S-a întâmplat în 14 martie 1930 . S-a născut medicul chirurg pediatru Alexandru Pesamosca; unul din marile nume din istoria chirurgiei româneşti, care a rezolvat un număr foarte mare de cazuri (aproape 50. 000), inclusiv în chirurgia plastică pediatrică (fără să fie chirurg plastic) şi în domeniul malformaţiilor congenitale ale copilului, indiferent de tipul malformaţiei; unele dintre operaţiile efectuate au constituit premiere mondiale.
A absolvit Facultatea de Medicină Generală la București în anul 1954 și a fost repartizat la Niculești-Jianu, (actualmente Dudești, Brăila) un sat de lângă Fetești, unde a profesat timp de 3 ani (1954-1957). Este apoi transferat în calitate de chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” (1957-1984) și „Budimex” (actualmente „Spitalul Marie Curie”) (1984), unde face un număr mare de operații (circa 45 000 după propriile declarații).
Operează și în străinătate (China, Franța, Italia, Republica Moldova, etc), dobândind prestigiu internațional în domeniul chirurgiei pediatrice încă dinainte de 1989. A avut doi fii legitimi care au murit (unul din ei, doctor, în 1993, a murit din pricina unei tumori cerebrale) și încă două fete și doi nepoți. A locuit din 1999, de când a rămas văduv, într-o cămăruță din Spitalul „Marie Sklodovska-Curie” (fostul „Budimex”) din București. În ultimii ani nu a mai operat, ci doar a dat instrucțiuni medicilor chirurgi care veneau să-i ceară ajutorul.
Alexandru Pesamosca este ctitor al Bisericii Cuviosul Stelian și Sfântul Nicolae-Brâncoveanu, aflată în curtea spitalului Marie Sklodovska-Curie (fostul Budimex) și președinte al Asociației „Așezământul social sfinții Martiri Brâncoveni”. Patriarhul României a fost de acord ca să fie îngropat acolo, fiind ctitor de biserică. În vara anului 2011, el a fost internat la Spitalul Floreasca din cauza unor afecțiuni cardiace și renale.
Alexandru Pesamosca a încetat din viaţă în urma unui atac cerebral, pe 1 septembrie 2011, la Bucureşti. El a fost înmormântat în curtea Spitalului Marie Sklodovska-Curie. Poate că vreodată va considera cineva din autorităţile competente că ar fi mai nimerit ca această instituţie să poarte numele unuia dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi chirurgi pediatri din România. Deocamdată, în semn de recunoştinţă faţă de meritele sale deosebite, profesorului doctor Alexandru Pesamosca i-a fost ridicat un bust, în septembrie 2014, în faţa Spitalului de Copii „Marie Curie” în care şi-a petrecut o mare parte a timpului său.
Visa să fie ofiţer pe vas, să vadă lumea. Dar a ajuns să-şi dedice viaţa copiilor bolnavi, la spitalul Marie Curie. Tata Pesi, cum îi spuneau micii pacienţi, nu avea cum să cunoască oraşul. Trăia mai mult în sala de operaţii, încercând să salveze cât mai multe vieţi. Dăruirea nu l-a lăsat să piardă nici măcar o clipă cu altceva. În blocul operator le-a făcut pe toate. Chirurgie abdominală, chirurgie ortopedică, chirurgie reconstructivă. A scăpat mii de copii de malformaţii care le-ar fi curmat vieţile mult prea devreme. Pentru fiecare a găsit soluţii. unui copil de şapte ani i-a construit chiar un esofag nou dintr-o bucată de colon, când toţi credeau că nu mai are nicio şansă.
În jumătate de secol, a salvat copii în China, Statele Unite ale Americii, în Franţa şi în Italia. Sfârşitul vieţii l-a găsit pe tata Pesi tot la Marie Curie, unde a operat mai bine de 20 de ani. Locuia într-o cameră din spital, unde primea pacienţi la consultaţii.
Din devotament pentru meserie și iubire față de copii, cu o modestie rară, timp de 60 de ani, el face un număr uriaș de operații (circa 40 000 după unele calcule, mult peste 50 000 după propriile estimări, un oraș întreg după cum îi place să spună, din care câteva au fost premiere mondiale, salvând de la cele mai grele infirmități sau de la moarte zeci de mii de copii.
Surse:
http://citateortodoxe.ro/biografie/alexandru-pesamosca
https://radioromaniacultural.ro/profesorul-alexandru-pesamosca-ingerul-copiilor/
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai