S-a întâmplat în 13 septembrie…

0
73

S-a întâmplat în 13 septembrie…

-„Ziua pompierilor”; marcată, începând cu anul 1953, în amintirea bătăliei din Dealul Spirii.

– 81: A murit Titus, împărat roman. Titus Flavius Vespasianus (30 decembrie 39 – 13 septembrie 81) a fost împărat roman în perioada 79-81.Născut la Roma, fiul lui Vespasian este proclamat în 69 caesar, devenind din 71, în calitate de prefect al pretoriului, coregent al imperiului. Se remarcă în războiul din Iudeea cucerind în august 70, după un îndelungat asediu, Ierusalimul, centrul răscoalei antiromane a iudeilor. Ponderat, în relaţii bune cu Senatul, va fi prezentat de tradiţia istorică ca unul dintre cei mai buni împăraţi.A sprijinit înflorirea literaturii şi artelor, contribuind la îmbogăţirea Cetătii Eterne cu monumente de o deosebită trăinicie şi frumuseţe–Flavium amphiteatrum, cel mai mare amfiteatru roman, cu o capacitate de cca. 50.000 de locuri, inaugurat în 80, cunoscut din evul mediu sub denumirea de Colloseum, termele şi Arcul lui Titus. În timpul domniei sale o puternică erupţie a Vezuviului acoperă sub un strat de lavă si cenusă trei oraşe din Campania – Pompei, Herculaneum si Stabiae (august 79) –calamitate în care îşi găsesc moartea cca. 15.000 de oameni. Îi urmează la tron fratele său, Domiţian, desemnat de Titus la 23 iunie caesar şi succesor.
– 533: În bătălia de la Ad Decimum, lângă Cartagina, generalul bizantin Belizarie îl învinge pe regele vandal Gelimer si începe recucerirea Africii de nord-vest de către bizantini.
– 1087: S-a născut Ioan II Comnen, împărat bizantin (1118-1143) (d. 1143), comandant de succes al armatei bizantine
– 1506: A murit Andrea Mantegna, pictor Italian.Andrea Mantegna (n. 1431 pe Isola Mantegna -iniţial Isola di Carturo- de lângă Padova – d. Mantova) a fost unul din cei mai importanti pictori şi gravori ai Quattrocento-ului din Italia de Nord.Însemnată este contributia sa la crearea spaţiului compus în perspectivă.Quattrocento este denumirea dată culturii italiene din secolul al XV-lea, cunoscută şi sub numele de Renaşterea timpurie, perioadă în care se afirmă principiile umaniste.Leagănul înfloririi şi dezvoltării artistice l-a constituit Florenţa, sub patronajul familiei de Medici, de aceea quattrocento este denumită şi perioada florentină a Renaşterii italiene. Această cultură s-a extins şi în alte oraşe ca: Urbino, Padova, Veneţia, Siena.
– 1515: Bătălia de la Marignano, Italia. Armata franceză a provocat o grea înfrângere armatei cantoanelor elveţiene
– 1592: A murit Michel de Montaigne, scriitor şi gânditor umanist francez. Michel Eyquem de Montaigne-Delecroix (n. 28 februarie 1533) a fost unul din cei mai importanţi scriitori francezi ai Renaşterii.Este cunoscut ca fiind cel care a popularizat eseul ca specie literară şi pentru usurinţa cu care trecea de la speculaţii intelectuale serioase la anecdote, unele cu caracter autobiografic. Colecţia sa voluminoasă de „Essais” (cuvânt ce însemna propriu-zis „Încercări”) conţine unele din cele mai influente eseuri din istoria literaturii occidentale. Scrierile lui Montaigne au influenţat în mod direct scriitori. variind de la William Shakespeare la Ralph Waldo Emerson, sau de la Jean-Jacques Rousseau la Friedrich Nietzsche.
– 1598: A murit Regele Filip al II-lea al Spaniei. Filip al II-lea (Felipe II de Habsburgo); (n. 21 mai 1527) a fost rege al Spaniei în perioada 1556 – 1598, rege al Neapolelui şi al Siciliei în perioada 1554 – 1598, rege al Angliei şi Irlandei (co-regent cu Maria I) în perioada1554 – 1558, rege al Portugaliei şi al Algarvelor (ca Filip I) în perioada 1580 – 1598 şi rege al lui Chile în perioada 1554 – 1556. A fost lord a Celor Şaptesprezece Provincii din 1556 până în 1581 şi a deţinut numeroase titluri de duce şi conte pentru anumite teritorii particulare.Cunoscut sub numele Filip cel Prudent, a domnit asupra unuia dintre cele mai mari imperii, care deţinea teritorii pe toate continentelecunoscute atunci de europeni.Filip s-a născut la Valladolid ca fiul lui Carol al V-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman şi al soţiei sale, Isabela a Portugaliei. În timpul domniei sale Spania a fost cea mai importantă putere din Europa de Vest. Sub conducerea lui Spania a ajuns la maximul de influenţă şi putere, a permis explorări în întreaga lume şi a colonizat teritorii pe toate continentele cunoscute.
