S-a întâmplat în 13 mai 1904

0
187

S-a întâmplat în 13 mai 1904: S-a născut Elvira Godeanu, actriţă româncă de teatru şi film. Celebra actriţă de teatru şi film Elvira Godeanu s-a născut la 13 mai 1904, la Bucureşti. Copilăria şi adolescenţa şi le petrece în Târgu-Jiu, iar în 1921 revine la Bucureşti şi se înscrie la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică, secţia artă dramatică, la clasa lui Constantin Nottara.

  A debutat imediat după terminarea studiilor, la numai 21 de ani, la Compania Tantzi Cutava-Mişu Fotino, într-o reluare – „Fracul” (de Gabor Dregely). Afirmarea a venit cu cel de-al doilea spectacol din stagiunea 1926-1927, la 5 martie 1927, când Mişu Fotino a pus în scenă „Măiastra fără inimă”, adaptarea lui Vasile Voiculescu după „Prinţesa Turandot”, de Carlo Gozzi.

         Elvira Godeanu a fost mai întâi angajată a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra şi apoi, din 1929, a Teatrului Naţional din Bucureşti, unde avea să interpreteze roluri memorabile. După debutul pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a fost angajată de Liviu Rebreanu, directorul teatrului, au urmat creaţii scenice variate, roluri de dramă şi comedie din repertoriul naţional şi universal: „Care din ele”, comedia lui Anton Bibescu; „Femeia şi paiaţa”, de Pierre Frondaie, dramatizarea aparţinând lui Pierre Louis; „Ispăşirea Florentinei”, de Al. Kiriţescu, „Elisabeta. Regina Angliei”, de Ferdinand Bruckner, în ambele jucând alături de Maria Filotti; tragicomedia „Troilus şi Cressida”, de Shakespeare; „…Escu”, de T. Muşatescu (premiera la 11 decembrie 1932), „Dama cu camelii” ş.a. A fost şi Ziţa din „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, Lotte din dramatizarea după „Suferinţele tânărului Werther”, de Goethe etc.

         A jucat, de asemenea, în „Moartea unui artist” de Horia Lovinescu, „Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt, „Apus de soare”, de Barbu Ştefănescu-Delavrancea, „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale. A colaborat şi la spectacolele Companiei Bulandra („Un cuib de viespi” sau „Gaiţele”, de Al. Kiriţescu, 1930). Dintre marii actori alături de care a jucat pe scenă îi amintim pe Alexandru Giugaru, Radu Beligan, George Calboreanu, Grigore Vasiliu-Birlic, Maria Filotti, Aura Buzescu, Cella Dima, Marioara Voiculescu, Sonia Cluceru, Silvia Dumitrescu-Timică ş.a.

         Elvira Godeanu a jucat totodată în filmele „Maiorul Mura” (1928, regia Ion Timus), „Povara” (1928, regia Jean Mihail) şi „Ciuleandra” (1930, regia Liviu Ciulei).A interpretat-o pe Zoe Trahanache în filmul „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale (1953, regia Victor Iliu şi Sică Alexandrescu). A fost căsătorită cu Emil Prager, renumit inginer constructor din perioada interbelică.

         Elvira Godeanu a murit la 3 septembrie 1991 şi a fost înmormântată în Cimitirul Bellu din Bucureşti. În 2015 a fost reînhumată în Cimitirul Catolic din Târgu Jiu. În memoria sa, în anul 1993 s-a înfiinţat la Târgu-Jiu Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, iar în 2002 – Fundaţia „Elvira Godeanu”. De asemenea, la Târgu Jiu se desfăşoară anual Festivalul Naţional de Teatru ”Zilele Elvira Godeanu”, ajuns în 2016 la cea de-a XV-a ediţie.La 25 mai 2013, pe Aleea Celebrităţilor din municipiul Târgu-Jiu au fost dezvelite trei stele, închinate Elvirei Godeanu, respectiv lui Tudor Arghezi şi lui Sergiu Nicolaescu.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/elvira-godeanu-56827/

https://www.ziarulmetropolis.ro/armand-calota-despre-ultimele-dorinte-ale-actritei-elvira-godeanu/

https://radioromaniacultural.ro/portret-elvira-godeanu/

https://adevarul.ro/cultura/arte/va-mai-amintiti-deelvira-godeanu-1_50ad983b7c42d5a66397ddeb/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here