S-a întâmplat în 13 iunie 1909

0
56

S-a întâmplat în 13 iunie 1909: A murit Gheorghe I. Lahovary, inginer şi scriitor; membru de onoare al Academiei Române din 1901. Membru de onoare al Academiei Române, acesta s-a născut la data de 13 iunie 1838 într-o familie de boieri cărturari din Râmnicu Vâlcea. Aventura vieții lui Lahovari a început când a fost trimis la București la studii, la „Schewitz”, după care a urmat „Heidelberg” (Germania) și Școala Politehnică din Karlsruhe.

    S-a întâmplat în 13 iunie 1909  În 1862 s-a întors acasă cu diploma de inginer, act ce i-a adus denumirea de inginer la Ministerul Lucrărilor Publice, de unde a plecat pentru aceeași funcție în cadrul „Poștelor și Telegrafului”, unde a ocupat și funcția de director general și unde a luat o multitudine de măsuri organizatorice deosebit de importante.Un aspect important este faptul că Lahovary este cel care a introdus în cadrul serviciilor poștale românești mandatul poștal și cartea poștală, la fel cum a organizat și distribuirea corespondenței mai rapid.
      O altă realizare importantă o mai constituie și înființarea „Societății Geografice Române” alături de Alexandru Cantacuzino, unde a devenit și secretar general al societății, fiind susținut de domnitorul Carol I. Sub îngrijirea lui s-au publicat numeroase studii, articole, memorii și comunicări de specialitate. Mai târziu, în 1893 a fost numit președinte la Înalta Curte de Conturi, de unde a participat la elaborarea mai multor legi, cea mai importantă fiind „Legea contabilității statului”.Tot la capitolul realizări se încadrează și „Marele Dicționar Geografic al României”, care a fost elaborat în colaborare cu generalul C. Brătianu și Grigore Tocilescu.
         Acesta a apărut în Editura „Socec” între 1898 și 1902 în 5 volume și au fost adunate informații pentru el timp de 15 ani. De asemenea, dicționarul conține 30.000 de termeni ce prezintă informații statistice, sociale, istorice, etnografice, arheologice care au o deosebită valoare științifică. Lista reușitelor continuă cu anul 1868 când a debutat ca scriitor sub pseudonimul „Gill” în „Convorbiri Literare”, dar și cu anul 1909 când a fost ales membru de onoare al Academiei Române.Lahovary a murit în București în anul 1909, la vârsta de 71 de ani.

Surse:

Diaconovici, C. – Enciclopedia română publicată din însărcinarea şi sub auspiciile Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, volumul III, 1904, Editura W. Krafft

https://www.artline.ro/Gheorghe-Lahovari-30915-1-n.html

https://acad.ro/bdar/armembriLit.php?vidT=L

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here