S-a întâmplat în 13 februarie 1883

0
81

S-a întâmplat în 13 februarie 1883 . A murit Richard Wagner, compozitor german. Richard (Wilhelm) Wagner (n. 22 mai 1813, Lipsca; d. Veneţia) a fost un compozitor, dramaturg şi teoretician al artei germane. A fost unul din cei mai de seamă reprezentanţi ai romantismului muzical. Richard Wagner s-a născut la Lipsca (azi Leipzig) într-o familie de actori. A studiat la Dresda şi la Lipsca, luând lecţii de compoziţie cu Christian Theodor Weinling.

Între 1833 şi 1839 Wagner a lucrat pentru teatrele de operă din Würzburg, Magdeburg, Königsberg şi Riga.

A compus primele sale opere Die Feen („Zânele”, 1834), Das Liebesverbot („Dragoste interzisă”, 1836) şi mai multe piese orchestrale. În 1836 se căsătoreşte cu actriţa Minna Planner. Călătoreşte mult, cunoscând principalele centre muzicale europene. În timpul unei agitate călătorii pe mare spre Anglia elaborează planul pentru opera „Olandezul zburător”.

După o scurtă şedere în Londra, pleacă la Paris, unde este profund impresionat de muzica lui Hector Berlioz. În continuare, geniul său muzical s-a format şi s-a relevat sub influenţa muzicii lui Carl Maria von Weber. A fost influențat și de muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart şi în special a simfonismului lui Ludwig van Beethoven.

Prima sa operă de un răsunet deosebit este Rienzi (1840 – premieră la 20 octombrie 1842 la Dresda).

Urmează Der fliegende Holländer („Olandezul zburător” sau „Vasul fantomă”, 1841 – prezentată în premieră la 2 ianuarie 1843 la Dresda). Operele l-au impus în viaţa artistică. În 1843 se stabileşte în Dresda, unde devine Kapellmeister la curtea regelui din Sachsen. Următoarele sale opere Tannhäuser (1845) şi Lohengrin (1848) sunt mai greu acceptate de public. Aceasta are loc datorită elementelor inovatoare în structura dramatică şi muzicală. Cu sprijinul lui Franz Liszt, vor fi prezentate mai târziu cu succes la Weimar.

Începând cu anul 1864 devine protejatul regelui Ludwig II al Bavariei, un pasionat admirator al muzicii wagneriene.

Regele îl susţine financiar, Wagner putând astfel să se consacre numai creaţiei artistice. Cu ajutorul protectorului construieşte Teatrul de la Bayreuth, special pentru punerea în scenă a operelor sale. Aici, până în zilele noastre – în fiecare vară (iulie-august), au loc renumitele festivaluri muzicale „Richard Wagner”. Teatrul Festspielhaus unde au loc festivalurile muzicale Richard Wagner din Bayreuth. Richard Wagner s-a mutat la Bayreuth la data de 24 aprilie 1872. Aici a început penultima sa operă „Götterdämmerung” („Amurgul Zeilor”), terminată în „Haus Wahnfried”. În această casă s-a mutat în toamna anului 1874.

Cu „Amurgul Zeilor” a încheiat – după 26 ani – tetralogia „Inelul Nibelungilor”.

În Bayreuth a compus şi cea din urmă operă a vieţii sale, „Parsifal”. A murit la Veneţia (în Palatul Vendradim), în ziua de 13 februarie 1883, la vârsta de 70 ani. Moare în urma unei afecţiuni cardiace.

Surse:

https://www.societateamuzicala.ro/societateaculturala/wagner-richard-wagner

https://www.britannica.com/biography/Richard-Wagner-German-composer

http://www.scritub.com/personalitati/Richard-Wagner21492423.php

https://www.bbc.co.uk/music/artists/eefd7c1e-abcf-4ccc-ba60-0fd435c9061f

http://www.arkivmusic.com/classical/Name/Richard-Wagner/Composer/12732-1

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here