-1601: S-a născut Jan Brueghel cel Tânăr, pictor flamand. Jan Brueghel cel Tânăr (n.Antwerpen – d. 1 septembrie 1678, Antwerpen) a fost un pictor flamand care a pictat în general peisaje şi natură moartă.Jan a fost primul născut în familia lui Jan Brueghel cel Bătrân. La doi ani după naşterea lui în 1603 moare Isabella de Jode, mama pictorului. In 1605 tatăl lui se recăsătoreşte cu Katharina van Marienburg, cu care va avea 8 copii. Jan are dificultăţi cu mama sa vitregă, lucru pe care tatăl lui îl va povesti cardinalului Borromeo. Destinul primului născut este de la bun început hotărât de a continua pictura tradiţia familiei. Tatăl lui era împreună cu Rubens unul din pictorii cei mai renumiţi din secolul XVII. Pictura a început Jan să o înveţe în atelierul tatălui său de la vârsta de 10 ani.
– 1724: Sfintirea Mănăstirii Văcăreşti, ctitorie a familiei Mavrocordat – cel mai valoros ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc, cea mai mare mânăstire din Balcani; ca urmare a activităţii de „sistematizare teritorială urbană şi rurală” initiată în 1974, prin Legea nr.58, în decembrie 1984, întregul ansamblu al Mănăstirii Văcăreşti a fost dărâmat
– 1745: A fost elaborat primul „Atlas geografic al Rusiei” – prima culegere de hărţi ale întregului teritoriu rusesc
– 1788: Orasul New York devine prima capitală a Statelor Unite
– 1819: S-a născut Clara Schumann (m. 1896). pianistă şi compozitoare germană şi soţia compozitorului Robert Schumann.
– 1838: S-a născut Otto Friedrich August Benndorf, arheolog, membru de onoare străin al Academiei Române (d. 1907). A  acordat o atenţie specială monumentului de la Adamclisi şi a publicat, împreună cu istoricul român Gr. Tocilescu lucrarea „Monumentul de la Adamclisi. Tropeum Traiani” (n.02.01.1907)
– 1844: S-a născut lingvistul francez Auguste Picot; între anii 1866 şi 1869 a fost secretar al domnitorului Carol I; bun cunoscător al României, a popularizat peste hotare folclorul românesc, prin publicarea, în 1889, a unei culegeri de folclor al românilor din Timoc; membru de onoare străin al Academiei Române (1879) (m. 1918)
-1848: Bătălia din Dealul Spirii dintre pompierii militari şi trupele otomane-Bătălia din Dealul Spirii (13 septembrie 1848, pe atunci lângă Bucureşti) a fost o confruntare armată sângeroasă dintre o companie de pompieri românească, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, si un corp de armată otoman. Compania de pompieri a reusit să respingă atacul corpului de armată otoman, însă aceasta nu a dus la oprirea interventiei otomane ce avea drept scop reprimarea Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească.Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită mai apoi ca fiind Ziua Pompierilor din România, însă a fost legal oficializată începând din 1953.
– 1860: S-a născut medicul Thoma Ionescu, întemeietorul şcolii moderne româneşti de chirurgie şi de anatomie topografică; a fondat, în 1897, Societatea de Chirurgie şi „Revista de chirurgie”; membru de onoare al Academiei Române (m. 1926).Un bust al chirurgului român Thoma Ionescu se află  în vestita clinică „Mayo” din Rochester, SUA.
– 1872: A murit Ludwig Feuerbach, filosof german (n. 1804).Al patrulea fiu al juristului Paul Johann Anselm Ritter Feuerbach.Feuerbach are meritul de a fi criticat idealismul hegelian, dominant în acea vreme în Germania, arătînd că Hegel răstoarnă raportul real dintre „subiect“ şi „predicat“, dintre existentă şi gândire, dintre natură şi conştiinţă. A restaurat materialismul, afirmînd că natura e primordială în raport cu gîndirea, că gandirea este un predicat (atribut) al omului şi nu omul un predicat al gândirii (spiritului). În locul spiritului absolut, Feuerbach a pus, astfel, în centrul filozofiei natura şi omul, conceput ca o parte a naturii. Materialismul antropologic, concepţia despre om a lui Feuerbach au avut însă un caracter abstract şi contemplativ, întrucât Feuerbach nu a putut întelege esenţa socială a omului, precum şi însemnătatea practicii, a activităţii materiale prin care omul transformă natura, transformându-se pe sine însuşi.
