S-a întâmplat în 14 martie 1965

0
113

S-a întâmplat în 14 martie 1965 . A murit inginerul energetician Dimitrie Leonida; a proiectat şi a condus lucrările de construire a centralei electrice Grozăveşti din Bucureşti; a elaborat (în 1908) primul proiect de construcţie a unui baraj la Bicaz şi de amplasare a unei centrale hidroelectrice (proiect realizat între anii 1951 şi 1960); a întemeiat primul muzeu tehnic din ţară (1908), azi „Muzeul tehnic prof. ing. D. Leonida”, şi a iniţiat prima expoziţie a electricităţii din România (1928).

 Dimitrie Leonida s-a născut în anul 1883 in Fălticeni. Familia sa a fost foarte numeroasa, cu 11 copii. Fiind fiu de ofițer este nevoit încă de mic să migreze prin țară împreună cu familia. Astfel urmează școala primara la Galati și Buzau, apoi ajunge în Bucuresti. Urmează primele clase de liceu la „Sf. Sava”, apoi continua la Gimnaziul „Mircea cel Bătrân” din Constanța și revine în București la liceul „Mihai Viteazu”. Face și studii în particular și trece cu succes toate examenele.

 Pasiunea pentru tehnică se pare că a venit din familie. Dimitrie este fratele Elisei Leonida Zamfirescu, considerată ca fiind prima femeie inginer din lume. Călăuzit fiind de această pasiune, Dimitrie dorește să devină inginer și studiază electricitatea la Politehnica din Charlottenburg. În anul IV va concepe proiectul „Metropolitanului din București”, iar proiectul de diplomă va avea ca temă „Complexul hidroenergetic al Bistriţei lângă Bicaz”. Sunt două teme de importanță foarte mare pentru România.

 Dimitrie este cel care a propus construirea unei reţele de metrou în București. Ideile sale privind hidrocentralele se vor concretiza în anul 1912 când a proiectat centrala termoelectrică de la Grozăvești, iar în anul 1914 a proiectat Centrala de la Botoșani. Barajul de la Bistrița se va construi de asemenea între 1950 și 1960, fiind inspirat din proiectul său de diplomă.

 Începând cu anul 1908 s-a ocupat de verificarea instalaţiilor electrice noi și de reţeaua de distribuţie a energiei electrice în Bucureşti. Tot el a proiectat lucrările de construire a centralei termoelectrice Grozăveşti. Generează ideea pentru un proiect privind un canal navigabil Argeş – Bucureşti – Dunăre, cu port la Bucureşti și centrale hidroelectrice în jurul Bucureştiului.

 În anul 1908 Dimitrie Leonida a înființat prima „Școală de Electricieni și Mecanici din România”, care va funcționa peste 45 de ani. A fost o sursă nepreţuită de pregătire a specialiştilor României în domeniul electric și mecanic. Fiind inspirat de Muzeul Tehnic din München pe care l-a vizitat adesea în perioada studenţiei, Leonida înființează în 1909 primul Muzeu Tehnic din România, actualul Muzeu Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”. Muzeul va fi donat ulterior, în 1951, statului român prin Ministerul Energiei Electrice și Industriei Electrotehnice.

 Împreună cu un grup de specialişti infiinţează în 1913 societatea Energia, prima societate particulară românească în domeniul electrotehnic. După mai multe fuziuni societatea va produce o gamă mare de transformatoare și aparate electrice.

 În 1916 inginerul Dimitrie Leonida a fost mobilizat ca locotenent în război și are rolul de a înfiinţa un post telegrafic fără fir la Roman. A fost printre primele staţii de emisie radiotelegrafică din România.

 Pornind de la asocierea cu societatea sa, în 1921 Leonida editează prima revistă despre energetică din România, „Energia”. Leonida a fost de asemenea profesor universitar la Timişoara (1924-1941) și Bucureşti (1941-1945) educând mulți specialişti în domeniu. Le spunea studenților săi: „dacă vă odihniți, ruginiţi”! A ocupat multe poziții importante de conducere prin Administraţia României și a contribuit la planul de electrificare a României și dezvoltare a CFR.

 Pentru activitatea sa remarcabilă a fost distins cu titlul de „Laureat al Premiului de Stat” în anul 1954. A fost membru al „American Institute of Electrical Engineers“, membru al „American Association for the Advancement of Science“, membru al „Royal Society of Arts” din Londra și membru titular al „Academiei de Științe din România”.

 Dimitrie Leonida încetează din viața la 14 martie 1965, dar rămâne un personaj remarcabil al pionieratului ştiinţei din România. O personalitate puternică care a pus bazele modernizării timpurii a României. Numele său patronează numeroase instituţii de învățământ românesc, iar Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida este un loc în care invențiile trecutului generează admirație și aprinde imaginația celor tineri.

Surse:

Moroianu, D., Ștefan, I. M., Pasiunea Științei, Editura didactică și pedagogică, București, 1968.

Aurel Tudorache, Dimitrie Leonida – Studiu Monografic, Editura AGIR, București, 2011.

http://www.vilaleonida.ro/upload/files/pdf/prezentare-familie-Leonida-si-istoria-vremii.pdf

https://www.libertatea.ro/stiri/romani-de-care-suntem-mandri-dimitrie-leonida-2214859

Mari inventatori romani: Dimitrie Leonida

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here