S-a întâmplat în 14 ianuarie 1934

0
100

S-a întâmplat în 14 ianuarie 1934: A murit Ion Cantacuzino (cunoscut și ca Ioan Cantacuzino, n. 25 noiembrie 1863, București – d. București),medic și microbiolog român, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală. A fost profesor universitar și membru al Academiei Române.

        Era unul dintre descendenții împăratului bizantin Ioan al IV-lea Cantacuzino. În secolele care au urmat, Cantacuzinii au dat nenumărați domnitori și mari dregători în Țările Române, însă o parte dintre membrii familiei au avut ranguri nobiliare și în alte state din Europa de Est. De exemplu, tatăl lui Ion Cantacuzino a fost ministru pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, în vreme ce mama sa era fiică de general. Adesea cunoscut și sub prenumele Ioan, Cantacuzino a urmat studiile liceale și superioare la Paris, din 1882 până în 1895.Familia a fost cea care l-a trimis la studii la Paris, încă din timpul liceului, și interesant este și faptul că medicina nu a fost prima opțiune pentru Ion Cantacuzino. Mai întâi, a terminat facultatea de Filosofie, apoi cea de Științe Naturale și abia în 1887 s-a înscris la Medicină.
  Ion Cantacuzino a fost de-a lungul carierei sale academician, medic, microbiolog, profesor universitar, dar și fondator al Școlii Românești de Imunologie și Patologie Experimentală.În 1895 devine absolvent cu titlul de Doctor în Medicină în urma tezei denumită Cercetări asupra modului de dstrugere a vibrionului holeric în organism. A lucrat mai apoi tot în Paris, la Institutul Pasteur, ca asistent al lui Ilia Mecinikov, studiind mecanismele imunitare ale organismului.După întoarcerea sa în țară, a devenit în 1901 profesor de Medicină Experimentală la Facultatea de Medicină din București și în 1907 a fost numit Director General al Serviciului Sanitar din România. El a creat mai multe instituții importante, printre care și Institutul de Seruri și Vaccinuri (1921), care este astăzi denumit după numele său.
      Ion Cantacuzino și-a concentrat carierea pe studierea vibrionului holeric și a vaccinării holerice, printre altele. În urma cercetărilor sale, Cantacuzino reușește să elaboreze o metodă de vaccinare antiholerică, denumită Metoda Cantacuzino. Aceasta se mai folosește și astăzi în țările unde mai sunt prezente cazuri de holeră.Astfel, datorită lui, țara noastră a fost a doua din lume, după Franța, care a introdus vaccinul BCG (Bacilul Calmette-Guerin). Acest vaccin are în componență germeni cu virulență atenuată, pentru vaccinarea profilactică a nou-născuților împotriva tuberculozei.
      Ion Cantacuzino a salvat armata română de la un veritabil dezastru când în 1913, în timpul celui de-al doilea război balcanic, trupele române au invadat Bulgaria. Deși au ocupat Cadrilaterul fără luptă, în rândul trupelor românești a izbucnit o epidemie de holeră. Numărul pierderilor de vieți omenești a fost limitat mulțumită lui Ion Cantacuzino, care s-a ocupat de imunizarea trupelor cu un vaccin pe care tot el îl descoperise. Pe toată perioada războiului a fost Director General al Serviciilor sanitare, civile și militare. Pentru toate acestea i se acordă, în anul 1928, gradul de medic general de brigadă. În plus, România a fost, mulțumită lui Ion Cantacuzino, a doua țară din lume care a introdus vaccinarea nou-născuților împotriva tuberculozei. Alte boli precum tifosul, febra tifoidă sau malaria au făcut tot mai puține victime de la an la an, tot mulțumită programelor de vaccinare concepute de savantul român.
     Descoperirea acestui vaccin atât de necesar la vremea respectivă a reprezentat punctul culminant al carierei doctorului Ion Cantacuzino, deși munca sa a avut și alte rezultate remarcabile. El a mai studiat și imunizarea activă împotriva dizenteriei și febre itifoide, etiologia și patologia scarlatinei.Datorită performanțelor sale, Ion Cantacuzino a fost denumit membru titular al Academiei Române din 1925, membru în Comitetul de Igienă al Ligii Națiunilor, al societăților de Biologie, de Patologie Exotică și al Academiei de Științe din Paris. De asemenea, el a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la mai multe universități importante din Europa: Lyon (1922), Bruxelles (1924), Montpellier (1930), Atena (1932) și Bordeaux (1934).
     În plan diplomatic, profesorul Ion Cantacuzino s-a remarcat prin contribuția adusă la realizarea Marii Uniri, fiind desemnat de România, alături de Nicolae Titulescu, ca semnatari ai Tratatului de Pace de la Trianon, din 1920, act ce consfințește unirea tuturor românilor într-un stat suveran, liber și independent.Cea mai importantă realizare a profesorului Ion Cantacuzino a fost înființarea, în anul 1921, a Institutului de seruri și vaccinuri ce-i poartă numele, operă fundamentală ce a marcat începerea producției de preparate profilactice împotriva bolilor cu impact major în sănătatea publică.
        Pentru lucrări de mare importanță în domeniul imunologiei a fost nominalizat, în anul 1933, la Premiul Nobel, cu lucrarea Contribuții la studierea imunității la nevertebrate și a imunității de contact. Pentru merite deosebite, a fost ales membru al Academiei Române și i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa de mai multe academii de medicină și universități europene.A primit numeroase distincții, printre care Meritul Sanitar clasa I, Comandor al Legiunii de Onoare, Ordinul Recunoștinței Franceze și Mare Cavaler al Legiunii de Onoare.În semn de omagiu, Organizația Mondială a Sănătății a expus, la sediul său din Geneva, bustul profesorului Ion Cantacuzino între cele 10 ale personalităților de excepție din medicina lumii.
      Omul de știință s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani, la 14 ianuarie 1934, în București, iar mormântul său se află în clădirea Institului de Seruri și Vaccinuri pe care l-a creat și condus.
Surse:

http://presamil.ro/contributia-lui-ion-cantacuzino-la-infaptuirea-marii-uniri/

http://www.eualegromania.ro/2015/10/24/ion-cantacuzino-cercetatorul-care-a-rapus-holera/

https://jurnalul.antena3.ro/viata-sanatoasa/starea-de-sanatate/vaccinurile-lui-ioan-cantacuzino-25127.html

https://bunadimineata.ro/de-dimineata/ion-cantacuzino-descoperitorul-vaccinului-antiholeric/

https://www.europafm.ro/ion-cantacuzino-inventatorul-vaccinul-antiholeric-si-cel-care-a-introdus-vaccinarea-anti-tubercolaza-in-romania/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here