S-a întâmplat în 13 februarie 1903

0
76

S-a întâmplat în 13 februarie 1903 . S-a născut George Manu, fizician, profesor, figură marcantă a rezistenţei naţionale anticomuniste. În 1940 publică primul tratat de fizică nucleară din ţara noastră. Cartea sa „În spatele Cortinei de Fier” (1947) a fost tipărită pentru prima oară abia în anul 2011. Aceasta, după ce a zăcut în arhiva securităţii mai bine de 70 de ani. Rămâne una dintre cele mai importante mărturii despre brutalitatea cu care sovieticii au impus regimul comunist în România.

Închis în 1948, spirit enciclopedic, a împărtăşit permanent colegilor de închisoare din cunoştinţele sale, fiind numit „rectorul Universităţii Aiud”. A murit în 1961, la Aiud.

Descendent al unei vechi familii de intelectuali patrioţi, era nepotul generalului George Manu – 1838 – 1911. George Manu este cel care s-a distins în războiul de independenţă şi care a fost în repetate rânduri ministru. Profesorul George Manu a fost arestat în 1948, implicat cu vârfuri ale intelectualităţii politice româneşti în Procesul Marei Trădări Naţionale.

A fost condamnat la muncă silnică pe viață. În momentul arestării era profesor de fizică nucleară la Politehnica din Bucureşti.

A fost considerat, alături de profesorul Horia Hulubei,  unul dintre marii atomişti ai ţării. După condamnarea la muncă silnică pe viață, a fost vizitat la Aiud de un consilier sovietic. Acesta i-a propus ca în schimbul eliberării, să accepte să lucreze în laboratoarele din Uniunea Sovietică. Acolo urma să lucreze alături de un cunoscut atomist rus cu care el fusese coleg de studii în Germania. Dar profesorul George Manu a refuzat demn această ofertă.

Nu a vrut să lucreze pentru cei pe care îi considera, pe bună dreptate, duşmani ai neamului românesc.

Profesorul George Manu era un reputat om de ştiinţă, recunoscut ca atare şi de adversary În plus, avea şi temeinice studii umaniste. Filozofia, teologia, dreptul, filologia şi mai cu seamă literatura erau domenii în care se mişca cu uşurinţă.  Ca şi în domeniul său de specialitate care era, după cum am amintit deja, fizica nucleară. Era o adevărată enciclopedie. Este adevărat că închisorile comuniste au fost adevărate Universităţi.

„Universitatea Aiud” a avut ca „rector” între anii 1954 şi 1961, anul morţii sale, pe profesorul George Manu.

A revenit în Aiud în  1954 de la mina de plumb Baia Sprie cu un lot de 60 de deţinuţi. Toţi erau în lanţuri, mutaţi în această închisoare disciplinar în urma unei greve care a avut loc la această mină. Profesorul George Manu se număra printre cei peste 50 de deţinuţi din acest lot bolnavi de tuberculoză. La început i s-a diagnosticat un T.B.C. ganglionar. Dar a fost supus împreună cu toţi ceilalţi unui regim disciplinar extrem de sever, fără hrană adecvată, fără asistenţă medical. Îi lipsea şi îngrijirea elementară reclamată de această boală, starea sănătăţii lui s-a înrăutăţit continuu, ajungând sî moară.

Cu toate acestea, s-a adaptat la condiţiile de totală izolare din închisori. Profesorul George Manu a început o susţinută şi incredibilă activitate pe care, fără să greşim, o putem numi didactică. Vocaţia de dascăl nu l-a părăsit nici chiar în aceste vitrege condiţii pe marele om de cultură. În această perioadă, Aiudul era populat de foarte mulţi tineri care fuseseră arestaţi de pe băncile şcolii sau ale universităţilor. Aceștia erau, deci, cu studiile neterminate şi instrucţie incompletă. Majoritatea acestora, avizi de cunoaştere, apelau, pentru a-şi completa bagajul de cunoştinţe, la „bătrâni”.

Aceștia, în marea lor majoritate fiind intelectuali le puneau la dispoziţie cunoştinţele lor.

