S-a întâmplat în 15 august 1771

0
26

S-a întâmplat în 15 august 1771: S-a născut Sir Walter Scott, scriitor romantic scoţian, considerat creator al romanului istoric (m. 1832). S-a născut la Edinburg, ca al nouălea copil al unui consilier juridic cu acelaşi nume. La vârsta de 2 ani are un atac de paralizie infantilă nu prea grav ,dar este trimis la ferma bunicului său unde va asculta legende şi basme despre trecutul Scoţiei. În 1778, însănătoşit, urmează cursurile Şcolii superioare din Edinburg dar are şi profesor particular acasă.

     Studiază opera lui Shakespeare iar la şcoală învaţă limba latină, traducând versuri din Virgiliu sau Horaţiu. Tatăl său îl pune să facă practică pentru cariera de magistrat, dar el frecventează şi cluburi literare. În 1790 se înscrie la Universitatea din Edinburg pentru a deveni avocat. Termină Universitatea în 1792 şi profesează ca avocat în Edinburg. În 1797 se căsătoreşte cu Charlotte Margarete Charpentier. Doi ani mai târziu scrie câteva poeme care vor apărea în 1801 în culegerea Tales of Wonder (Povestiri miraculoase).
         Peste un an tipăreşte primele două volume din Minstrelsy of the Scottisch Border (Balade de la graniţa Scoţiei) unde valorifică bogata sa activitate de culegător de folclor scoţian. În 1805 publică cu mare succes The Lay of the Last Ministrel (Balada ultimului menestrel). Tot în acel an încearcă să scrie romanul istoric Waverley dar renunţă la sfatul unui prieten. În 1806 este numit secretar al Curţii Supreme a Scoţiei şi publică volumul de succes Ballads and Lyrical Pieces (Balade şi piese lirice).
        Publică în 1808 volumul Marmion – A Tale of Floden Field (Marmion – Poveste despre bătălia de la Flodden). Tot în acel an devine patron al firmei conduse de John Ballantyne dar va avea o grămadă de probleme financiare din cauza acestei edituri. În 1814 publică anonim la editorul Constable romanul istoric Waverley on it is Sixty Years Since (Waverley, sau În urmă cu şaizeci de ani). Peste un an apar poemele The Lord of the Isles (Stăpânul insulelor) şi The Field of Waterloo (Câmpul de la Waterloo) şi romanul anonim Guy Mannering and the Astrologer (Guy Mannering şi Astrologul). Face cunoştinţă cu Byron. În 1816 apare tot anonim romanul The Antiquary (Amatorul de antichităţi) şi o serie de povestiri istorice adunate împreună sub denumirea Tales of My Landlord (Povestirile unui propietar).
         Peste un an, tot anonim, publică poemul Harold the Dauntless (Harold Neîmblânzitul) cu care se încheie activitatea poetică a lui Walter Scott. Tot în 1817 termină romanul Rob Roy care este publicat la sfârşitul anului. Walter Scott va ceda în 1818 editorului Constable drepturile în exclusivitate asupra romanelor din seria Waverley pentru suma de 12000 lire necesare pentru întreţinerea domeniului său Abbotsford (Vadul Stareţilor) pe care-l cumpărase în 1811 (pe malul râului Tweed). În 1819 apar romanele The Bride of Lammermoor (Mireasa din Lammermoor) şi A Legend of Montrose (O legendă despre Montrose) precum şi marele său succes Ivanhoe.În 1820 George al IV-lea îl numeşte baron şi îi apare romanul The Monastery (Mănăstirea). Peste trei ani apar Quentin Durward şi St. Ronan’s Well (Izvorul Sf. Ronan) – ultimul fiind singurul său roman inspirat de evenimente din actualitate.
        În 1825 editura Ballantyne and Co şi librăriile Hurst and Robinson falimentează şi-l lasă dator cu uriaşa sumă de 130.000 de lire pe care se angajează s-o achite treptat. Soţia sa moare în 1826, Walter Scott continuând să lucreze intens pentru a-şi plăti datoriile: apare romanul Woodstock, or The Cavalier. A Tale of the Year Sixteen Hundred and Fifty-one (Woodstock sau monarhistul). În toamna aceluiaşi an se duce la Londra şi apoi la Paris pentru a se documenta în privinţa unei viitoare cărţi despre Napoleon. În 1827 recunoaşte că este autorul seriei de romane Waverley.În iunie 1827 apare în nouă volume The Life of Napoleon Buonaparte (Viaţa lui Napoleon Bonaparte). În 1828 achită doar 40000 lire din datoriile sale şi publică romanul St. Valentine’s Day or The Fair Maid of Perth (Ziua Sf. Valentin sau Frumoasa din Perth).
          În 1829 apare primul volum din History of Scotland (Istoria Scoţiei) şi Anne of Geierstein din seria Waverley.Suferă de o uşoară paralizie în februarie 1830 şi de un atac de apoplexie în noiembrie pentru ca peste un an să paralizeze. Totuşi va publica încă două romane: Count Robert of Paris (Contele Robert din Paris) şi Castle Dangerous (Castelul primejdiilor). La sfatul medicilor, face o croazieră în Mediterana, se opreşte pe insula Malta şi apoi la Neapole. Peste un an, în 1832 se duce la Roma, trece prin Florenţa, Veneţia, München, Ulm, Frankfurt şi Nijmegen, unde suferă un nou atac de apoplexie foarte grav.Este dus la Londra, apoi la Casa Abbotsford, unde moare pe 21 septembrie.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Sir-Walter-Scott-1st-Baronet

https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofScotland/Sir-Walter-Scott/

https://www.scottishpoetrylibrary.org.uk/poet/sir-walter-scott/

https://www.ro.biography.name/scriitori/183-scotia-uk/457-walter-scott-1771-1832

https://www.europeana.eu/portal/ro/explore/people/60255-walter-scott.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here