S-a întâmplat în 15 aprilie 1990 : A murit Greta Garbo (născută Greta Lovisa Gustafsson), actriţă suedeză de film, stabilită în SUA (n. 1905). Stabilită în S.U.A. supranumită „Diva”. Tipul feminin – enigmatic, glacial şi distant – întruchipat de ea a creat în epocă un adevărat mit (Dama cu camelii, 1936; Contesa Walewska, 1937; Anna Karenina, 1935). A abandonat cinematograful în 1941, în plină glorie pentru a-şi păstra aura magică.
Greta Lovisa Gustafsson, numită „Divina” sau Sfinxul nordului”, s-a născut la Stockholm, Suedia, în 1905. A fost o mare vedetă de cinema, dar nu datorită unei prestaţii actoriceşti ieşite din comun, ci datorită unei aure de mister create în jurul personalităţii sale.
La vârsta de 13 ani, Greta a renunţat la şcoală pentru a avea grijă de tatăl său, grav bolnav. Acesta a murit doi ani mai târziu, iar lipsurile financiare pe care le resimţiseră şi până atunci au împovărat familia şi mai mult. Greta s-a angajat la un magazin, dar s-a ambiţionat să facă tot posibilul pentru a-şi câştiga singură existenţa. Pentru a promova hainele pe care le vindea, Greta a pozat pentru o reclamă la pantaloni scurţi. Naturaleţea cu care a pozat i-a adus primul rol în filmul „Peter the Tramp”, în anul 1922, apoi a câştigat o bursă la prestigiosul Teatru Dramatic Regal (Royal Dramatic Theater).
Actriţa a fost o femeie foarte frumoasă şi greu de cucerit. A fost descoperită de regizorul suedez Mauritz Stiller care i-a remarcat „senzualitatea obsedantă” şi a distribuit-o în numeroase filme. Metro Goldwyn Mayer i-a oferit un contract, astfel că Garbo a ajuns la Hollywood, unde a filmat peste 25 de filme între 1926-1946 (ex: Torentul (1926), Femeia vampir (1926), Femeia divină (1927), The Kiss (1930), Anna Christine, pentru care este nominalizată la Oscar, Anna Karenina (1935) ) etc.
S-a retras în plină glorie după cel de-al Doilea Război Mondial şi a dus o viaţă liniştită, ocupându-se de grădinărit. A murit în 1990 la New York, la 84 de ani, departe de lumea de glamour de care îşi amintea, lăsând neterminată cartea autobiografică intitulată „Garbo Mystique”.
Se simţea bine între tablourile ei (Renoir, Bounard) şi îi plăcea să se joace cu o întreagă comunitate de „pitici”, acestea fiind jucăriile ei preferate. „Vreau să fiu lăsată în pace”, i-a spus lui John Barrymore în filmul „Grand Hotel” (1932); chipul ei luminos exprima durere, speranţă, oboseală, iubire şi… o urmă de regret.
Niciodată nu a făcut vreun gest sau a spus un cuvânt, fără să dea naştere la ambiguităţi. Avea un fel unic de a merge, glasul răguşit, accentul suedez, iar acele sărutări „însetate” de pe ecran ce transmiteau o pasiune pe care Garbo nu o simţea, au făcut-o celebră. Avea un comportament inexplicabil ce întreţinea „flacăra”, atrăgea bărbaţii prin felul ei excentric şi distrat.
S-a luptat toată viaţa cu melancolia şi depresia.Nu ştia limba engleză şi nu a făcut liceul, dar a reuşit deoarece a fost hotărâtă şi ambiţioasă. Greta Garbo a fost o frumuseţe de necontestat, cu o prezenţă irezistibilă, care a impus nu doar un stil unic, ci o imagine modernă a femeii.
În anul 1955, a fost distinsă cu Premiul Oscar onorific pentru întreaga carieră. Aristotel Onassis, Cecil Beaton, George Brent au fost fermecaţi de frumoasa femeie. Se spune că Greta Garbo l-a părăsit pe actorul John Gilbert chiar în faţa altarului. A doua oară, a evadat pe fereastra unei băi. Frumoasa divă a părăsit scena vieţii în 1990, pe 15 aprilie, la New York.
Surse:
https://www.biography.com/people/greta-garbo-9306210
https://www.perfecte.ro/people/greta-garbo-diva-misterioasa-de-la-hollywood.html
https://www.cinemagia.ro/actori/greta-garbo-13695/
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai