S-a întâmplat în 13 noiembrie 1942

0
87

S-a întâmplat în 13 noiembrie 1942: Bătălia navală de la Guadalcanal. Bătălia navală de la Guadalcanal a fost bătălia decisivă în Campania din Guadalcanal, în care s-au înfruntat forţele aliate şi Armata Imperială Japoneză în zona Insulelor Solomon în timpul celui de-al doilea război mondial. Confruntările aeriene şi navale au durat patru zile, între 13 şi 16 noiembrie 1942.

       Pentru Armata Imperială Japoneză angajarea în luptă a avut ca scop consolidarea poziţiei trupelor sale pe insulă.Bătălia este importantă şi pentru faptul că doi contraamirali ai Forţelor Navale ale Statelor Unite şi-au pierdut viaţa în cursul evenimentelor, fiind singurii ofiţeri cu rang de amiral care au fost ucişi în confruntări pe apă în cel de-al doilea război mondial.
      Bătălia este cunoscută şi sub numele de A treia şi a patra bătălie pentru Insula Savo, Bătălia din Insulele Solomon ori Bătălia de vineri, 13. Japonezii au numit-o A treia bătălie a Mării Solomon. Forţele aliate, formate formate în special din unităţi ale Statelor Unite ale Americii, au debarcat la Guadalcanal pe 7 august 1942 şi au ocupat aerodromul, care mai târziu a devenit Aeroportul Henderson Field.
       La acel moment armata japoneză construia aerodromul. Înainte de începerea bătăliei eşuaseră deja câteva încercări de recucerire a aerodromului ale Armatei Imperiale Japoneze şi ale Marinei Imperiale Japoneze, care au folosit întăriri aduse la Guadalcanal pe mare. La începutul lunii noiembrie 1942, japonezii au organizat un convoi care să aducă 7.000 de infanterişti şi echipamentul necesar acestora la Guadalcanal pentru a încerca încă o dată să ocupe aerodromul.
       Câtorva nave japoneze de război li s-a ordonat să bombardeze aerodromul Henderson cu scopul de a distruge avioanele aliaţilor care reprezentau o ameninţare pentru convoi. Aflând despre efortul japonezilor de a-şi întări poziţia, armata Statelor Unite a lansat atacuri aeriene şi de pe mare pentru a apăra aeroportul şi pentru a împiedica infanteria japoneză să debarce la Guadalcanal.În bătălia care a rezultat, ambele părţi au pierdut multe nave de război în două lupte de noapte pe mare extrem de distructive.
       Statele Unite au reuşit să împiedice încercarea japonezilor de a bombarda Henderson Field de pe mare. Atacurile aeriene executate de forţele aliate au scufundat cea mai mare parte a navelor de transport japoneze şi au împiedicat astfel infanteria japoneză să debarce, împreună cu echipamentul, la Guadalcanal. Aşadar, bătălia a zădărnicit încercarea Japoniei de a scoate forţele aliate din poziţia deţinută la Guadalcanal şi Tulagi, ceea ce a însemnat o victorie strategică a Statelor Unite şi a aliaţilor acestora, care a dus la întoarcerea rezultatului Campaniei din Guadalcanal în favoarea acestora.
        Victoria de la Guadalcanal a „asigurat forţelor terestre prima punte spre Tokyo. Au urmat victoriile obţinute în cursul anului 1942 în Papua-Noua Guinee şi insula Bougainville, care au restrâns semnificativ perimetrul defensiv japonez în zona Pacificului de Sud.
       Anul 1943 a adus Statelor Unite, după operaţii complexe, eliberarea insulelor din nordul şi centrul Oceanului Pacific, Arhipelagul Aleutine, capturarea insulelor Tarawa şi Makin. Tarawa a constituit o lecţie importantă de război sub aspectul tehnicii operaţiilor amfibii.

Surse:

Evans, David C. (Editor) (1986 (2nd Edition)).”The Struggle for Guadalcanal”. The Japanese Navy in World War II: In the Words of Former Japanese Naval Officers. Annapolis, Maryland: Naval Institute Press.

Hammel, Eric (1988). Guadalcanal: Decision at Sea: The Naval Battle of Guadalcanal, November 13–15, 1942. (CA): Pacifica Press.

Jameson, Colin G. (1944). „The Battle of Guadalcanal, 11–15 November 1942”. Publications Branch, Office of Naval Intelligence, United States Navy(Somewhat inaccurate on the details of actual damage done to and actions by Japanese ships).

Jersey, Stanley Coleman. Hell’s Islands: The Untold Story of Guadalcanal.

Lippman, David H. (2006). „Second Naval Battle of Guadalcanal: Turning Point in the Pacific War”. The HistoryNet.com. World War II magazine.

http://risap.ro/batalia-de-la-guadalcanal-inceputul-sfarsitului-imperiului-japonez/

https://www.scribd.com/document/322926810/B%C4%83t%C4%83lia-Naval%C4%83-de-La-Guadalcanal

http://altmarius.ning.com/profiles/blogs/batalia-navala-de-la-guadalcanal-1

https://ro.performancegunworks.com/1452-pacific-stalingrad-the-battle-for-the-tropical-islan.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here