S-a întâmplat în 14 februarie 1931

0
97

S-a întâmplat în 14 februarie 1931 . S-a născut actorul Octavian Cotescu. Octavian Cotescu s-a născut la Dorohoi, Botoşani, a murit la 22 august 1985, Bucureşti. A fost un actor român de succes, din generaţia de aur. Activitatea sa artistică cuprinde numeroase roluri interpretate în teatru, film, teatrul de televiziune şi teatrul radiofonic. Activitatea de scenă a fost dublată de cariera didactică de profesor universitar la Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC). La Institutul „I.L. Caragiale” din Bucureşti, unde a ocupat şi funcţia de rector în perioada 1981-1985. Octavian Cotescu a văzut lumina zilei pe 14 februarie 1931 la Dorohoi. A început să joace teatru încă din anii de liceu, la Iași.

Susține, în toamna anului 1946, examenul de intrare la Conservatorul Ieșean reușind cu rolul Mircea Vadu din „Cumpăna”.

Apoi susține examenul de diplomă la Institutul de Teatru Matei Millo în anul 1950. Este repartizat la Teatrul Bulandra din București. Debutează la 12 mai 1951, în spectacolul „Pădurea” de A. N. Ostrovski.  A jucat în numeroase filme și piese de teatru alături de actori ca Toma Caragiu sau Dem Rădulescu. Alături de Coca Andronescu a creat un memorabil cuplu fictiv, originar din Lehliu Gară, Tanța și Costel. Acest cuplu  a fost prezentat la Televiziunea Română, în anii 1970, într-un mini-serial de mare succes la public. A avut un mare succes și la critică. A fost înzestrat cu simț al măsurii și cu un zâmbet „sarcastic de fin”.

Octavian Cotescu a interpretat într-un mod cu totul original personaje aflate la granița dintre tragic și comic.

El a fost actorul care împrumuta eroului său o paletă întreagă de nuanțe și neliniști. A fost unul dintre actorii preferați pentru Teatrul de Televiziune. Ca actor, a fost preferat și pentru Teatrul Radiofonic. În memoria cinefililor a rămas prin rolurile jucate în cele peste 50 de filme.

A devenit și „vocea de aur” a teatrului radiofonic.

În anul 1964, după ce Valeria Seciu a absolvit Institutul de Teatru, Octavian Cotescu a cerut-o în căsătorie. S-au căsătorit în 1966, când actrița a revenit în București, după o absență de doi ani. În acest timp jucase la Cluj. La doi ani după căsătoria celor doi, s-a născut fiul lor, Alexandru. Fiul a apărut episodic în filmul „Păcală”, alături de celebrul său tată.

Născut într-o familie de mari artiști, Alexandru a împlinit un destin aparte, luând calea desăvârșirii prin credință.

Călugăr, astăzi, la Muntele Athos poartă numele de Monahul Daniil. El se numără printre traducătorii celei mai recente ediții românești a culegerii de texte teologice „Everghetinos”. Din păcate, însă, marele actor nu a apucat să se bucure decât 17 ani de băiatul său.

Octavian Cotescu a plecat de pe această lume la numai 54 de ani.

Ultimul film în care a jucat a fost „Clipa de răgaz”, în regia lui Șerban Creangă. Însă clipa numită viață, i-a fost curmată de soartă pe de 22 august 1985. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu, din București, pe Aleea Actorilor. A fost condus pe ultimul drum de o mulțime imensă de oameni. Văduva sa, actrița Valeria Seciu, a refuzat să-și refacă viața.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/octavian-cotescu-2379/

http://aarc.ro/personalitate/view/2979

http://www.radioresita.ro/283910/foto-320

http://www.afaceriardelene.ro/altepagini/octavian-cotescu-actor

https://romanialibera.ro/cultura/arte/20-de-ani-fara-octavian-cotescu–57509

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here