S-a întâmplat în 15 decembrie 1802

0
34

S-a întâmplat în 15 decembrie 1802: S-a născut Bolyai János, matematician de origine maghiară din România; unul dintre creatorii geometriei neeuclidiene, alături de Nikolai Lobacevski şi Bernhard Riemann. János Bolyai (n. Cluj – d. 27 ianuarie 1860, Târgu Mureş) a fost un matematician maghiar din Transilvania, născut la Cluj, fiul matematicianului Farkas Bolyai. A scris lucrări fundamentale în geometria ne-euclidiană. Este născut în anul  la Cluj, într-o familie maghiară care s-a mutat la Târgu-Mureş doi ani mai târziu, pentru că tatăl lui a primit un post de profesor la Colegiul Reformat din oraş. Tot în Târgu-Mureş a făcut primele studii, apoi s-a înscris la Academia de Geniu din Viena, devenind ofiţer-inginer al armatei austriece. Primele contribuţii majore în domeniul matematicii datează încă de la vârsta de 19 ani, când într-o scrisoare trimisă tatălui său, spune: „din nimic am creat o lume nouă”.

   Janos Bolyai a dedus că geometria lui Euclid nu este unica posibilă şi că se poate dezvolta o nouă geometrie, mai generală, pe care a denumit-o ştiinţa absolută a spaţiului.Janos Bolyai a fost preocupat şi de numerele complexe. Tot el a formulat principiile geometrizării fizicii, şi din acest motiv poate fi considerat un precursor al lui Albert Einstein.În prezent, este general recunoscut faptul că Janos Bolyai a revoluţionat geometria, însă puţini au fost contemporanii care au înţeles şi au apreciat munca lui Bolyai. Printre ei, şi celebrul matematician Carl Gauss:„Zilele acestea am primit o mică lucrare despre geometria neeuclidiană, în care am găsit toate ideile si rezultatele mele proprii deduse cu mare eleganţă. Autorul este un foarte tânăr ofiţer austriac. Îl consider pe acest Bolyai un geniu de primă mărime”, scria Gauss în 1832.

      Janos Bolyai era un poliglot desăvârşit. Vorbea nouă limbi, inclusiv chineza. A fost un violonist pasionat, dar şi un foarte bun spadasin.1441- Bolyai se numeşte în cinstea lui o mică planetă descoperită în 1937. Mai multe şcoli şi străzi din România, dar şi din Budapesta şi Szeged au fost bozate în memoria lui. Un crater, aflat pe partea întunecată a Lunii, poartă numele lui Janos Bolyai. Craterul a fost denumit astfel în 1970, de Uniunea Astronomică Internaţională.

Surse:

http://www.telekiteka.ro/bolyai-janos9963

https://www.britannica.com/biography/Janos-Bolyai

http://www.diasporatm.ro/regi/upload/files/sz-r_Bolyai-Janos.pdf

https://www.edusoft.ro/janos-bolyai-un-inventator-al-geometriei-neeuclidiene/

http://www.eualegromania.ro/2015/09/26/janos-bolyai-matematicianul-care-a-revolutionat-geometria/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.