– 1872: Inaugurarea Gării de Nord din Bucuresti; construcţia ei a durat 4 ani
– 1874: S-a născut Eugen Herovanu, prozator, eseist şi memorialist; avocat şi profesor de procedură civilă la Iaşi (1920-1929) şi Bucureşti (1929-1950), este autorul unor apreciate lucrări juridice (m. 1956)
– 1874: S-a născut Arnold Schonberg, compozitor si teoretician muzical. Arnold Schoenberg (n. Viena – d. 13 iulie 1951, Los Angeles) a fost un compozitor austriac, de orgine evreiască, elevul lui Gustav Mahler. Este considerat unul dintre pionierii muzicii dodecafonice. A compus marea parte a lucrărilor în Statele Unite ale Americii.
– 1875: Mihai Eminescu îl aduce, pentru prima oară, pe Ion Creangă la Junimea, unde acesta citeşte povestea Soacra cu trei nurori.
– 1876: S-a născut scriitorul Sherwood Anderson. Sherwood Anderson (d. 8 martie 1941) a fost prozator american. Scrierile sale dezvăluie tarele unei societăti tehnocrate, mentalitătile sterile si mediul represiv al marilor orase.
– 1886: S-a născut Sir Robert Robinson, chimist britanic; cercetări fundamentale în domeniul compuşilor organici naturali; Premiul Nobel pentru Chimie pe 1947; membru de onoare străin al Academiei Românedin 1965 (m. 1975)
– 1887: S-a născut Lavoslav Ružička, chimist elvetian de origine croată, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (1939) (d. 1976)
– 1894: S-a născut John Boynton Priestley, romancier, dramaturg şi eseist britanic (m. 1984)
– 1894: A murit Emmanuel Chabrier, pianist şi compozitor francez (n. 1841)
– 1899: S-a născut Corneliu Zelea Codreanu, liderul Gărzii de Fier. Corneliu Zelea Codreanu (n. Huşi – d. 30 noiembrie 1938) a fost liderul carismatic al extremei drepte naţionalist creştine din România interbelică, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail (cunoscuţi şi sub numele de Legionari, Mişcarea Legionară sau neoficial, „Cămăşile Verzi”).Legionarii i-au atribuit lui Zelea Codreanu titlul de Căpitanul, acesta având controlul absolut al organizaţiei până la moartea sa în închisoare.
 – 1901: S-a născut medicul Nicolae Nestorescu; în 1942 a înfiinţat primul centru de transfuzie şi sânge conservat din România; şi-a orientat activitatea spre producţia de seruri, vaccinuri şi alte preparate biologice; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (m. 1969)
– 1902: Intră în vigoare „Legea pentru organizarea meseriilor”, cunoscută sub numele de Legea Missir, adoptată la 5 martie 1902.
– 1904: S-a născut Elvira Bogdan (pseudonimul Mariei Moldoveanu), prozatoare şi publicistă (a semnat multă vreme cu pseudonimul Alice Basarab); are un loc bine definit în proza română pentru copii şi tineret (m. 1987)
– 1905: S-a născut Claudette Colbert, actriţă americană de film de origine franceză (m. 1996)
– 1908: S-a născut Edgar Papu, specialist în literatură comparată si filosof al culturii. Edgar Papu (Edgard I. Pappu) (n. 13 septembrie/26 septembrie 1908, Bucureşti- d. 30 martie 1993) a fost un eseist şi critic literar român, profesor universitar, ales ca membru post-mortem al Academiei Române (în 2006). Este considerat unul dintre cei mai importanţi comparatişti români postbelici, autorul unor studii de literatură universală şi teorie literară. Una dintre cărţile sale fundamentale este Barocul ca tip de existenţă (1977).
Lucrări (selectiv)
Barocul ca tip de existenţă, Bucureşti, 1977
Din clasicii noştri, Editura Eminescu, Bucureşti, 1977
Orizonturi la început de veac, Editura Eminescu, Bucureşti, 1982
Motive literare româneşti, Editura Eminescu, Bucureşti, 1983
Apolo sau ontologia clasicismului, Editura Eminescu, Bucureşti, 1985
Despre stiluri, Editura Eminescu, Bucureşti, 1986
Lumini perene, Editura Eminescu, Bucureşti, 1989
Excurs prin literatura lumii, Editura Eminescu, Bucureşti, 1990
 – 1910, 13/26: Fruntaşii politici români din Transilvania adresează guvernului ungar un memoriu prin care revendicau: recunoaşterea funcţionării constituţionale a Partidului Naţional Român, legiferarea votului universal, egal, direct şi secret, folosirea limbii române în administraţie şi justiţie, dreptul de întrunire şi de organizare pentru toţi cetăţenii, respectarea autonomiei bisericii române ş.a.
