S-a întâmplat în 13 mai 2008

0
325

S-a întâmplat în 13 mai 2008: A murit actorul Colea Răutu. Colea Răutu, pe numele real, Nikolai Rutkovski, s-a născut la 28 noiembrie 1912, în Limbenii Noi, județul Bălți, astăzi în Republica Moldova, şi a decedat la București. Tatăl său, polonez, era mecanic de locomotivă, iar mama sa – o educatoare basarabeancă. La 13 ani, Colea pleacă din Chişinău spre Bucureşti cu gândul să se înscrie într-o echipă de fotbal. Se cazează la un meşter de la Uzinele Mociorniţa, care-l ia în echipa de fotbal a uzinei.

     În caietele sale cu amintiri, unde se destăinuia frecvent, scria că n-a iubit şcoala, că i-a plăcut fotbalul, iar bunica sa rămâne vie în amintirile lui, pomenind-o mereu printre întâmplările pitoreşti ale vieţii.Într-o seară, merge la teatru să vadă spectacolul de revistă „Floarea din Hawai”, care era o premieră muzicală a vremii. La galerie, un anunţ îi atrage atenţia. Se căutau tineri pentru trupa lui Emil Bobescu. Pe fratele celui care solicita solişti îl cunoştea de la liceul Militar din Chişinău, deoarece îi fusese profesor de muzică. Se prezintă la audiţie, cântă „Ocii ciornâi” (Ochi negri), este acceptat în trupă, distribuit în spectacol, unde joacă alături de Ion Pulca, viitorul Ion Dacian.

       Renunţă la fotbal pentru teatru şi ajunge la Teatrul de Revistă „Cărăbuş” al lui Constantin Tănase. În trupa lui Tănase a jucat în multe spectacole. „Ţi-a ieşit coşaru-n drum” de Gherase Dendrino, pe versurile lui Puiu Maximilian, a fost bisat, aplaudat, ovaţionat vreo 150 de reprezentaţii. În timpul războiului, cântă în spectacole de teatru de revistă alături de Gică Petrescu şi de Jean Moscopol, pe Lipscani, la sala Roxy. Izbucneşte al Doilea Război Mondial. Se înrolează pe front alături de Constantin Brezeanu, care juca la Teatrul „Nottara”, cântând amândoi şi menţinând moralul armatei române: „chiar dacă n-am luptat cu arma în mână, puteam fi prinşi şi consideraţi spioni de către inamici”.

       Din 1952 joacă la Teatrul „Giuleşti”, alături de Ştefan Mihăilescu Brăila, până în 1968. În 1956 apare la televiziune într-o emisiune alături de Ioana Radu, Mia Braia şi Gică Petrescu, și așa devine cunoscut.Fascinat de cinema, urmăreşte filmele lui Boris Karloff. Bunul simţ l-a făcut popular pe Colea Răutu. Era original şi nu s-a intepretat niciodată pe sine, nici în teatru, nici în film. „Totdeauna am crezut că în sală sau pe platou există cu siguranţă cineva care ar putea face mai bine decât mine, ar putea interpreta, ar putea specula situaţia respectivă mai bine. Bunul simţ şi simţul măsurii m-au ajutat”.

     Regizorul Paul Călinescu îl distribuie în rolul Ilie Barbu din „Desfăşurare”. După debut, a jucat în peste 70 de filme dintre care amintim: „Moara cu noroc”, „Răzbunarea haiducilor”, „Răpirea fecioarelor” „Vânătorul de cerbi”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Nemuritorii”, „Ulzana”, „Mastodontul”, „Singurătatea florilor”, „Pintea”, „Căutătorii de aur”, „Mircea”, „Cel mai iubit dintre pământeni”; şi în câteva seariale de televiziune: Die Lederstrumpferzählungen” (serial TV, RFG 1970), „Lupul mărilor” (serial TV, Austria, 1971), „La Révolte des Haïdouks” (serial TV, Franţa/România ,1972), „Atkins” (film TV, RDG, 1985), „Toate pânzele sus!” (serial TV, 1976).

       Expresivitatea, mimica, sensibilitatea interpretării arată că este un mare actor de film. Pe platou se simte ca acasă, înţelege perfect indicaţiile regizorale, colaborează cu ceilalţi colegi.În filme a fost soldat, muncitor, ţăran, han tătar, marinar.

       În „Eu, despre mine”, caietele cu amintiri ale lui Colea Răutu, actorul povesteşte cu o pasiune fierbinte, cum, după actorie, scrisul e a doua pasiune a sa. „Talentul trece deopotrivă prin suflet şi spirit, n-a putut fi definit de nimeni sigur, există actori culţi şi actori cultivaţi, actori cerebrali care-şi construiesc personajele pe criterii logice. Intuiţia însă, cred că funcţionează într-o sferă limitată de situaţii: în viaţă ca şi în artă. Eu nu ştiu cât talent am, dar ştiu să mă desprind din viaţă foarte mult.”

         Actorul a primit premiul ACIN în 1988, pentru întreaga activitate, şi s-a numărat printre laureaţii Galei „Vârsta de Aur” din 2001, ai Premiilor Naţionale în Domeniul Teatrului şi Galei Premiilor în Cinematografie.A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

        „Pentru prestigioasa cariera artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc” a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alţi actori.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/colea-rautu-2329/

http://aarc.ro/articol/in-vizita-la-colea-rautu

http://www.n24plus.ro/actori/colea-rautu

https://jurnalul.antena3.ro/stiri/observator/colea-rautu-a-plecat-la-ceruri-124517.html

https://www.ziarulmetropolis.ro/colea-rautu-omul-care-aducea-misterul/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.