Printre cei mai activi în acest sens s-a dovedit a fi, fără îndoială, profesorul George Manu. În toată această perioadă, el a transmis, prin viu grai celor care au avut norocul să împartă celula cu el. Profesorul George Manu era un morsist desăvârşit. Ori cu el, ori prin morse transmitea celor din celelalte celule, zeci şi sute de conferinţe, prelegeri ori lecţii. Aceste lecții erau din toate domeniile ştiinţelor umaniste: istorie, drept, geografie, filozofie, literatură, limbi străine (franceza şi engleza mai ales) etc. Lecțiile erau memorate ori scrise pe pereţi, pe bucăţi de săpun, pe cioburi de sticlă. Apoi erau transmise din celulă în celulă şi din om în om. Mulţi dintre cei care au ieşit din închisoare cu temeinice cunoştinţe de limbă şi literatură engleză, i-o datorează lui.

Profesorului George Manu i se datorează şi inventarea scrierii, cu ajutorul alfabetului morse, pe firul de aţă. Odată, un grup de studenţi se aflau la un alt etaj decât cel pe care se afla el. I-au cerut (prin morse, bineînţeles) să le transmită câteva dintre principiile de bază ale Constituţiei americane. Profesorul a refăcut din memorie, cu aproximaţie, toate cele şapte articole ale Constituţiei respective. Aştepta un moment prielnic ca să le poată transmite la destinaţie.

În acel moment s-a deschis uşa şi gardianul a dat celor din celulă ac şi aţă pentru repararea echipamentului.

Văzând aţa, profesorului Manu i-a revenit ideea ca să transpună pe ea, textul pe care îl avea de transmis. Aceasta în alfabet morse (un nod dublu, linia, un nod simplu, punctul). Cu migală şi cu multă răbdare, făcând mii de noduri, a reuşit să „scrie”. Pe câţiva zeci de metri de aţă a scris textul celor şapte articole ale Constituţiei americane. A făcut apoi un ghem pe care l-a transmis destinatarilor împreună cu instrucţiunile de decodare. Această nouă metodă de scriere a constituit o adevărată revoluţie de comunicare din închisoare. Şi a dat multe dureri de cap celor care vegheau ca deţinuţii să nu comunice între ei.

După 1958, la conducerea închisorii Aiud a venit colonelul Crăciun şi au început pregătirile pentru declanşarea reeducării. Despre profesorul Manu  administraţia închisorii ştia că are o mare influenţă asupra celorlalţi deţinuţi. Atunci, profesorului i s-a cerut-ca şi celorlalte personalităţi din Aiud – să accepte reeducarea. Li s-a cerut şi să facă în faţa deţinuţilor o declaraţie de desolidarizare de trecut şi crezurile, idealurile sale.

Cu toate presiunile care s-au făcut asupra lui, el a refuzat demn şi fără ostentaţie orice compromis.

Pentru atitudinea fermă şi fără echivoc, profesorul George Manu a plătit cu viaţa. În urma refuzului său categoric de a face declaraţiile care i se cereau a fost supus la un regim inuman. Astfel, boala i s-a agravat. Ultimul diagnostic al medicului oficial al închisorii, doctoriţa Balea, în prezenţa colonelului Crăciun, a fost meningită T.B.C. Tratamentul însă i s-a refuzat şi de data aceasta. I-a fost  condiţionat de semnarea declaraţiei care i se cerea. S-a stins din viaţă împăcat cu sine şi cu toţi cei din jur, în 1961, în infirmeria Aiudului. Aici a fost internat doar cu câteva ore înainte de a muri.

Surse:

Demostene Andronescu – Reeducarea de la Aiud. Peisaj lăuntric. Memorii și versuri din închisoare, Editura Christiana, București, 2009

Gheorghe Jijie – George Manu – Monografie, Editura Babel, Bacău,

http://citateortodoxe.ro/biografie/george-manu

http://www.marturisitorii.ro/category/martiri-marturisitori/george-manu/

https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/1989-anul-care-a-schimbat-lumea/george-manu-omul-care-a-sfidat-comunismulsa-le-spui-tuturor-ca-n-am-facut-niciun-compromis-253792

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here