S-a întâmplat în 14 noiembrie 1940, 14/15

0
140

S-a întâmplat în 14 noiembrie 1940, 14/15: Atacul aerian german asupra oraşului britanic Coventry. În timpul campaniei „Blitz”, care a durat nouă luni, mai multe orașe britanice au devenit ținta bombardamentelor germane, printre ele numărându-se Birmingham, Liverpool, Bristol, Belfast, Cardiff, Kingston upon Hull și Coventry.

    Pe lângă obiectivele strategice clare (distrugerea instalațiilor industriale sau portuare), bombardamentele germane au fost îndreptate în egală măsură și împotriva populației civile, pentru distrugerea moralului și scăderea dorinței de luptă a oamenilor de rând.
     Uluit de tenacitatea dovedită de britanici în apărarea propriului lor teritoriu, dar şi nesigur pe el însuşi, Hermann Göring a adus o altă modificare de strategie la începutul lui noiembrie 1940. Pe lângă abandonarea Londrei ca ţintă în favoarea unor oraşe mai mici, ofensiva aeriană a început să fie dusă cu
predilecţie prin atacuri nocturne. Se putea astfel zbura la viteze şi altitudini mai
mici, transportul de bombe fiind mai mare comparativ cu atacurile diurne, reuşindu-se să se lanseze chiar şi câte 1 000 t pe noapte, chiar dacă precizia lăsa de dorit în multe cazuri.
       Beneficiind de o noapte senină, dar şi de aportul unei forţe special „deschizătoare de drumuri”, Luftwaffe a aplicat noua tactică în 14 noiembrie, cele 500 de avioane aruncând asupra oraşului Coventry nu mai puţin de 600 t de bombe explozive şi incendiare. A fost cel mai devastator raid, distrugerile au fost imense, populaţia oraşului suferind enorm, iar activităţile sale cotidiene fiind complet tulburate pentru un timp. Considerând Londra o ţintă prea mare pentru obţinerea de rezultate decisive în timp scurt, Hermann Göring a mizat pe impactul mediatic pe care îl vor produce aceste bombardamente asupra unor oraşe de mărimi medii.
      Atacul aerian german asupra oraşului britanic Coventry primul bombardament din cursul celui de-al doilea război mondial îndreptat împotriva unui centru populat fără importanţă strategică .In noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1940, aviaţia germană a efectuat un bombardament nimicitor asupra oraşului, în urma căruia au fost ucişi 568 de oameni, 4.330 de case au fost complet distruse şi alte cîteva mii grav deteriorate.
      Pompierii şi echipele de intervenţie nu au putut face faţă uriaşelor incendii, iar mulţi răniţi au rămas fără niciun ajutor.În cel de al doilea război mondial, după Londra şi Plymouth, Coventry a fost ţinta celor mai puternice atacuri ale Germaniei asupra Angliei. Hitler personal a ordonat ca oraşul în care se fabricau motoarele Rolls Royce pentru avioane să dispară în întregime.
       Presa românească a vremii a descries evenimentul, aşa cum l-a văzut un corespondent al ziarului suedez Nay Dagligt Allehanda:”Oraşul Coventry nu mai este altceva decât o grămadă de ruine. Viaţa economică şi comercială este complet paralizată.Populaţia rătăceşte pe străzi fără niciun rost. […] Uzinele de gaz din Coventry nu mai sunt decât grămezi de moloz şi cenuşă. […] Întinderea dezastrului se vede şi mai mult din faptul că mii de soldaţi au fost întrebuinţaţi pentru curăţarea dărâmăturilor şi că pompierii sunt ocupaţi încontinuu ziua şi noaptea”.

      Pe 8 aprilie 1941, Coventry s-a aflat din nou în vizorul bombardierelor germane şi au fost omorâţi 1.236 de oameni, 1.746 au fost răniţi, iar clădirile, avariate în totalitate. Britanicii şi-au luat revanşa în anii ce au urmat, culmonând cu un bombardament similar asupra Dresdei.

Surse:

https://www.bbc.com/news/uk-11486219

https://books.google.ro/books?id=5jqTDwAAQBAJ&pg=PT209&lpg=PT209&dq=noiembrie+1940,+BOMBARDAMENT+asupra+Coventry+a+fost&source=bl&ots=hVJQUXlFRC&sig=ACfU3U2gtsengHHnTGd3ry3HqSF7Mm7Rsw&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwjnt92Hv83kAhVjwIsKHTCqBt0Q6AEwBXoECAkQAQ#v=onepage&q=noiembrie%201940%2C%20BOMBARDAMENT%20asupra%20Coventry%20a%20fost&f=false

https://www.historylearningsite.co.uk/world-war-two/world-war-two-in-western-europe/britains-home-front-in-world-war-two/the-bombing-of-coventry-in-1940/

http://www.ziare.com/international/razboi/top-10-atacuri-aeriene-care-au-socat-lumea-i-1114600

http://diam.uab.ro/istorie.uab.ro/publicatii/colectia_auash/annales_14_I/29_sorin_arhire.pdf

https://www.facebook.com/Al2leaRM/posts/2231405967073840/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here