S-a întâmplat în 13 februarie 1849

0
140

S-a întâmplat în 13 februarie 1849: Delegaţia Adunării române de la Sibiu, condusă de episcopul ortodox Andrei Şaguna, înfăţişa împăratului Franz Joseph I „Petiţiunea generală a fruntaşilor români din Transilvania, Banat şi Bucovina”, care cerea, între altele, legitima constituire a naţiunii române într-un organism statal unitar de sine stătător în cadrul monarhiei, administraţie în limba română, reprezentare proporţională în parlamentul imperial (13/25). Fiind adeptul zicalei româneşti că: „Vorba dulce, mult aduce!”, Şaguna a ştiut să-şi atragă simpatia celor de la putere şi să-i adune pe români în jurul său.Totuși, la 1848-1849 se putea constata, cu durere, că nu toţi românii din statele Austriei aveau acţiuni unitare. Este meritul lui Andrei Şaguna că a reuşit să-i adune pe mulţi conducători români din Ardeal, Banat, din părţile vecine ale Ungariei şi din Bucovina, şi împreună au redactat remarcabilul său memoriu.

   Conform „Petițiunii generale a frunaților români din Transilvania, Banat și Buvcovina” se solicita unirea tuturor românilor din satul austriac într-o singură naţiune de sine stătătoare sub sceptrul Austriei, adaministraţie naţională de sine stătătoare în privinţa politică şi bisericească, deschiderea cât mai grabnică a unui congres universal a toată naţiunea spre constituirea sa, îngăduinţa unui organ al naţiunii la Înaltul Ministeriu (guvern) imperial spre reprezentarea intereselor naţionale. Nici memoriul din 26 aprilie/7 mai 1849, realizat împreună cu reprezentanţii poporului slovac nu a avut audienţa dorită.La fel ca şi predecesorul său, împăratul s-a mărginit să facă doar promisiuni.Demersul românilor la Viena a reprezentat o acţiune de o deosebită importanţă, fiind o variantă de program politic axat pe dezideratele întregii comunităţi naţionale din Imperiul austriac. Însă era exprimată şi ideea unirii românilor din Imperiu, o formulă susţinută de transilvăneni, bănăţeni şi bucovineni, dar şi de emigranţii revoluţionari din Ţara Românească şi Moldova.
     Unul dintre cei mai mari apărători ai ortodoxiei, identităţii naţionale şi unităţii românilor, mitropolitul şi îndrumătorul cultural, Andrei Şaguna, pe numele său de mirean Anastasie, s-a născut în Miskolc, Ungaria, la 20 decembrie 1808/1 ianuarie 1809, fiind fiul unui negustor macedonean.A făcut studii gimnaziale la Mişkolţ şi Pesta. Tot la Pesta a făcut studii superioare de filosofie şi de drept (1926-1829). La Vârşeţ a făcut studii teologice (din 1829), la terminarea cărora a intrat în mănăstirea sârbească Hopovo (1833), fiind tuns în monahism, primind numele Andrei. A fost profesor la Seminarul Teologic şi secretar al Consistoriului arhidiecezan din Karloveţ (din 1834), egumen la mănăstirile Iazac (1838), Beşenovo (1841), Hopovo (1842), Covil (1845),În 1846, a fost numit vicar general al Episcopiei vacante de la Sibiu. Un an mai târziu, a fost numit episcop, depunând, în această calitate eforturi în vederea restaurării vechii mitropolii a Transilvaniei.Episcopia ortodoxă de la Sibiu a fost ridicată la rangul de mitropolie la 12/24 decembrie 1864, Andrei Şaguna fiind numit mitropolit. În 1869 a aprobat statutul organic al Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, document după care s-a condus biserica din Transilvania până în 1925.Andrei Şaguna a susţinut şi s-a implicat în mişcarea revoluţionară a românilor transilvăneni din 1848-1849.
Surse:
„Istoria României în date” , Ed. Enciclopedică, 2003

http://ireporter.ro/2013/02/13/petitiunea-generala-a-fruntasilor-romani-din-transilvania-banat-si-bucovina/

https://acasalaromani.ro/istoria-banatului/

http://www.unitischimbam.ro/petitiunea-generala-a-fruntasilor-romani-din-transilvania-banat-si-bucovina-1849/

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2018/05/11/revolutia-de-la-1848-170-de-ani-mitropolitul-andrei-saguna-militant-pentru-drepturile-romanilor-din-transilvania–106488

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.