– 1912: A murit scriitorul australian Tom Collins (n. 1843)
– 1913: A murit Aurel Vlaicu, pionier al aviaţiei române.Aurel Vlaicu (n. 19 noiembrie 1882, Binţinţi, lângă Orăştie, judeţul Hunedoara – d. Băneşti, lângă Câmpina) a fost un inginer român, inventator şi pionier al aviaţiei române şi mondiale. În cinstea lui, comuna Binţinţi se numeşte astăzi Aurel Vlaicu.
– 1915: S-a născut Silviu Georgescu; a lucrat la Radiodifuziunea Română, în Redacţia emisiunilor de divertisment, semnând numeroase scenarii difuzate în cuprinsul „Undei vesele” şi a altor emisiuni de profil; autor de scenarii radiofonice şi de proze umoristice (m.1996)
– 1916, 13/26 – 15/28: Are loc, în primul război mondial, bătălia de la Sibiu, prima mare bătălie de pe frontul de nord; ca urmare a puternicei ofensive germano-austro-ungare, trupele române se retrag.La 4/17.VIII.1916 se semnează, la Bucureşti, Tratatul de alianţă între România, de o parte, şi Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Italia, pe de altă parte, pentru intrarea ţării noastre în război de partea Antantei (în prima conflagraţie mondială); la 14/27.VIII.1916 România va declara război Austro-Ungariei, dată ce va marca începutul războiul de eliberare şi întregire naţională (1916-1919)
– 1916: S-a născut Eugen Schileru, critic de artă, eseist şi profesor (m. 1968)
– 1917: La Fatima, Portugalia, Sfânta Fecioară se arată pentru a cincea oară celor trei copii. Peste 20 000 de oameni s-au strâns la locul aparitiilor. Maica Domnului îi îndeamnă pe copii la rugăciune, le promite câteva vindecări si îi anuntă că va avea loc o mare minune pe 13 octombrie, „pentru ca toţi să creadă”
– 1922: S-a născut Sergiu Al-George, orientalist, eseist şi traducător; membru fondator al Asociaţiei de Studii Orientale din România (1956) (m. 1981)
– 1924: S-a născut Maurice Jarre, a compus muzică de film; câştigătorul a trei premii Oscar; tatăl muzicianului Jean-Michel Jarre. Maurice Jarre (n. Lyon, Franţa – d. 29 martie 2009, Los Angeles, Statele Unite ale Americii) a fost un compozitor şi dirijor francez. Deşi a compus câteva lucrări pentru sala de concert, este cunoscut pentru coloanele sale sonore, în special cele pentru filmele Lawrence of Arabia (1962), Doctor Zhivago (1965) şi A Passage to India (1984). Pentru toate trei a câştigat premiul Oscar. Alte coloane sonore marcante includ The Message (1976), Dead Poets Society (1989) şi Ghost (1990).
– 1925: Apare prima revistă românească de radioamatorism, „Radio Român”
– 1927: A murit Isadora Duncan, dansatoare americană de origine irlandeză; una dintre creatoarele dansului modern (n. 1878).
– 1929: S-a născut basul bulgar Nikolai Ghiaurov (m. 2004)
– 1933: S-a născut Eginald (Norbert) Schlattner, pastor luteran şi scriitor de naţionalitate germană din România; închis în timpul regimului comunist; a început să scrie abia în anul 1990; debutul său editorial (în 1998) l-a constituit „Cocoşul decapitat”, roman ecranizat de regizorul Radu Gabrea şi Marjan Vajda
– 1934: S-a născut pictorul Spiru Vergulescu (supranumit „pictorul Bucureştilor”) (m. 2007)
– 1939: Al doilea război mondial: Canada intră în război
– 1940: Al doilea război mondial: Italia invadează Egiptul
– 1940, 13/14: Trupele de ocupaţie horthyste au masacrat, în comuna Ip, din judeţul Sălaj, 157 de români (inclusiv copii, femei şi bătrâni). Cu câteva zile în urmă, la 9 septembrie, aceleaşi trupe horthyste uciseseră, în comuna Treznea, tot din Sălaj, 263 de români (copii, femei şi bărbaţi, tineri şi bătrâni)
– 1940: S-a născut Oscar Arias Sánchez, preşedinte al Republicii Costa Rica , laureat al Premiului Nobel.
