S-a întâmplat în 15 decembrie 1899

0
92

S-a întâmplat în 15 decembrie 1899: A murit Constantin Jiquidi, desenator şi caricaturist; tatăl graficianului Aurel Jiquidi. Personalitatea sa artistică este de o complexitate deosebită, desenator- caricaturist-pictor, a lucrat mult şi cu pasiune, o parte din operele lui risipindu-se în publicaţiile şi revistele apărute în ultimul deceniu al veacului al XlX-lea. Constantin Jiquidi s-a născut la 22 mai 1865, în Iaşi.

  Tatăl său, Panait Jiquidi şi mama sa Ecaterina, născută Cartu-Romano, ţineau în acei ani un modest hotel-restaurant a cărui firmă romantică „Au Château des Fleurs”era parcă destinată să atragă întâlnirile care se transformau într-o adevărată şcoală a artei dintre Eminescu, Caragiale, Creangă şi alţii. Pe acest fundal s-a desfăşurat copilăria lui Constantin Jiquidi, influenţându-i caracterul şi înclinaţiile artistice. Talentul lui s-a realizat deopotrivă în arta liniei şi a culorii, cît şi în genul caricaturii.

       A debutat la vârsta de 17 ani cu Tipuri din Iaşi, iar ulterior a colaborat la revista umoristică ieşeană „Bobârnacul”. Consacrarea definitivă a venit odată cu apariţia, tot la Iaşi, a primului volum al albumuluiCaricaturi (1889). Pînă la stabilirea în Bucureşti (1889), Constantin Jiquidi desfăşoară o febrilă activitate de desenator şi pictor, în laşul acelor ani. În Capitală a devenit repede cunoscut, graţie acizilor peniţei sale. Timp de doi ani, 1892-1893, a lucrat intens în vederea deschiderii expoziţiei proprii de pictură.

        Un număr de 250 de lucrări în ulei, guaşe, acuarele, gravuri au constituit „Expoziţia Jiquidi”, din 1893-1894. Dintre lucrările expuse, cităm: Pe malul Siretului, Linişte, Toamnă, Pe drumul Romanului; Carul cu boi, Cumpărături dimineaţa, Pîinea. Prin cele două expoziţii personale din anii 1894 şi 1898, prin participarea la „Salonul independenţilor”(1896) şi „Expoziţia-Ileana”(1898), Constantin Jiquidi se relevă ca personalitate artistică a timpului.

      Ultimul act memorabil al vieţii artistului se consumă la 1 noiembrie 1898, când Ateneul Român din Bucureşti îi găzduieşte „Expoziţia de acuarele şi guaşe”, considerată de presa anului printre cele mai importante manifestări artistice. S-a stins din viaţă la 34 de ani, la 15 decembrie 1899, în Bucureşti.

Surse:

http://galeriaportretelor.ro/item/constantin-jiquidi/

http://artindex.ro/2012/05/16/jiquidi-constantin/

http://bmim.muzeulbucurestiului.ro/fisiere/03-Bucuresti-Materiale-de-Istorie-si-Muzeografie-III-1965_179.pdf

https://titulescu.eu/2019/05/constantin-jiquidi-arta-caricaturii/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here