S-a întâmplat în 14 noiembrie 1497

0
198
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 14 noiembrie 1497: S-a terminat zidirea bisericii „Înălţarea Domnului” de la Mânăstirea Neamţ, monument ce defineşte în cel mai înalt grad stilul „moldovenesc” în arhitectura bisericească, constituit în epoca lui Ştefan cel Mare (1457-1504).

      Biserica ctitorită de Ştefan cel Mare este principalul monument istoric şi de arhitectură moldovenească din incinta mânăstirii, de o eleganţă şi frumuseţe deosebite. Dimensiunile si monumentalitatea ansamblului au sporit prin introducerea în construcţie a unor elemente noi: pridvorul, situat în faţa intrării şi sala mormintelor, sau gropniţa, amplasata între pronaos şi naos.Pronaosul, de formă dreptunghiulară, este boltit cu două calote sferice. Naosul, tot dreptunghiular, de dimensiuni mari, are doua abside laterale, semicirculare în interior şi pentagonale în exterior, baza fiind formată din patru arce oblice sprijinite pe alte patru arce mari.
     Turla se ridică în mijloc, iar nouă contraforturi masive susţin zidurile până la nivelul bolţilor Faţadele sunt frumos ornamentate în stil autohton moldovenesc, rezultat din îmbinarea elementelor bizantine (ceramică smalţuită, cărămizi şi discuri diferit colorate, în verde, în galben, în brun) cu cele gotice (contraforturile şi ancadramente de uşi şi ferestre).Discurile smălţuite şi nişele împodobesc şi turla, de formă octogonală, prevăzută cu patru ferestre.
      Pictura din absida principală, naos şi sala mormintelor aparţin ultimilor ani de domnie ai lui Ştefan cel Mare, iar cea din pridvor şi pronaos este din timpul lui Petru Rareş.Mânăstirea a suferit multe devastări şi incendii distrugătoare, urmate de refaceri care au distrus treptat zugrăveala iniţială.Stilul moldovenesc este un stil arhitectonic care s-a dezvoltat între secolele XIV-XIX în spaţiul moldovenesc. Stilul se regăseşte aproape exclusiv în arhitectura bisericească şi are o amprentă puternic autohtonă cu uşoare influenţe mai ales bizantine dar şi gotice sau armeneşti.
      Epoca în care se dezvoltă cel mai mult stilul moldovenesc este cea a domniei lui Ştefan cel Mare(1457-1504), aproape toate ctitoriile sale având acest stil arhitectonic.Caracteristici ale stilului moldovenesc:
         – plan dreptunghiular sau triconc
         – interiorul include altar, naos, încăperea mormintelor şi pronaos
         – separarea încăperilor se face prin ziduri groase, în general fără coloane
         – o singura turlă amplasată după sistemul moldovenesc
         – supraînălţarea bolţilor în interior, prin suprapunerea arcurilor încrucişate
         – decor exterior bogat
Surse:

https://neamt.mmb.ro

https://neamt.mmb.ro/istoria-manastirii-neamt

https://doxologia.ro/imagine/biserica-inaltarea-domnului-manastirea-neamt

https://www.travelguideromania.com/ro/manastirea-neamt-arta-si-spiritualitate/biserica-inaltarea-domnului-manastirea-neamt/

http://monumenteneamt.ro/biserica-inaltarea-domnului-manastirea-neamt

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here