– 1943: S-a născut Mircea Ciumara, fost ministru al finanţelor, industriei şi comerţului în guvernarea Convenţiei Democrate Române (CDR); a fost membru al Camerei Deputaţilor pentru două mandate, între 1992 şi 2000; a fost, de asemenea, între decembrie 1999 şi decembrie 2000, ministru de stat, preşedintele Consiliului de Coordonare Economică şi Financiară şi ministru pentru relaţiile cu Parlamentul (m. 2012)
– 1944: S-a născut Jacqueline Bisset, actrită franceză
– 1949: A murit August Krogh, medic si zoolog danez, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină (1920) (n. 15 noiembrie 1874)
– 1952: S-a născut Andrei Zanca (numele real Andrei Carol Sofalvi), poet şi traducător român stabilit la Heilbronn, Germania (unde semnează cu pseudonimul Carl Landau)
– 1956: S-a născut Ilie Balaci, fost fotbalist internaţional şi antrenor
– 1960: A murit compozitorul ungar Leó Weiner (n. 1885)
– 1970: A murit Sanda Movilă (pseudonimul Mariei Ionescu), poetă, prozatoare şi traducătoare; soţia scriitorului Felix Aderca (n. 1900)
– 1971: S-a născut tenismanul croat Goran Ivanišević, câştigător al turneului Wimbledon în anul 2001
– 1976: A murit George Buznea, poet şi traducător, considerat tălmăcitorul major al operei lui Dante Alighieri în limba română (n. 1903)
– 1977: A murit dirijorul american de origine poloneză Leopold Stokowski (n. 1882)
– 1985: A murit Gheorghe Halmoş, pianist şi pedagog (n. 1915)
– 1991: România a stabilit relaţii diplomatice cu Estonia, Letonia şi Lituania
– 1993: Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei a decretat sărbătoare naţională ziua de 13 septembrie, când, la Washington, Israelul si OEP au semnat acordul de autoguvernare palestiniană în Gaza si Cisiordania. Strângere de mână istorică între Yitzhak Rabin, prim-ministru israelian, si Yasser Arafat, presedintele Comitetului Executiv al OEP, în prezenta presedintelui SUA Bill Clinton.
– 1996: A murit Tupac Shakur, interpret american de muzică rapp; este cunoscut în Guinness Book of World Records ca fiind rapper-ul cu cele mai multe vânzări de albume din lume, peste 75 de milioane, 50 de milioane doar în America; mulţi îl consideră ca fiind cel mai mare rapper al tuturor timpurilor (n. 1971)
– 1998: Regizorului Lucian Pintilie i-a fost decernat Premiul special al juriului, la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, pentru filmul „Terminus Paradis”;
– 2000: A avut loc, la Staples Center, Los Angeles, prima ediţie a „Latin Grammy Awards”, organizată de „Latin Academy Of Recording Arts and Sciences”
– 2001: În urma atentatului terorist din 11.09.2001, Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat declaraţii de solidaritate cu poporul american; la solicitarea preşedintelui României, Ion Iliescu, acestea au adoptat la 19.09.2001, în sedinţă comună, hotarârea prin care România devenea aliat de facto al NATO împotriva terorismului internaţional; ca urmare, Alianţa avea la dispozitie facilităţile oferite de spaţiul aerian, terestru şi maritim al ţării noastre.
– 2010: A murit Anton Şuteu, compozitor român (n. 1947)
– 2011: A fost semnat, la Washington, Acordul dintre guvernul Statelor Unite ale Americii şi guvernul României cu privire la Desfăşurarea Sistemului de Apărare Antirachetă în România, de către ministrul afacerilor externe Teodor Baconschi şi secretarul american de stat Hillary Clinton, în cadrul vizitei preşedintelui Traian Băsescu în SUA. România a acceptat la 4 februarie 2010 propunerea preşedintelui SUA, Barack Obama, de a participa la etapa a doua a dezvoltării de către Washington a abordării adaptive a apărării antirachetă în Europa. Implicarea României în proiect presupune găzduirea la baza militară de la Deveselu, jud. Olt, de interceptori tereştri, adică rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B, care vor deveni operaţionali la orizontul lui 2015. Textul acordului a fost convenit la a VII-a rundă de negocieri de la Bucureşti, la data de 4 mai 2011, a fost parafat de şefii delegaţiilor de negociere la Washington, la 6 iunie 2011
-2011: A murit artistul britanic Richard Hamilton, unul dintre fondatorii curentului pop-art (n. 1922).

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here