publicaţiile Academiei sau în diverse alte periodice. Din profunzimea comunicărilor împărtăşite în cadrul unor conferinţe şi lecturi publice, se profilează o contribuţie documentară notabilă. A contribuit la cunoaşterea istoriei mai vechi sau mai noi a românilor. Meritul său principal constând în schimbarea perspectivei asupra epocii fanariote.

Surse:

Dorina N. Rusu, Membrii Academiei Române, 1866-1999, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1999

Dicționarul literaturii române de la origini până la 1900, Editura Academiei, București, 1979

Vasile Alexandrescu-Urechia

Vasile Alexandrescu Urechia

https://www.bvau.ro/monografia/01.pdf

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here