S-a întâmplat în 14 februarie 1976

0
132

S-a întâmplat în 14 februarie 1976 . A murit sculptorul Oscar Han, născut la București, la 3 decembrie 1891. Tatăl era de origine germană și mama româncă din Vrancea. A studiat sculptura și desenul la Academia de Arte Frumoase (1909-1914) din București. Practica a realizat-o în atelierele lui Dimitrie Paciurea și Frederic Storck. A debutat ca sculptor, pe când încă nu împlinise 20 de ani. S-a făcut remarcat, în 1911, cu lucrarea „Cap de fetiță”. Ulterior, în 1917 a făcut parte dintre cei 30 de artiști trimiși pe front de Marele Cartier General al Armatei. Scopul a fost de a realiza lucrări inspirate din luptele purtate de armata română. Oscar Han a fost membru al „Grupului celor patru”, alături de parte pictorii Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu și Francisc Șirato.

Fiind artistul preferat al Casei Regale, potrivit surselor amintite, este cel care a realizat statuia regelui Carol I al României.

Aceasta este amplasată în curtea Castelului Peleș din Sinaia, dezvelită la 26 septembrie 1933. A participat la Saloanele Oficiale din București, la diferite expoziții de artă românească în străinătate. A participat și la unele manifestări internaționale la Veneția, Anvers, Paris, Haga, Amsterdam, Barcelona. Opera sculptorului, influențată de maniera clasică de reprezentare, este sobră. Transpune plastic valori ale portretului fizic și moral al personalităților pe care le reprezintă, așa cum se remarcă în portrete. Remarcabile sunt portretele „Pârvan”, „Eminescu”, „Iorga”, „Eschil”, „Sofocle”, „Dante”.

Când abordează compoziția monumentală, miza cade pe retorica gestului, pe concretizarea imperioasă a materialului figurativ, așa cum reflectă — „Victorie” (1932).

La fel reflectă și „Constantin Brâncoveanu”, (1936), „Mihail Kogălniceanu” (1937), „Anghel Saligny” (1958). Aparent, lucările lui Oscar Han au multe în comun cu sculptura lui Rodin fiind caracterizate prin note de classicism. Le sunt caracteristice și scenografia complexă, sexualitatea, reprezentarea detaliilor anatomice. Totuși, acestea sunt lipsite de darul de a insufla viață personajelor.

Printre cele mai importante opere ale sculptorului sunt: „Sărutul”, „Nud de femeie”, „Tinerețe”, „Pe gînduri”, „Horia, Cloșca și Crișan”.

Statuile celor trei martiri ai Răscoalei de la 1784, unicate, se află la Casa Memorială „Cezar Petrescu” din Bușteni, județul Prahova. Sculpturile turnate în bronz „Sărutul”, „Nud de femeie”, „Tinerețe” și „Pe gânduri” sunt expuse, alături de alte șapte lucrări. Sunt expuse la Muzeul de Artă din Constanța. De asemenea, patru dintre lucrările artistului se regăsesc în colecția de artă din Muzeul Județean Vâlcea. Altele pot fi admirate la București, în Casa memorială „Ion Minulescu — Claudia Millian”, la Muzeul Național de Artă al României. Sau pot fi admirate la Muzeul Zambaccian.

La acest muzeu este expusă lucrarea „Arcașul” — o statuetă turnată în bronz, în anul 1934, cu înălțimea de 114 cm.

Alte mari opere realizate de artist se regăsesc în toată țara. Printre acestea amintim: monumentul „Victoria de la Mărășești”, inaugurat la 21 septembrie 1934, la Mărășești.  Oscar Han a fost primul cetățean de onoare al acestui oraș. Altă lucrare este bustul lui Mihai Eminescu, din bronz, dezvelit în curtea mănăstirii Putna în 1926. Mai are printe capodopere statuia compozitorului George Enescu, din Parcul Tineretului din Buzău (1974). Remarcabilă este și statuia domnitorului Ștefan cel Mare amplasată în Parcul central din Piatra-Neamț (1974). Importantă este statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Alba Iulia, inaugurată în 1968 în fața palatului princiar. Prilejul l-a constituit aniversării semicentenarului Unirii Transilvaniei cu România.

De asemenea, o serie de astfel de lucrări pot fi admirate în București.

Poate fi admirat: bustul tenorului Nae Leonard ridicat în 1929, în parcul Kiseleff; bustul scriitorului Alexandru Vlahuță. Acesta a fost amplasat, în 1943, în Rotonda scriitorilor din Parcul Cișmigiu; statuia lui Mihail Kogălniceanu, ridicată în 1936. Poate fi admirată în Piața Mihail Kogălniceanu. Importantă este și statuia lui Constantin Brâncoveanu, din bronz, realizată în 1939 și aflată în curtea bisericii Sf. Gheoghe-Nou. Aici este înmormântat domnitorul. Oscar Han a scris o monografie despre cel care i-a fost profesor, sculptorul Dimitrie Paciurea. A scris și numeroase cronici plastice și articole reunite, în 1970, în volumul „Dălți și pensule”. A fost distins cu titlul de maestru emerit al artei (1964), cu ordinul „Steaua Republicii Socialiste România” clasa I (1972).  Oscar Han a murit la 14 februarie 1976.

Surse:

Predescu, Lucian, Enciclopedia României, Editura Cugetarea, București, 1999.

https://documents.tips/documents/oscar-han.html

http://artindex.ro/2012/05/16/han-oscar-2/

http://www.sculpture.ro/fisa.php?id=295

~Oscar Han: „Sculptorul Paciurea“

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here